domingo, 19 de febrero de 2023

Ascensió Gorro Frigi "Via Laura Albarral, III+ - 120 m." Monistrol de Montserrat (Barcelona).

Gorro Frigi.

Tornada als inicis i quin millor lloc que el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, després d'una gran aturada que hem tingut per malalties corporals.
Tornem i amb moltes ganes de recuperar-nos al màxim per poder seguir explicant-vos i ressenyant les diferents activitats que realitzem a l'entorn natural. En aquesta doncs fem una altra nova ascensió a l'emblemàtic i mític Gorro Frigi de la Regió de Tebes - Les Magdalenes. Per una línia molt accessible i iniciació oberta per Jordi Pazos "Brasil", Jordi Monterde i Manolo Muñoz, la Via Laura Albarral (no confondre amb la via Fenoll-Sorolla, aquesta desequipada i transcorre per una línia d'arbustos al costat dret de la Via Laura Albarral).
Sense més gràcies per continuar seguint-nos, us deixem amb la descripció d'aquesta nova ressenya i nova etapa per part nostra.

Monestir de Montserrat al fons Regio de Tebes Les Magdalenes.

Accés Camí Nou de Sant Jeroni.

Aproximació.-

Des de Barcelona, agafarem primer la C-58 direcció Manresa, buscarem i sortirem a la Sortida Manresa, Montserrat, Andorra cap a la C-55 i des d'aquí fins a Monistrol de Montserrat. Passem el municipi de Monistrol i continuarem per la carretera amb força corbes fins a l'aparcament del Monestir de Montserrat (estacionament de pagament!!!). Un cop tinguem estacionat el vehicle. Tenim dues opcions la fàcil però alguna cosa cara econòmicament o la llarga i cansada però barata econòmicament, jejeje.
La Barata és pujar cap al Pla de l´Ermita de Santa Anna i des d´allà dirigir-nos cap a la Regi de les Magdalenes i d´aquesta indentificar l´Agulla i seguir la mateixa explicació que l´aproximació que fem ara amb l´accés des de l´estació del Funicular de Sant Joan.

Sant Jeroni - Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

Gorro Frigi.
Acces:

L'opció còmoda i cara, és agafar el funicular cap a l'estació superior de Sant Joan (descomptes als federats). Un cop haguem baixat a l'estació superior del funicular de Sant Joan. Sortirem al Pla de les Tarantules al camí de Sant Joan. Nosaltres anirem cap a la dreta a la recerca del GR o Camí a Sant Jeroni. Un camí amb travesses de fusta fent d'esglaons que en poc ens acosta a la primera agulla de la zona de Gorros "La Gorra Marinera", de fons veurem la Regió de Sant Salvador amb les Agulles de la Trompa de L´Elefant, La Mòmia , La Momieta, etc.
Anem vorejant les Agulles de Gorros sense sortir del camí primer passarem la Gorra Marinera, després La Magdalena Superior i ens aturarem just abans de passar una barrandilla de ferro. A la nostra esquerra veurem la canal que divideix el Gorro Frigi de la Madgalena Superior.

Canal d'accés i descens al Coll del Gorro Frigi i la Magdalena Superior.

Canal d'accés i descens al Coll del Gorro Frigi i la Magdalena Superior.

Ascendirem per aquesta canal, els dies després de pluges torrencials ull amb les relliscades!!!, hi ha cordes fixes nuades que ens faciliten l'ascensió. Arribarem a un tram força polit i si ha plogut molt compromès amb una corda fixa color verd. Com a consell de seguretat seria portar l'arnes posat i amb un nus prusik/marshall anar subjectes a aquesta corda per evitar caigudes desagradables. Acabem d'ascendir mig trepant o assegurant-nos a les arrels, fins al coll que separa les dues agulles. Ara descendim cap a la cara sud per un sender boscós vorejant en el que puguem la paret del Gorro Frigi. Fins a veure un buit a la base de la paret on flanquejarem un parell de metres cap a l'esquerra per arribar fins a tres parabolts amb xapa, que ens marca l'inicis de les vies.

Inici de les Vies Joan Marc, Laura Albarral y Anna Guinovart.

Jan, R0.

L1.

L1.
L1 (III).-

Localitzat l'inici de la via Laura Albarral, comencem a escalar per una rampa tombada uns primers metres en diagonal cap a la nostra esquerra on de seguida trobem les primeres assegurances. Compte amb no anar massa a l'esquerra doncs seguireu l'itinerari Joan Marc obert per Guillem Arias amb les assegurances pintades de color groc.
Continuem rectes ascendint per la rampa amb molt bons cants i agafades. Fins a trobar la R1, pocs metres abans d'arribar a una línia d'arbustos. R1, Tres parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. 5 parabolts a uns 35 metres.


R1.

L2.

L2.
L2 (III) + L3 (III+).-

Sortim rectes des de la R1, ara ja si, ascendim en línia recta per la rampa al costat esquerre de la línia arbustiva, per aquesta fissura arbustiva va via Fenolls - Sorolla que surt ressenyada a la guia de "Gorros - Montserrat" de Luis Alfonso " Luichy", reconeixent que a l'època no es divulgo i com només es van utilitzar bagues i cordins per llançar a les savines algunes ja desaparegudes no va quedar rastre d'aquesta escalada. Oberta l'any 1.973 per Kiko Fenoll i Toni Sorolla, actualment de vegades confosa per la Via Joan Marc o la que estem realitzant la Via Laura Albarral.

L3.

L3.

Anem ascendint per la rampa sempre amb bones preses i roca de força qualitat, seguint la línia d'assegurances, passem un primer llavi o ressalt i arribant a una altra cavitat o buit labiat a la roca veurem a R2. Aquesta amb tres parabolts amb xapa, però tampoc no és rapelable. Decidim continuar i no muntar aquesta reunió, empalmant els llargs L2 i L3.

R2.

R3.

Després de passar la R2, continuem rectes cap amunt, sempre al costat esquerre de la fissura arbustiva. Escalada molt assequible, per iniciar-se. Aquí trobem algun tramet amb una mica més de dificultat, però sense cap mena de sobresalt. Llargs també força equipats, arribant al final de la línia arbustiva veurem la R3. R3, Tres parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. uns 12 parabolts (L2=6 + L3=6) en uns 45 metres.

L4.

R4.

L4.
L4 (III+).- L4 Via Anna Guinovart.

Sortim de la R3, de nou per una placa tombada, anem cap a un arbret que veiem gairebé al final de via. El llarg està molt ben assegurat i el grau porta la mateixa tònica que la majoria de la via. Primer anem cap a la dreta per després girar cap a l'esquerra i entrant a buscar l'arbret en un tram més vertical. Podem assegurar amb una baga a l'arbre, però de seguida veiem un parabolt de color groc a la paret. Ja només ens queda remuntar aquest últim muret, una mica descompost vigilar amb la caiguda de pedres!!! i arribem primer a veure una instal·lació per rapelar i un metre més la R4. R4, 3 parabolts amb xapa de color groc, reunió compartida amb diversos itineraris "Joan Marc, Laura Albarral i Anna Guinovart". Instal·lació de ràpel dos parabolts + dos amb anelles per rapelar. 6 parabolts a uns 40 metres.


Cim Gorro Frigi.

Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

1er. Rapel. Via Normal ó Lluis Estasen.

Descens:

Des del cim del Gorro Frigi, podem gaudir d´unes vistes úniques, de tota la regions i vessants de Montserrat. Sant Salvador, Sant Jeroni, Ressons, La Plantació, etc I de la gran majoria de cims, roques i agulles (L´Elefants, Cavall Bernat, Aeri, Magdalenes, Montgros, etc). Fotos al cim al costat de la creu (Cap Creu, a Cap Cim!!!!). I vam decidir fer el descens.

Per fer el descens ho farem en dos o tres ràpels per la instal·lació de la Via Normal o Lluis Estasen. On antigament fa alguns anys hi havia un recorregut equipat per licitar al cim del Gorro Frigi. Haurem d'agafar i destrepar cap la cara Est fins a una instal·lació de ràpel amb dos ancoratges, des d'aquí farem un ràpel amb tendència cap a l'esquerra fins a trobar un químic amb anelles. Uns 20 metres.


2on Rapel, Via Normal ó Lluis Estasen.

Canal Herbosa.

La següent instal·lació per rapelar és fa des d'un sol químic amb anelles. La qual cosa no és gaire normal baixar des d'un sol punt. Ens dóna confiança que sigui un químic però... ??. 25 metres.
A continuació ens veu una canal amb arbres i arbustos, que desgrimpem. Al final de la canal hem d'anar flanquejant cap a l'esquerra amb compte a la paret, amb la roca molt polida. Fins a trobar una altra instal·lació de ràpel de cordino i anella en un arbre i realitzar un tercer ràpel d'uns 8 metres o bé intentar destrepar per la roca una mica més complicat. Un cop a terra recollim material i equip. I pugem de nou fins al coll entre les dues Agulles (Gorro Frigi i Magdalena Superior). I des d'allà baixar novament per la canal fins al Camí de Sant Jeroni, si decidir donar per conclosa la sortida.
Un cop al Camí de Sant Jeroni, només haurem d'anar seguint les indicacions cap a l'Ermita de Santa Anna i arribarem al Monestir per les escales dels Pobres.

Cabra hispànica, Gorro Frigi.

Ubicació i localitzacio Itineraris al Gorro Frigi (Cara Sud) extret de.- http://clubescaladamontserratus.blogspot.com/

Fitxa de la via.-

Via: Laura Albarral.
Zona: Gorros (Tebes "Les Magdalenes") - Montserrat.
Dificultat: III+.
Dificultat obligada: III+.
Longitud: 120 metres.
Grau dexposició: Baix.
Grau de compromís: Baix.
Equipament: Via equipada amb parabolts, les reunions no raperables (sense voleu rapelar-ne alguna, preveure cordino i malló). Un metre per sota de la R4, hi ha una instal·lació per fer el ràpel compartida de les Vies Laura Albarral i Anna Guinomart.
Material: 6 cintes exprés (alguna llarga) i R´s.
Orientació: Sud.
 

Croquis i ressenyes Gorro Frigi "Via Laura Albarral, III+ - 120 m."Monistrol de Montserrat (BCN) extret de.- http://clubescaladamontserratus.blogspot.com/


3 comentarios:

  1. Hola! Molt xula! Felicitats per l.ascensio! Nomes volia saber un detall sobre la foto de la R4. Desconec si vau fer la foto un cop acabat d'assegurar...vau desmuntar i despres vau col.locar els elements per la foto...pero em sembla molt estranyb veure que el tub de frenada no está ben col.locat ...

    ResponderEliminar
  2. Va ser una cosa així, per fer la foto per a la ressenya. Gràcies per la puntualització.

    ResponderEliminar