jueves, 10 de junio de 2021

Ascensió Gronsa Sud "Via Caspa i Caries, V - 325 m.", Horta de Sant Joan (Tarragona).

Gronsa Sud.

Els Ports són les muntanyes situades entre les províncies de Tarragona, Terol i Castelló i lloc de contacte entre les comarques del Baix Ebre i el Montsià a l'Est, la Terra Alta (Tarragona) i el Matarranya (Terol), al Nord-oest i al Baix Maestrat al sud (Castelló). Entre els pobles d'aquestes comarques s'han establert vincles històrics molt estrets; el Tossal dels Tres Reis que simbolitza el lloc on es reunien els reis de Catalunya, Aragó i Terol, cadascun dins del seu país.

Els Ports ofereix diverses zones on practicar escalada tant esportiva com mes majoritàriament la clàssica, però cal dir que algunes d'elles no es poden utilitzar durant certes èpoques de l'any. Una de les zones més conegudes dels Ports per a realitzar escalada són Els Estrets.

Ens acostem a les Grosses, en concret a la Gronsa Sud, aquesta es tracta d'una gran paret inclinada d'uns 300 metres amb diversos itineraris d'escalada clàssica ben equipats i de dificultat amable, per no patir.
Entre aquests nostra elecció és la Via Caspa i Càries. Us expliquem la nostra experiència.

Zona d´estacionament de Lliberos.
Aproximació.-

Agafarem la carretera dels Ports. Sortint d'Orta de Sant Joan arribarem a un encreuament amb la carretera T-330. Prendre en direcció a Arnes i de seguida, a uns 50 metres, trobem una desviació a l'esquerra indicat com "Els Ports". Prendre-ho. En els primers 400 metres és una carretera de dos carrils, però després es converteix en una ampla carretera veïnal asfaltada. Seguir aquesta carretera en direcció Àrea Recreactiva la Franqueta. Passarem una font i pujarem al Coll de Blanco. Després de baixar el coll, a 6,8 km de la cruïlla, trobarem a la nostra dreta el pàrquing de Lliberós on deixarem el vehicle.

Cami dels Estrets.

Riu EstretsAccés:
Accés:

Un cop estacionem el vehicle en el Pàrquing de Lliberos, seguirem les indicacions dels pal verticals cap Els Estrets, baixarem per una zona boscosa fins arribar a la riba de riu Estrets, sense creuar el riu, continuarem cap a la nostra dreta pel Camí dels Estrets, aquest de vegades marcat amb una marca en forma d'estrella blava.
Pujarem unes escales i continuarem rectes a la nostra esquerra en l'altra riba veurem La Falconera i després les Moles de Don. Just davant d'aquestes tenim la Gronsa Sud. Uns 20 minuts caminant des de l'aparcament de Llibero. L'inici de via està en la part més a l'esquerra segons mirem la paret. Veurem un camí terrós i pedragos. Si ens fixem veurem un químic a la base de la paret aquest pertany o és l'inici de la Via Entre Línies.


Entrada al Parc Natural de Ports d´Arnes.

L0.

R0.
L0 (Grimpant).-

Arribem a la base de la Gronsa Sud, ens equipem ja en el mateix camí dels Estrets, però sense desenrotllar les cordes. Busquem la part mes a l'esquerra de la paret i vam començar a grimpant per paret tombada per anar a la trobada de la R0, el terreny és sorrencs, alguna cosa arbustiu i amb bastants pedres soltes, Localitzarem la R0 en una bona lleixa. R0, un spit amb xapa i un parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. Tirada neta uns 70 metres.

L1.

L1.

L1 (III).-

Sortim rectes des de la R0, primer remuntem per sortir de la reunió un petit ressalt. Continuem per un muret amb tendència a la dreta per sortir a una placa tombada amb roca bastant adherent. Escalada amb una dificultat molt senzilla. Trobem la R1. R1, 3 parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. Quatre parabolts en uns 40 metres.



R1.

L2.

R2.

L2 (II).-

Sortim rectes des de la R1, per una placa bastant tombada molt similar a la de l'anterior llarg, fins arribar a R2, R2, Tres parabolts amb xapa, dues amb anella. Reunió rapelable. Cinc o quatre parabolts en uns 45 metres.




L3.

R3.

L3 (IV).-

Sortim de nou rectes des de la R2 per atacar a un muret vertical, molt ben protegit i amb bones preses. Després del muret farem un llarg flanqueig cap a la nostra esquerra per placa tombada fins arribar a una lleixa on trobarem la R3. R3, Dos parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. Quatre parabolts en uns 30 metres


Vanessa, R3.

L4.


L4.

L4 (IV+).-

Sortim rectes des de la R3, cap al primer de les assegurances. Després seguirem amb tendència pronunciada a cap a l'esquerra amb algun pas fi, a el passar el cinquè o quart segur us trobareu amb una reunió o instal·lació de ràpel intermèdia que pertany a la Via Arnes Views, la farem servir com a segur.
Continuarem ara si, practicament en flanqueig a l'esquerra i destrepant un metres mes o menys, vigilarem ja que en aquest tram la roca està bastant solta i arribant a una zona boscosa i arbustiva en un gran cavitat, tipus bauma trobarem la R4. R4, Dos parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. Sis parabolts i reunió intermèdia (Via Arnes Views) en uns 45 metres.


R4.

L5.

L5.

L5 (IV+).-

Sortim rectes des de la R4, per un muret vertical ben assegurat i amb bones preses. La roca aqui millora bastant en comparació els llargs anteriors de la Via. La dificultat augmenta però és molt assequible. Anem pujant pas a pas sempre seca d'una canal a la nostra dreta, després la placa perd una mica de verticalitat i tomba, vam continuar fins arribar còmodament a la R5. R5, Dos parabolts amb xapa i doble anelles. Reunió rapelable. Nou parabolts en uns 45 metres.


R5.



L6.

L6.
L6 (IV+).-

Sortim des de la R5 primer per un placa tombada fins arribar a un petit ressalt. Continuem escalant un muret vertical que supera bé per la seva esquerra amb molt bona roca i ben assegurat. Seguim per una placa que va perdent dificultat i fins al final d'aquest llarg que trobarem la R6 molt a l'esquerra en una gran lleixa. R6, Dos parabolts amb xapa i doble anella. Reunió Rapelable. Vuit parabolts en uns 40 metres.


R6.


L7.

R7.
L7 (IV+).-

Sortim des de la R6, rectes per una placa vertical amb molt bona roca i ben assegurada, lleugerament cap a la dreta, fins arribar a una lleixa on trobarem la R-7 a l'interior d'una petita bauma. Llarg bastant curt però molt bonic. R7, Dos parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. Quatre parabolts en uns 20 metres.


L8.

R8.
L8 (V).-

Sortim des de la R7 en flanqueig cap a la nostra dreta fins arribar a una lleixa. Des d'aquí seguirem rectes cap amunt, per entrar a la placa vertical haurem de fer un pas de gairebé bloc i així superar una panxa. Es pot realitzar també realitzant un A0. Després continuarem per una placa que escalarem amb tendència a l'esquerra, aquesta conforme anem escalant es va tombant fins arribar a la R8 situada a terra. R8, Dos parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. Cinc o Sis parabolts en uns 40 metres.


L8.

L9.

L9.
L9 (II).-

Llarg de pur tràmit per arribar al cim de la Gronsa Sud i poder realitzar el descens.
Sortim des de la R8 rectes cap al cim pràcticament grimpant i superant algun ressalt sense gaire dificultat. Arribem al cim coronat amb una fita de pedres, és també un cim bastant arbustiu.
Tirada neta uns 20 metres.


R8.


Cim de la Gronsa Sud.

Descens.

Canal de Descens.
Descens:

Després de descansar, menjar alguna cosa, fer les fotos pertinents per donar constacia de la nostra ascensió. Dir que les vista i panoràmiques de el lloc són impressionants, val molt la pena pujar només per tenir aquesta recompensa.
Vam decidir realitzar el descens, que bé podem dir es fa bastant pesat.

Sortim caminant del cim direcció vessant llevant, on haurem de desgrimpar estant molt atents a no relliscar, ja que és molt difícil improvisar alguna cosa mes de seguretat. Després de realitzar la desgrimpada arribarem a un coll on veurem un sender una mica marcatge i potser unes fites de pedres que ens portaran fins a una canal cap a l'Oest, molt boscosa i bastant erosionada. Ens ajudarem recolzant-nos en la parets o troncs, arrels per anar descendint amb seguretat. A meitat de la canal trobarem un tram euipado amb corda fixa, que ens ajudar a baixa per una placa tombada bastant polida.


Pas Equipat.

Descens

Arribarem fins a un torrent on haurem de seguir les fites de pedres, que ens tornen a portar per un sender una mica més evident. Quan el torrent gairebé arriba a terra, girarem cap a la nostra esquerra seguint les fites que anirem trobant. A l'arribar a el segon salt de la riera que s'obre cap Els Estrets, baixarem en diagonal cap a la dreta per unes terracillas que ens acosten a l'els sectors d'escalada esportiva de Els Estrets (El Sol i de l'Camí). Ja des aquí al l'Camí dels Estrets i desfer els nostres pas fins, de nou arribar a la zona d'estacionament de Llibero.

Base de la Gronsa Sud.

Camì dels Estrest
Fitxa Tecnica:

Via: Caspa i Càries.
Zona: Les Gronsses (Gronsa Sud) / Els Estrets dels Ports.
Dificultat: V. (Pas de Bloc).
Dificultat obligada: V /A0e.
Longitud: 325 metres.
Grau d'exposició: Baix.
Grau de compromís: Baix.
Equipament: Via equipada amb parabolts. Reunions rapelables són R2, R5 i R6. Al L4 trobarem instal·lació intermèdia per rapelar. R0, R1, R3, R4, R7 i R8 no són rapelables.
Material: 8 cintes exprés (alguna llarga), baga d'ancoratge, R 's "reunions".
Orientació: Oest.


Croquis Gronsa Sud "Via Caspa i Caries", Horta de Sant Joan (Tarragona) extret de.- https://escaladaperatontos.blogspot.com/







 

No hay comentarios:

Publicar un comentario