sábado, 28 de mayo de 2022

Ascensió Miranda de Santa Magdalena "Via Barbarella sortida Via Spiral, V- - 60 m.", Monistrol de Montserrat (Barcelona).

Regió de Tebes "Les Magdalenes" - Gorros.

Miranda de Santa Magdalena és un dels cims més alts i destacats de Montserrat, a la zona sud-est de la serra. Administrativament pertany al municipi de Collbató i, per tant, a la comarca del Baix Llobregat.

És una cresta llarga i ampla, pràcticament plana. Just abans de coronar els darrers metres, en un petit pla, hi ha les ruïnes de l'ermita que comparteix nom amb el cim: l'ermita de Santa Magdalena. Com a moltes roques i parets de la Muntanya de Montserrat, trobarem un bon nombre d'itineraris per fer l'escalada. En aquesta ocasió vam triar una via per fer una iniciació a vies de més d'un llarg.

Monastir de Montserrat.

Rosa, Camí de Sant Joan.

Aproximació

Des de Barcelona agafarem la C-58 direcció Manresa, seguirem en aquesta seguint les indicacions cap a Montserrat. Sortirem a la sortida Montserrat / Manresa a la C-55 Per aquesta carretera ens dirigirem cap al poble de Monistrol de Montserrat. Un cop arribem a aquest pujarem cap a l'aparcament del Monestir de Montserrat per una carretera BP-1121 amb força corbes.
Un cop passem la barrera de l'aparcament del Monestir buscarem un lloc per estacionar. El tiquet d´estacionament té descompte per a les persones federades.

Un cop estacionem el vehicle ens dirigirem cap a l'estació de funicular de Sant Joan. Tindrem dues opcions per arribar fins a la Miranda de Santa Magdalena. O bé agafant el funicular fins a l´estació superior de Sant Joan i una sortint de l´estació superior de Sant Joan prenem el camí de Sant Joan fins a antic restaurant i les ruïnes de l´Ermita de Sant Onofre. Assecem per una rampa cimentada i seguim el camí que va entre la Roca Christian Déu i l'Agulla de la Font de Jacob, pugem les escales de Jacob ia mà esquerra trobem la Miranda de Santa Magdalena.
Una altra opció és pujar caminant pel camí de Sant Miquel, fins al Pla de les Tarantules i seguir pel camí a Sant Joan, seguint les mateixes indicacions que hem comentat a l'aproximació amb el funicular de Sant Joan.

Peus de Via.

L1.

R1.
L1 (V-).-


Arribem fins a la base a la Cara Suereste, de la Miranda de Santa Magdalena, ubicarem la via a la paret a costat dret acabant seguint el sender o camí que ens acosta a les ruïnes de l'Ermita de Santa Magdalena. L´inici de la via esta marcat per dos químics, a la nostra esquerra veurem pintada el nom de la Via Ali´s Friends.

Després d'algunes explicacions, ens equipem i comencem a escalar per un tram força vertical, on hem de buscar i escollir bé les preses. Després d'un parell de passos, la dificultat disminueix i trobem molt bones preses amb roca gairebé excel·lent.

Anem seguint la línia marcada per assegurances, fins a arribar a una lleixa on trobarem la R1. R1, dos parabolts amb xapa i anelles. Reunió Rapelable. 7 ó 8 químics en uns 25 metres.


L1.

Rosa & Guti. R1.

L2.

L2.
L2 (III).-

Després de pujar tota la cordada, sortim gairebé rectes des de la R1, per un muret una mica vertical però amb un luxe de preses, seguim una mica cap a la dreta per tornar de seguida a l'esquerra i continuar rectes fins arribar a la R2, prop d'uns arbustos en una altra lleixa. R2, Dos parabolts amb xapa i anelles + una Uve de químic amb anella. Reunió rapelable. 3 o 4 químics en uns 15 metres.


R2.

L3.

R3. Via Spiral.

L3.

L3 (III).-

Aquí s'acaba la Via Barbarella, però decidim fer cim ja que està integrada a la llista dels 100Cims de la FEEC.

Partim des de la R2, en flanqueig a l'esquerra vorejant un muret fins veure trobar una assegurança, llavors remuntem una mica el mur fins arribar a una reunió a prop d'una petita zona abustiva marca amb un punt de pintura blava. És la R3 de la Via Spiral. R3, dos parabolts amb xapa i anella. Reunió Rapelable. Un parabolt pintat de blau a uns 20 metres.


Guti, R3.

Cim de la Miranda de Santa Magdalena.

1er. Rapel.
Descens:

Acabem de remuntar uns pocs metres i arribem fins al cim de la Miranda de Santa Magdalena. Al cim no hi ha senyals especials o grans fites, però tindrem una magnífica panoràmica a les serres costaneres, al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i al Prepirineu català.

Després de gaudir de les vistes i fer algunes fotos per a la ressenya, vam decidir baixar per practicar mitjançant ràpels.

Tornem fins a la R3, de la Via Spiral i muntem un primer ràpel d'uns 25 metres fins a la R2 de la via Spiral. Després un segon ràpel fins a la base inferior de la Miranda de Santa Magdalena d'uns 30 metres.

Un cop a la base bé donem per conclosa la jornada o realitzem una altra ascensió pels molts itineraris de la zona.

Si decidim baixar agafarem les escales de Jacob, continuarem uns metres pel Camí de Sant Jeroni, i seguirem les indicacions a l'Ermita de Santa Anna i per últim baixarem les Escales dels Pobres fins al Monestir.


2ond. Rapel.

Fitxa Tecnica


Via: Barbarella sortida Spiral.

Zona: Gorros – Montserrat.

Dificultat: V-.

Dificultat obligada: IV+

Grau d’exposició: Baix

Compromís: Baix

Llargària: 60 metres

Equipament: Quimics i parabolts. Reunions Rapelables

Material: 8 cintres express, Casc, Baga d'ancoratge i R´s.

Orientació: Sud-est.

Croquis i resenyes Miranda de Santa Magdalena "Via Barbarella sortida Via Spiral" Collbató (Barcelona).


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario