martes, 17 de mayo de 2022

Ascensió Magdalena Superior "Via Super Frío amb L2 Via Cuca, IV - 65 m.", Monistrol de Montserrat (Barcelona).

Regió de Tebes "Les Maghdalenes" - Gorros.

La Regió de Tebes "Las Magdalenas", també a Montserrat ens permetrà descobrir racons de la muntanya no tan coneguts i sense tants turistes, com les antigues ermites de Sant Joan, Sant Onofre i Santa Magdalena.
Aquesta és la regió més extensa de tota la muntanya. Limita al nord pel Torrent de la Vall Mala, o Torrent de Santa Maria ia l'oest amb regió de Sant Jerónimo pel Torrent del Pont.
En aquesta ocasió tornem-nos a visitar la part més central que és la zona o el sector dels Gorros. I fer l'ascensió a la Magdalena Superior per una via restaurada amb material més actual i amb un nivell d'iniciació. Us deixem amb la descripció.

Maria & Bri.

Ermita de Sant Joan.
Aproximació:

Des de Barcelona agafem la C-58 a Manresa i després a Montserrat, arribarem per la C-55 a Monistrol de Montserrat. Continuarem per la carretera fins al Monestir de Montserrat, allà tenim una zona de pagament per apacar el vehicle (descompte si aquestes federats).
Un cop haguem estacionat el vehicle. Tenim la possibilitat o d'agafar el funicular a Sant Joan que ens deixa al Pla de les Tarantules (aquesta opció és la més còmoda i relaxada, això si la cara $). Des del Pla de les Tarantules, ens dirigim en sortir de l'estació superior del funicular a Sant Joan a la dreta agafant el camí que ens porta a Sant Jeroni. Passarem primer per la base de la Gorra Marinera, quan passem la part nord-est veurem un desviament indicat a les Magdalenes, agafarem aquest desviament per l'esquerra. Arribarem fins a les Escales de Jacob, ascendim per elles, i al final ja estarem al costat de la Magdalena Inferior. Pugem vorejant la paret de la Magdalena Inferior fins a arribar a les ruïnes del que fou l'ermita de Santa Magdalena, uns palafons ens ho indiquen.

Magdalena Superior - Cara Sud i Sud-Est.

Inici Via Super Frío.

Continuem pujant cap al cim de la Miranda de Santa Magdalena i just a la nostra dreta tindrem primer l'Ullal de la Magdalena, seguida de la Magdalena Superior, ens apropem fins a la paret i veurem un sender amb arbustiu, que baixa, en passar un petit arbret ja veurem la primera assegurança de la via Super Frío, pintada de vermell, a pocs metres de l'inici d'una fissura o canal herbosa.

L1.

R1.

L1.

L1 (IV).-

Després de localitzar la primera assegurança de la Via Super Frío, molt a prop del terra, aquesta té pintada la xapa d'un color vermellós, encara que ja força desgastada la pintura. Ens equipem i comencem a escalar per una rampa amb bona roca i abundants preses, en paral·lel a una canal herbosa que deixem a la nostra esquerra.
La Via a estat reequipada amb material més actualitzat, però en alguns trams s'han deixat algunes assegurances més antigues (espits). Acabem de pujar fins a la R1, després d'algun pas una mica més compromès, aquesta la trobem en una lleixa molt marcada a la paret. Doble Reunió, Dos espits amb xapes casolanes + Dos parabolts amb xapes i anelles. Reunió Rapelable. 7 Parabolts, algun espits rovellat en uns 30 metres.

R1.

R2.

L2.

L2 (IV).- L2 Via Cuca.

Sortim rectes des de la R1, per un muret vertical però amb molt bones preses i agafades. Aquest llarg és compartit amb la Via Cuca o pertany a aquesta doncs és anterior l'itinerari a la via Super Fred. Després de realitzar un tram vertical la dificultat disminueix força, entrem al cim del contrafort de la Magdalena Superior, fins arribar a la reunió només hem de vigilar no arrossegar pedres amb les cordes. Trobarem la R2, ubicada a terra al costat esquerre uns metres abans d'arribar a la base de la paret ia una zona arbustiva. R2, 3 parabolts amb xapa i anella + un espit amb xapa casolana. Reunió Rapelable. 2 parabolts en uns 15 metres.

L3.

R3.

L3.
L3 (IV).- 

Sortim des de R2, caminant cap a uns arbustos buscant un desdibuixat senderet i la base de la paret, a l'esquerra veurem una primera assegurança. Comencem a escalar en diagonal amb tendència cap a l'esquerra i després cap a la dreta una mica més vertical. Sempre amb molt bones preses i agafades. Al cap de poc ens trobem al cim de la Magdalena Superior, la R3, la veurem de nou ubicada a terra. R3, Tres parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. 3 parabolts en uns 20 metres.

Cim Magdalena Superior. Amb Maria, Bri & Guti.

Cim Magalena Superior. Bri & Maria.

Després de gaudirr de les vistes des del cim de la Magdalena Superior, la qual ens ofereix una boniques pespectives de gairebé tot l'entern del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i les diferents zones o regions com Sant Salvador, Els Frares, Agulles, la seva cara Sud, etc. Decidim fer el descens.

Cim Magdalena Superior. Guti & Bri.

Instalació de Rapel, R2 Via Normal.

1er Rapel.
Descens:

El descens de la Magdalena Superior, el realitzarem en dos ràpels des de les instal·lacions de la seva Via Normal. Actualment creiem que aquesta, semi o desequipada, només vam veure les reunions d'aquest itinerari.
La primera instal·lació per realitzar el ràpel la trobarem a la dreta de la R3 de la Via Super Frío, des d'aquí muntarem un primer ràpel d'uns 20 metres que ens deixés al cim del contrafort de la Magdalena Superior.
Localitzarem la segona instal·lació per rapelar o R1 de la "Via Normal" desgrimpant uns metres rectes cap a la dreta del Contrafort, uns metres més amunt veurem una antiga instal·lació rovellada amb només un punt d'ancoratge amb baula de cadena, aconsellem realitzar el ràpel des de la instal·lació de més avall.

1er Rapel.

2on Rapel.

Un cop hem localitzat la R1, de la Via Normal, muntarem un segon ràpel d'uns 30 metres. Aquest ens deixarà al coll on s'ubicaran les restes de l'Ermita de Santa Magdalena. Des d'aquí podem realitzar el retorn descendint primer per les Escales de Jacob, després cap a l'Ermita de Santa Anna i per últim descendir les Escales dels Pobres fins al Monestir. O bé si tenim temps fer un altre itinerari per la zona.

2on Rapel.

Fitxa Tecnica.-

Via: Super Frío.
Zona: Gorros – Montserrat.
Dificultat: IV.
Dificultat obligada: IV.
Grau dexposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 65 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts i algun burí de primera obertures. Reunions rapelables.
Material: 8 cintes express (algunes llargues), baga d´ancoratge, R´s i casc.
Orientació: Sud - Sud-est.

Croquis Magdalena Superior "Vies The Puretas Climb (Vermell), Super Frío (Blau), Cuca (Taronja) i Via Normal (Lila)", Monistrol de Montserrat (Barcelona) extret de.- https://xavidiez.blogspot.com/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario