lunes, 4 de diciembre de 2023

Ascensió El Patge de Collbató - Els Graus "Via Aresta Kapitell, V+ - 40 m.", Collbató (Barcelona).

El Patge de Collbató (Esq.) i Agulla dels Marges (Drta) - Els Graus, Collbató.

Els Graus, és una extensa zona amb una gran aglomeració de roques i petites agulles, ubicada al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat a la població de Collbató província de Barcelona. Al costat dels sectors del CAM Nou Barris ens trobem amb una gan escola tant d'escalada esportiva com alguns itineraris de caràcter més clàssic.

En aquesta ocasió ens apropem amb part del grup de Penya Muntanyera Roses de Llobregat de la U.G.E.L. a El Patge de Collbató, petita roca on els Germans Albert i Òscar Masó, ens proposen un itinerari curioso.

Esperem que us agradi.

Acces - Camí de les Bateries.

Agulla dels Marges i Roca  del Sioux - Els Graus, Collbató.

Guti.

Aproximació.-

Des de Barcelona per l'A2 i vam sortir a la sortida de Collbató. Continuem per la carretera que ens porta a Monistrol de Montserrat. Abans de sobrepassar la zona d'esbarjo de "La Salut" girem a la nostra esquerra per una costa de doble sentit de la marxa que ens porta a una rotonda.

Agafem la segona sortida a la dreta, continuem cap a la part alta de Collbató. Aparcarem al carrer Graus (hi ha una petita zona de pàrquing) ò prop d'aquesta (Carrer Els Pins, Pau Bertran, etc.).

Vam pujar caminant fins al final del carrer Graus, on s'acaba la zona cimentada i trobarem una barreres. Les traspassem deixem a la dreta el "Sector dels Bombers" una paret amb preses sikadas i un dipòsit d'aigües. Ens fiquem, passada la casa a l'esquerra. Avancem pel camí enganxat a les cases fins arribar a una esplanada amb diversos ramals, dos d'ells es dirigeixen cap a les parets de Montserrat que ens queden més a prop. Triarem el camí de l'esquerra i el resseguirem sense desviar-se d'ell. Quan tinguem la primera agulla davant nostre l´Agulla dels Marges. Just a la seva esquerra veurem El Patge de Collbató, el peu de via està força descompost i una mica erosionat.


El Patge de Collbató (Esq.) i Agulla dels Marges (Drta) - Els Graus, Collbató.

El Patge de Collbató - Els Graus, Collbató.

L1.

L1.

L1.

L1 (V+).-

Els germans Albert i Òscar Masó Garcia han obert més de 400 vies d’escalada en roca, de caire clàssic i majoritàriament oberts des de baix a diversos masissos catalans. Entre aquests a la Muntanya de Montserrat, ja tenen un bon repertori de vies molt boniques, algunes ja les hem fet.

Després de fer una de les nostres sortides formatives a via llarga o clàssica, acompanyats per alguns membres de la Penya Muntayera Roses del Llobregat - UGEL (Unió de Grups Excursionistes Llibertaris). Decidim acabar el dia fent l'ascensió del Patge de Collbató, on l'Albert i l'Òscar Masó, tenen un curiosos itinerari. Via oberta des de baix el dia 6 de Gener, dia de Reis de l'any 2.021, de suposem se li va donar el nom a aquesta roca.


L1.

R1.

Arribem a la base de la roca, i ja veiem que la cosa, és per anar tranquils i anar mirant-la. Ens equipem, passem cordes per evitar nusos i altres. Ens acostem a l'inici de la via, comença una mica a la dreta on creixen uns arbustos.

Busquem la manera d'enfilar-nos a la paret i fem un parell de passos en flanqueig cap a l'esquerra, buscant les millors preses i peus. De seguida ens col·loquem just a sota de la primera assegurança de la via (un spits). Després d'assegurar-nos, continuem escalant rectes cap amunt passem un primer ressalt i trobem una altra assegurança, després d'aquesta la dificultat minva, però cal vigilar força amb la roca, aquesta una mica descomposta.

Arribem al primer planet, continuem remuntant mantenint la precaució d'anar temptejant les preses i on col·locarem els peus, hi ha parts on es desprenen. Fins a arribar a la base del següent tram més vertical.

Pito per descens.

Rous - R1.

Aquí si hauríem de buscar molt bé on poder enfilar-nos, nosaltres ho vam fer buscant peus i mans per la dreta. Després ve un tram més vertical, però de seguida la dificultat torna a baixar. Ja només ens queda anar remuntant fins a un altre ressalt o lleixa on veurem un pitó a la nostra esquerra, ens assegurem i acabem de pujar fins al cim del Patge de Collbató.

No trobem reunió així que destrepem uns metres fins a un petit coll on ja veiem la canal per al descens. Aquí a la paret muntem amb un parell de friends (Totem Cam Groc i Blau) la R1. R1, reunió a muntar amb friends o fisurers, nosaltres muntem amb dos friends a la paret. Reunió no rapelable. 4 spits i un pitó en uns 40 metres.

Luque "Penya Muntayera Roses Llobregat - UGEL"- Cim El Patge de Collbató.

Cim El Patge de Collbató - Luque & Rous " Penya Muntayera Roses del Llobregat - UGEL"

Descens:

Un cop ha pujat tota la cordada al cim del Patge de Collbató, buscant a la paret on hem muntat la R1, a la dreta cap a la canal orientació est, veurem un pitó. Aquí muntarem el ràpel per baixar, segons ressenya es pot intentar destrepar. Però està ple de bardisses i arbustos molt poc desitjables. jajaja. Muntem el ràpel des d'aquest sol punt, molt poc recomanable, en una altra molària col·locar potser una altra assegurança més. I amb un ràpel d'uns 30 m. , després d'abrinos passos a la mala herba arbustiva i esbarzers arribem pràcticament als peus de via. Compte amb la canal aquesta està molt erosionada.

Un cop a terra donem per conclosa la nostra sortida. I desfem el camí d'anada fins a arribar al vehicle.


Rapel - Descens.

Rous, Luque & Guti "Penya Muntayera Roses de Llobregqat + Piolet SBD - UGEL".

El Patge de Collbató - Els Graus.

Fitxa Tecnica.-


Via: Aresta Kapitell.

Zona: Els Graus – Collbato.

Dificultat: V+.

Dificultat obligada: V+.

Grau d´exposició: Mitjà.

Compromís: Mitjà.

Longitud: 40 metres.

Equipament: Via equipada amb spits i pitons. R1, cal muntar-la. Per rapelar es fa servir un pitó a la roca una mica amagat.

Material: 6 o 7 cintes express (alguns llargues), 2 cordes de 60 m., arnes, baga d´ancoratge, R´s, bagues, i casc. Opcional: magnesi, cordins, joc de friends i fisurers

Orientació: Sud-est.

Croquis i ressenyes El Patge de Collbató - Els Graus "Via Aresta Kapitell", Collbató (BCN) extret de.- https://masogarcia.com/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario