miércoles, 20 de marzo de 2024

Ascensió Els Graus "Via Camí Esbardissat 1ª part., V+ - 95 m." Collbató (Barcelona).

Els Graus.

Després d'una altra sortida formativa tornem a visitar la zona dels Graus al massís de la màgica muntanya de Montserrat. Aquí trobarem pràcticament molts sectors per a la pràctica d'escalada esportiva, però també alguns de caràcter més clàssics o segurament una línia successòria de diferents ressalts, roques i agulletes que anirem remuntant una darrere l'altra fins arribar o bé al conegut camí de les Bateries o altres cims més amunt.
En aquest cas realitzem una primera part de la Via Camí Esbardissat obert per A. Alarcón i J. Rovira a l'any 2020.

Drecera Fra Gari.

Inici Via Camí Esbardissat.
Aproximació i Acces.-

Des de Barcelona per l'A2 i sortim a la sortida de Collbatò. Continuem per la carretera que ens porta a Monistrol de Montserrat. Abans de sobrepassar la zona d'esbarjo de La Salut girem a la nostra esquerra per una costa de doble sentit de la marxa que ens porta a una rotonda.
Agafem la segona sortida a la dreta, continuem cap a la part alta de Collbatò. Aparcarem al carrer Graus (hi ha una petita zona de pàrquing) o prop d'aquest (Carrer Els Pins, Pau Bertran,etc).

Pugem caminant fins al final del carrer Graus, on s'acaba la zona fonamentada i trobarem barreres. Les traspassem deixem a la dreta el Sector dels Bombers una paret amb preses sikades i un dipòsit d'aigües. Pugem pel drecera dels Graus, també conegut com a drecera de Fra Gari (marques de pintura vermelles/blanques GR ó blanques/grogues de PR-C).

L1.

Veurem un palafon informatiu al començament de la drecera dels Graus o Fra Gari, anirem seguint les marques de pintura tant del GR (Roges/Blanques) i que també coincideixen amb les del PR-C (Groc/Blanca). Aquestes ens fa anar pujant cap a la zona dels Graus, per la drecera com si anàvem al sector d'escalada esportiva Placa Gandhi o el Jardinet. Després de diversos remuntadors arribarem a un revolt o gira cap a la dreta del camí est format per un muret de pedra seca, just aqui ens acostarem a una mena de esperó on veurem una fletxa gravada a la roca, aqui tenim l'inici de la via, a pocs metres per sota d´un altre va esperó amb marques de pintura blaves que indica l´inici de la Via l´Avi Joan.

R1.

Berta (Kaotics Klimbers - UGEL), R1.

L1 (IV).-

Un cop trobem l'inici de la via, ens equipem i comencem a escalar per l'esperó o placa tombat cin tendència a la dreta a la recerca d'una primera assegurança que no localitzem. Aprofitem un buit per col·locar una assegurança flotant (friend Totem Cam Groc). Seguim i el va esperar perd verticalitat, trobant-nos en una zona amb força pedres soltes a evitar arrossegades amb el frec de les cordes.
Ens dirigim a remuntar un altre ressalt o placa una mica més vertical, on veurem dos parabolts sense xapes ni femelles, només els espàrrecs, per sort tenim una xapa rosca que fem servir per assegurar-nos. Després d'acabar de remuntar tornem a un terreny amb roques soltes i al fons on torna a veure paret veurem un parabolt amb xapa que és la R1, que haurem de reforçar amb alguna assegurança flotant. R1, un parabolt amb xapa. Reunió no rapel·lable. Dos espàrrecs de parabolts sense xapa ni femelles en uns 30 metres.
 
L2.

Laura (Kaotics Klimbers - UGEL). R1.

L2.

R2.
L2 (IV+).-

Sortim en flanqueig a la nostra dreta des de la R1, fins arribar a un muret on ja veiem una assegurança. Aquí és on muntem nosaltres una R1 bis, aprofitant un buit per col·locar una assegurança flotant (Totem Cam negro). Després d'ajuntar tota la cordada, continuem escalant per aquest muret amb algun pas més atlètic, a la recerca d'una altra assegurança més amunt i veient la lleixa que hi ha per sota, cal parar atenció. Se segueix una mica cap a l'esquerra i ja per terreny més fàcil i amb roca a controlar, ens dirigim en direcció a una lleixa sota un desplom que la domina, trobant un parabolt per muntar la R2. R2, un parabolt amb xapa. Nosaltres muntem buscant un buit per sota aquest bolt amb assegurança flotant (Totem Cam violeta). Reunió no rapel·lable. Dos parabolts a uns 35 metres.

Berta, Laura & Guti (Kaotics Klimbers/ Piolet -UGEL).

L3.
L3 (V+).-

Sortim rectes cap amunt escalant un muret vertical on ja veiem les assegurances, amb diversos passos atlètics aconseguim remuntar aquest ressalt. Compte la sortida una vegada tomba!!!. Un cop passat aquest desplom només ens queda anar caminant fins arribar a una zona amb més arbustos i muntar-hi la R3. R3, no existeix, cal muntar-la o bé amb friends o enllaçant arbustos. Reunió no rapel·lable. Dos parabolts a uns 30 metres.

L3.

L3.
Descens:

Arribats aquí, decidim donar per conclosa la sortida formativa, ens fa tard i preferim tornar a acabar l'itinerari en propera ocasió. Recollim material, fem algunes fotos per a la ressenya.
I comencem el retorn o descens dels Graus, ens dirigim cap a l'esquerra agafant a la recerca de la drecera i també GR dels Graus o Fra Gari, veurem algunes fites de pedra. Un cop donem aquest gràcies a les marques de pintura blanca/vermella, comencem a baixar fins de nou arribar al dipòsit d'aigües de Collbató i el Carrer Graus on tenim estacionat el vehicle.

R3, Els Graus - Drecere Fra Gari.

Berta, Laura & Guti.


Croquis i Ressenyes Els Graus "Via Camí Esbardissat 1ª part.", Collbató (BCN) extret de.- https://joanasin.blogspot.com/ modificat per Els Cinc Peus al Gat.

Fitxa Tecnica.-

Via:Camí Esbardissat 1a part. fins a R3.
Zona: Els Graus (Collbató) – Montserrat.
Dificultat: V+.
Dificultat obligada: V+.
Grau d'exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 95 metres. (fins a R3).
Equipament: Via equipada amb material divers (parabolts, pitons i ponts de roca). Reunions no rapelables.
Material: 10 cintes exprés (algunes llargues), 2 cordes de 60 m., arns, baga d´ancoratge, R´s, peus de gat i casc. Opcional: magnesi, xapa recuperable o roscada, Joc de friends petits i mitjans.
Orientació: Sud.

Localització i ubicació Els Graus - Vies Avi Joan, Dels Nens i Camí Esbardissat, Collbató (BCN) extret de.- https://joanasin.blogspot.com/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario