martes, 1 de febrero de 2022

Escalada a Gel Torrent de la Gerdera WI 2+ II/3 - 120 m., Saldes (Barcelona).

Torrent de la Gerdera.

Ens iniciem de la mà de l'Instructor i Guia d'Alta Muntanya Bru Busom, al món de l'escalada i la progressió en gel. Després d'unes interessants explicacions i informació sobre el material i l'equipament adequat per realitzar aquesta activitat. Ens apropem a la Cara Nord del Massís del Pedraforca, una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya.

A Pedraforca podem trobar diverses zones on, generalment en època hivernals intenses de força fred, es generen atractives cascades i torrents de gel.

Amb un accés fàcil i gairebé a peu de pista (moltes d'elles), aquests corrents d'aigua que flueixen durant l'any, als mesos freds d'hivern, es congelen formant bonics ressalts força verticals, no gaire llargs i amb dificultat mitjana. La distància entre les diferents cascades i torrents ens permetrà fer si volem un o diversos itineraris al dia.

Aparcament del Mirador del Gresolet.

El Calderer - Pedraforca.
Aproximació:

Des de Barcelona agafarem la Ronda de Dalt cap a la C-58 direcció Manresa. Ens mantindrem a la C-58 i després seguirem les indicacions cap a la C-55/ Manresa, sortirem per la C-16C en direcció C-16/C-25/ Vic/ Berga/ St. Fruitós de Bages. 
Continuarem per la C-16C per sortir de la C-16 "Autopista de Montserrat" direcció Ctra de Vic-Pi. Llobregat, per girar a l'esquerra cap a B-400 indicacions per a Vallcebre/ Saldes/ Gósol. Per últim tornarem a girar a la dreta cap a Carr. del mirador de Gresolet / Refugi Lluís Estasen, seguirem la carretera fins arribar al Mirador del Gresolet i la zona d'estacionament que veurem a la nostra dreta. Zona limitada per a uns 20 vehicles.

En aquesta zona es permet la percnotació, si la feu a l'hivern procureu disposar d'una bona instal·lació de calefació estacionària o similar. Es curosos amb l'entorn i no deixar rastre de la vostra presència. Gràcies.

Torrent del Curset.

Pista al Colell.

Torrent Somnis d´Hivern.
Acces:

Des del Mirador/Aparcament del Gresolet prenem la pista cap al Collell que flanqueja sota el vessant nord de la muntanya i que passa una mica per sota del Refugi Lluís Estasen. La majoria de les cascades tenen el peu de via o inici a la pista principal, en concret trobem, per ordre, la del Curset, la Torrentera, de l'Arbret, la Rampa, la Il .lusions d'hivern, Sonmis d'hivern, Estreta, Gerbera i satèl·lits d'aquesta última (Saldencs i Pit i Collons). Hi ha dos sectors més, un situat per sota de la pista principal, al qual s'accedeix per una pista secundària descendent i mitjançant destrepes i ràpels.
En aquesta sortida farem el Torrent de la Gerdera, seguint la pista fins al coll del Pi Ajegut, la trobarem just després d´un marcat revolt. Uns 45 minuts.


Peu del Torrent de la Gerdera.

Torrent de la Gerdera.

Per Començar una mica de teoria.-

Es considera escalada en gel a tot ascens en gel o neu dura que per la seva dificultat i perill requereixi l´us dequipament especial com grampons i piolets. A més, se sol utilitzar equipament per a seguretat.

La dificultat i el perill d´aquesta especialitat d´escalada estan marcats per la inclinació de la paret i per l´estat de duresa de la neu, que va des de la neu tova fins al gel pur. En el cas ideal, que podria ser una cascada gelada, l'escalador puja amb grampons als peus i amb un piolet tècnic a cada mà. L'equipament per assegurar-se l'ascensió és semblant al de l'escalada en roca.

1er Llarg. L1.

2ond Llarg.

R1.
1er Resalt ( II/ 3).-

Després d'estar una bona estona, fins arribar a l'inici del Torrent de la Gerdera, a vigilar doncs ens trobem alguns passos gelats i per passar-los hem vorejat o siplement hem fet de mà dels grampons.
Bru, ens explica algunes tècniques d'encordament i muntatge de reunions més una mostra del material (cargols de gel, bagues per reunions, etc).
Ens equipem, el Torrent de la Gerdera comença amb un gran mantell gelat que ocupa gran part de la pista.
Aquest es divideix en dues parts la superior que és la que farem nosaltres i una altra part inferior que aquesta per sota de la pista al Collell (Gerdera Inferior).

El seu inici és planer, amb una rampa amb uns petits ressalts que remuntem per la dreta, amb una impressionant catifa de gel com a rebuda. Muntem la R1 al gel. Dos cargols de gel en uns 60 metres fins al primer ressalt.


L2.

L1.

R2. (Vanessa & Miguel).

L2.
2on Resalt (II/3).-

Partim des de la R1, per pujar per un segon ressalt. En aquest trobarem la dificultat més gran de l'itinerari. Segons ens volem complicar, no és una escalada mantenida, sinó la típica de torrentera escalonada. La màxima inclinació dels ressalts està sobre els 75-80º i es pot buscar més o menys dificultat segons per on ens enfilem.
La dificultat de mitjana ronda els 60-70º. Muntem la R2, en un pi amb cordins i mall. Tres cargols de gel, en uns 35 metres.

El interessant del Torrent de la Gerdera que sol ser la que està en condicions fins i tot quan les altres cascades fallen. Consta de quatre ressalts sense esgotar la corda, encara que es pot fer en tres intercalats amb lleixes intermèdies.


L2.

L2.

L2.

L2.

L2.

3er Llarg.
3er Resalt (II/ 2).-

Encara que nosaltres, ens quedem practicant al segon ressalt. Per realitzar aquest tercer ressalt, sortim des de la R2 cap amunt aquest darrer, és el tram més fàcil. Trams humits de neu mantega combinats amb altres de més durs, ideals per assegurar amb certes garanties.
Tot i que cada any resulta més i més complicat trobar en condicions les diferents cascades de gel que es formen a l'hivern, a causa en gran part del canvi climàtic, les característiques aquí descrites són orientatives, ja que poden variar en funció de les condicions del gel. Muntarem la R3, també en un altre Pi (arbre), amb cordins i mallo, encara que el més normal és trobar cordins amb mailló ja preparats per rapelar als llocs on un esperaria que estiguessin. Tres cargols de gel en uns 25 metres.

L3.

L3.

Abalakov, Reunió en Gel.

R2 + Abalakov.
Descens:

Rapelant la mateixa via, muntant els ràpels als arbres a banda i banda del torrent. A l'últim ràpel hem muntat una reunió al mateix gel anomenada "Abalakov", maniobra d'ancoratge de fortuna en gel pren el seu nom del prolífic escalador de gel rus Mikhailovich Abalakov, que va revolucionar el món de l'escalada soviètica als anys 30 del passat segle. És una tècnica relativament senzilla i que ens pot treure de situacions complicades en escalada en gel. Comptar amb tres ràpels per fer tot el descens.

Escalada agradable i ràpida amb l'únic «inconvenient» d'haver de rapelar en acabar, a diferència de la majoria de cascades veïnes que permeten el descens caminant. L'avantatge és que, en tornar-nos a trobar a la pista, podem fer alguna altra cascada abans d'acabar el dia.


L3.

Rapel.

Rapel - Descens.

 Croquis Torrent de la Gerdera  extret de.- https://molimolano.blogspot.com/ 

Fitxa Tecnica

Via: Torrent de la Gerdera.
Zona: Pedraforca.
Dificultat: WI2+ II/3. Max. 70 º - 75 º.
Longitud: 120 metres.
Època Aconsellable: Desembre/ Febrer
Equipament: Possible cordins en alguns arbres per rapelar.
Material: 4 o 5 cargols de gel, Cintes express, Piolets, Crampons, Bagues d'ancoratge, Casc, Reunions, Revers o similar, Cordino per marshall, Ganxo Abalakov, Cordinos per muntar reunions o rapels i mallones.
Orientació: Nord.

Localizació i Ubicación Torrents i Cascades de Gel Pedraforca extret de.- www.topo-roc.cat

Via 1.- Curset, II/3 - 20 m.
Via 2.- La Torrentera ó Sense Nom, II/3 - 60 m.
Via 3.- L´Arbre, II/4 - 100 m.
Via 4.- La Rampa, II/2 - 20 m.
Via 5.- Variant, II/3 - 60 m.
Via 6.- Il-lusions d´hivern, II/3 - 180 m.
Via 7.- Somnis d´hivern, II/3 - 140 m.
Via 8.- L´Estreta, II/2 - 40 m.
Via 9.- La Gerdera, II/3 - 120 m.
Via 10.- Pit i collons, III/5 - 60 m.
Via 11.- Saldencs, mixt/3 - 30 m.
Via 12.- Columna del Verdet, II/3 - 35 m.
Via 13.- Sot d´infern, II/4 - 15 m.
Via 14.- Cascada Berguedà, II/3+ - 90 m.
Via 15.- Canal de Grallera, D+ " 45º II" - 400 m.
Via 16.- Canal del Riambau, MD "45º - 55º A1/ V" - 450 m.
Via 17.- Canal de les Bruixes, D+ "45º - 55º IV" - 200 m.
Via 18.- Cascades de Miner (Varies).
Via 19.- Canal Fonda, II/3 - 40 m.
Via 20.- Salt del diable, sense dates.
Via 21.- Gerdera Inferior, sense dates.
Via 22.- Dry Tooling.  

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario