lunes, 7 de junio de 2021

Ascensió Mont Caro, 1.442 m. "Via Mum, V - 80 m.", Roquetes (Tarragona).

Final Via Mum, al Mont Caro.

El Mont Caro és un cim de 1.442 metres d'altura, pertanyent a la serralada Prelitoral Catalana (en l'extrem sud de la mateixa) al nord-est de la península ibèrica. Situat més concretament en el si de parc natural dels Ports (dins el terme municipal de Roquetas), constitueix el punt més alt de la província de Tarragona.

Al cim hi ha diverses antenes de telecomunicacions (televisió, telefonia mòbil i ràdio on emeten cadenes de TV i Ràdio nacionals com regionals). Fins a la cimera i partint des del municipi de Roquetas, arriba una tortuosa pista asfaltada de 19 km (coneguda com Camí de Caro).

És a més d'una dels cims essencials de la llista del 100Cims, també el cim comarcal de la zona. Hem decidit pujar i coronar aquest cim escaland una de les vies que es troba a les cingleres de la Canal dels Tubs.
Esperem que us agradi.

Cim del Mont Caro.

Zona d´Estacionament Mont Caro.
Aproximació:

Tenint com a primera referència la població de Tortosa partim cap a Roquetes, en el terme municipal hi ha el Mont Caro, i tot seguit per la T-34 als Reguers. Després d'uns 3,5 km, sortim a l'esquerra en direcció a l'nucli muntanyós que tenim a el front i que és la Serra dels Ports, on es troba el Mont Caro.

La primera guany d'altura la fem per una sinuosa carretera Caragol que s'endinsa per l'àmplia tàlveg cap al coll o alt d'El Portell, des d'on s'aprecia la gran plana d'assentament de Tortosa i el Delta de l'Ebre; a més uns panells indicadors ens aclareixen la toponímia de la zona. Abans, constatem un mirador i una figura monument a la cabra hispànica posada damunt d'una agulla rocosa. Aconseguit l'alt continuem per la carretera descendint al vessant contrària. Com un parell de km després hi ha una bifurcació a l'esquerra amb indicació de 3,8 km de carretera al cim del Mont Caro. De front aniríem cap a l'aparcament del Refugi Caro, a 1,1km, de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC).

Agafem cap a l'esquerra ia pugem tota la pista fins gairebé el Cim del Mont Caro, uns metres abans tenim una zona d'estacionament. Enrere en una de les ultimes corbes veurem una bassa o dipòsit d'aigua. Per accedir a l'inici de via haurem de tornar fins allà.

Balssa d´Aigua.

Marca d´acces a la Canal dels Tubs.
Acces:

Un cop hem estacionat el vehicle a la zona d'estacionament molt a prop del Cim de el Mont Caro. Descendim per la pista uns centenars de metres fins a arribar a l'alçada on està situada una gran bassa d'aigua en un revolt.

Al guarda-rails de la carretera a la nostra esquerra veurem una fletxa pintada, aquesta ens indica l'inici de la Canal dels Tubs.

Buscarem cap a l'esquerra l'inici d'aquesta, hi ha algunes fites de pedra. Però el millor per anar mes ubicats és veure el tub que baixa i seguir-lo. Evitar anar enganxat a aquest ja que porta en el seu interior els cables d'alta tensió que alimenten les antenes del Cim de el Mont Caro.


Cingleras de Mont Caro.

Canal dels Tubs.

Anirem descendint per un sender poc definit i amb força pendent.
Estarem pendents de les parets que tenim a la nostra dreta en el sentit de la nostra marxa, quan hàgim baixat uns centenars de metres, girarem cap a la dreta a la recerca de la base de les parets, deixant el sender de la Canal dels Tubs. Voregem uns metres les parets enganxats a aquestes. El peu de Via el trobarem marcat per un petit pi i a la seva esquerra veurem els primers assegurances (dos parabolts). Aquest pi podem marcar-ho o muntar la R0.

Cingleras de la Canal dels Tubs.

Inici i Peu de Via.

L1.

L1.

L1.

L1 (IV+).-

Un cop localitzem l'inici de la Via Mum, al costat d'un petit pi, veurem dos parabolts a la seva dreta.
Primer començarem a escalar enfilant per un esperó vertical. Després d'aquest la paret tomba una mica, fins arribar a un altre tram de placa més vertical on hi ha una fissura obliqua, sortint d'aquesta trobem la R1 en una comoda lleixa. R1, Quatre parabolts 2 xapa + anella i dues només amb la xapa, aquests ultims la femella es veuen molt rovellades. Reunió rapelable. 10 parabolts i un pont de roca a uns 30 metres.


R1.

Canal dels Tubs (Els Tubs).

L2.

L2.
L2 (IV).-

Sortim rectes des de la R1, el començament de la paret és tombat, després d'uns passos arribem a un diedre també fissurat. Escalem per aquest fins arribar a una altra còmoda lleixa on trobem la R2. A la nostra dreta podem veure el Tub de color marró que dóna energia a les antenes que hi ha al cim de el Mont Caro. R2, Tres Parabolts, dos amb xapa + anella. Reunió rapelable. Cinc parabolts i un pont de roca a uns 20 metres.


R2.

R2.

L3.

L3.

L3, Antiga Instalació de Rapèl.

R3.
L3 (V).-

Sortim rectes per una placa tombada des de la R2, fins a arribar a un esglaó, on haurem de superar un desplom. Aquest el sortejarem pel costat esquerre, després d'aquest seguirem escalant per una placa vertical ben assegurada i amb molt bones preses, de luxe !!! jejeje. Després farem uns bonics passos algun bastant psico, de nou a la dreta i arribarem a una bonica xemeneia, a el qual sortirem per la dreta. Trobarem una reunió o instal·lació antiga de ràpel, farem servir l'anella per assegurar-nos una mica més a la seva dreta veurem una instal·lació més nova per rapelar. Fem un últim pas amb una mica de caiguda. Després d'aquest o bé muntem la R3, en la nova instal·lació intermèdia o seguim pujant uns pocs metres mes a l'esquerra on veurem la R3. R3, dos parabolts amb xapa bastant oxidades. Reunió no rapelable, per rapelar és millor baixar uns metres a la dreta i trobarem dues instal·lacions de ràpel. 10 parabolts, un pont de roca i dues instal·lacions per rapelar intermèdies (una molt rovellada) !!! en uns 30 metres.


R3.

L3.

Mont Caro.
Retorn:

Un cop estem tota la cordada al cim de la Cinglera de la Canal dels Tubs, vam acabar de pujar caminant i amb una mica de grimpada fins a la pista que porta a el Mont Caro, molt a prop de la Bassa d'aigua que abans ens va servir per situar el descens per la Canal dels Tubs i l'inici de la Via.
Fem diverses fotos per la ressenya i veiem que sobre la zona o el terreny hi ha diverses reunions mes, ja no sabem si per fer la mateixa o pertanyen a altres vies de la zona. No vam poder veure segurs sota d'aquestes, la majoria de les reunions estaven bastant rovellades i velles, moltes no eren rapelables.
Si hi ha gent amb informació d'aquestes, us agrairíem que ens els féssiu arribar o bé al els comentaris aqui o atraves de la nostra pàgina a Facebook amb el mateix nom de l'bloc. Gràcies.

Cim de la Canals dels Tubs - Mont Caro.

Cim de la Canals dels Tubs.

Bé un cop ja vam acabar de recollir l'equip i el material. Prenem la pujada per la pista fins arribar a el vehicle, que tenim estacionat a la zona d'estacionament de el Mont Caro.
I des d'aquí al cim de Mont Caro, només ens queda caminar uns pocs minuts per coronar el seu cim i gaudir de les magnifiques vistes des del mirador del cim, arribar al costat de la imatge de la Mare de Déu i alli signar la nostra visita en el llibre de piulades.
Amb aquesta ja tenim un altre cim mes de la llista de comarcals i 100Cims de la FEEC.
La Volta només hem de tornar fins on tenim aparcardo el vehicle i tornar per on vam venir pista avall.
Properament intentarem esbrinar si hi ha altres itineraris a la zona, el seu nom, longitud, etc. Salut !!!

Mont Caro.

Cim Mont Caro, 1.442 m. (100 Cims).

Fitxa Tecnica.-

Via: Mum.
Zona: cingleres Canal dels Tubs / Mont Caro.
Dificultat: V.
Dificultat obligada: V.
Longitud: 80 metres.
Grau d'exposició: Baix.
Grau de compromís: Baix.
Equipament: Via equipada amb parabolts i ponts de roca. Reunions rapelables (R3, té dues instalaciónes intermèdies uns metres més avall, una d'elles molt rovellada !!!).
Material: 11 cintes exprés (alguna llarga), baga d'ancoratge, R 's "reunions". Opcional. Cordinos per reparar ponts de roca i algun friends petit i mitjana.
Orientació: Oest.

 

Croquis Mont Caro "Via Mum", Roquetes (Tarragona) extret de.- https://es.wikiloc.com/ by Xavi Reverte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario