domingo, 13 de febrero de 2022

Ascensió Cinglera dels Esqueis "Via Bona Feina, V+ - 65 m.", Espinalbet (Barcelona).

Cinglera dels Esqueis.

Ens apropem a prop de la població de Berga, un dels llocs referents comarcals de l'escalada. Als voltants de la zona de Queralt prop del Santuari de Corbera, ens trobem amb la Cinglera dels Esqueis, amb diversos sectors d'escalada esportiva. On en aquestes últimes s'han equipat i s'han obert diversos itineraris amb caràcter d'escalada estil clàssic però de curta longitud.

La Cinglera la trobem situada darrera la Serra de la Figuerassa amb una roca calcària excel·lent, on predominen les plaques verticals i els passos d'adherència.

Ens apropem a provar i fem un d'aquests itineraris la Via Bona Feina.

Pista Santuari de Corbera.

Santuari de Corbera.

Aproximació i Acces:

Des de Barcelona agafarem la C-58 i C-16 en direcció C-26 i després agafarem la sortida 95 cap a Solsona/Avia i seguint per la C-26 fins a Berga. Des d'aquí agafarem la carretera a Rasos de Peguera BV-4242, fins a la població d'Espinalbet, passarem pel costat del Càmping Font Freda, continuarem a la dreta per la carretera BV-4243, cap a Espinalbet, on seguirem una pista fins al Santuari de Corbera, hi ha una esplana per estacionar el vehicle al costat del Santuari per a pocs vehicles, també podem estacionar de banda a la pista sense destorbar a altres transseunts.

Un cop estacionat el vehicle, ens dirigim fins al Santuari de Corbera, veurem un pal vertical amb indicacions, seguirem per el Camí de Corbera, direcció “Espinalbet/ Queralt/ Berga”. Sense sortir de la pista a uns 400 metres aproximadament, ja veurem la Cinglera dels Esqueis ia la base a peu de pista l'inici d'alguns itineraris.


Cinglera dels Esqueis.

Peu de Via Bona Feina. Cinglera dels Esqueis.

L1.

L1.
L1 (V).-

Localitzem l'inici de la via, gràcies al fet que estan gravades les inicials a la roca. La via "Bona Feina" està entre la via "Joan Francens" a la seva esquerra i molt enganxada a l'inici de la via "Escaladors Bucòlics" a la dreta. Un total de 7 itineraris a la cara orientada al Sud-est i molt enganxades a la pista. On haurem d'estar atents al pas de vehicles perquè ens vegin i evitar que trepitgin les colles. També dir que hi ha un constant anar i venir de corredors/excursionistes que passen enganxats a la base de la Cinglera dels Esqueis.

Amb totes aquestes dades, ens equipem i comencem a escalar el primer llarg de la via Bona Feina.
Als primers metres, ens endinsem per un diedre-canal, on hi ha fissures per poder col·locar alguna autoassegurança, per sortir fins a un primer ressalt amb passos cap a la dreta. Després tornarem cap a l'esquerra per continuar escalant per un espero, i acabar en un segon ressalt on trobarem la R1, una reunió molt còmoda. R1, Dos Parabolts amb xapa i una anella units per una cadena + maillo. Reunió rapelable. 7 parabolts en uns 35 metres.


R1.

L2.

L2.
L2 (V).-

Sortim des de la R1, rectes cap amunt seguint la línia d'assegurances, vorejant per l'esquerra un arbust (Boj - Buxus sempervirens). Seguim un espero vertical, arribant al final disminueix la dificultat. La roca és de molt bona qualitat, una cosa a netejar però evitem d'arrossegar o deixar caure pedres ja que cau directament a la pista amb força pas de persones i algun vehicle.
arribem al final de l'espero i en un replà amb sorra i enclavada en una roca trobem la R2. Reunió també molt còmoda. R2, Dos parabolts amb xapa i anella, units per una cadena. Reunió Rapelable. 7 assegurances en uns 25 metres.


R2.

Via Aresta Corbera, Cinglera dels Esqueis.

R3.

L3.
L3 (V+).- 

Des de la R2, veiem un últim tram, segons algunes ressenyes la via Bona Feina acabaria aquí. Però vam decidir realitzar i investigar on porta aquest últim tram, que ens vam assabentar que són uns metres de la veïna via "Escaladors Bucòlics".
Sortim des de la R2, cap a l'única assegurança del llarg per una placa vertical on tindrem un pas de bloc, després de remuntar la roca arribem a la R3, R2 de la via "Escaladors Bucòlics". Si anem per la dreta de la placa, és més fàcil. R3, Dos parabolts amb una xapa amb mallo gran units per una cadena. Reunió Rapelable. Un parabolt a uns 5 o 6 metres.


L3.

Cim Cinglera dels Esqueis.

Cim Cinglera dels Esqueis.
Descens:

Acabem de pujar fins al cim de la Cinglera dels Esqueis, realitzem algunes fotos per a la ressenya del bloc. I optem per fer el descens, que farem per la mateixa via.
La millor manera és fer dos ràpels d'uns 30 metres, un primer des de la R3 fins a la R1. I de R1 a la pista.
Nosaltres hem fet dos un des de R3, a R2, d'uns 5 metres. I un altre d'uns 40 metres des de la R2 fins a peus de via a la pista. D'aquesta ultima manera costa recuperar la corda i és possible que arrossegueu pedres en recuperar-la.
Aconsellem fer el descens com a la primera descripció.
Un cop a baix podeu fer una altra ascensió per algunes de les vies paral·leles o acabar el dia fent esportiva pels sectors limitrofes o plegar i anar fer una excursió o baixar a prendre alguna cosa al bar.


Descens.

Cinglera dels Esqueis, Sector Corbera.


 Fitxa Tecnica.-

Via: Bona Feina.

Zona: Cinglera dels Esqueis – Queralt/ Berga.

Dificultat: V+.

Dificultat obligada: V.

Grau dexposició: Baix.

Compromís: Baix.

Longitud: 65 metres.

Equipament: Via equipada amb parabolts. Reunions rapelables.

Material: 10 cintes express (algunes llargues), baga d´ancoratge, R´s i casc. Opcional: Joc de tascons i Joc de Friends.

Orientació: Sud-est.

Croqui Cinglera dels Esqueis "Via Bona Feina", Espinalbet (BCN) extret de.- https://guillem2.blogspot.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario