domingo, 24 de marzo de 2024

Ascensio Paret de la Codolosa "Via Nature ó variant Nature, IV - 75 m.", Collbato (Barcelona).

Paret de la Codolosa.

Continuem amb el cicle de sortides formatives de la UGEL (Unió de Grups Excursionistes Llibertaris), i tornem de nou a la Paret de la Codolosa. En aquesta gran escola per a la iniciació sempre trobem algun itinerari per fer, és difícil saber quantes vies té aquesta paret. Marxem a la part més orientada a l'Oest, aquí trobem algunes vies molt accessibles per començar a escalar itineraris de diversos llargs o caràcter més clàssic. Aquestes en concret equipades amb material variat i intentant respectar força la roca. Tot i que és força difícil després d'una primera ascensió per molt de compte que tinguem no deixar marques o empremtes del nostre pas.

Bé en aquesta ressenya o descriurem la Via Nature o variant Nature, esperem que sigui del vostre gust.

Drecera dels Graus o Fra Gari - PR C.

Aproximació:

Des Barcelona, ​​anirem per l'A2, fins a la sortida de Collbato remuntarem fins a la part superior del municipi i estacionarem el vehicle en un dels seus carrers més properes al dipòsit d'aigües al carrer de la Drecera prop del carrer Graus.

Un cop estacionat el vehicle agafarem el carrer Drecera i pujarem fins a l'altura del dipòsit d'aigua, on veurem el Sector / rocòdrom dels Bombers (zona equipada per iniciciarse a l'escalada i realitzar pràctiques). Seguirem per la Drecera de Fra Garí marcada per marques de pintura blanques i grogues. Continuarem per aquest camí fins a veure un a bifurcació a la nostra dreta marcada per una fita de fusta (pal) i ens desviarem per aquest camí que a pocs metres ens deixés a la base i inici de la Paret de la Codolosa.

Nota: (Aquesta és l'aproximació per als itineraris que estan més a l'esquerra de la Paret de la Codolosa. A la resta és millor accedir des de la zona recreativa de l'Ermita de la Salut, també al municipi de Collbató).

Bifurcació a la Cova Gran - Paret de la Codolosa.

Paret de la Codolosa.

Acces:

Per trobar l'inici de la via, hem de remontar pel sender a vegades limitat amb murets de pedra seca, fins a la base de la paret. L'inici de la Via està marcat amb una fletxa gravada a la roca ia uns 20 metres a la dreta dels primers itineraris de costat esquerre de la paret, Any de traspàs, 29 de febrer i la Directa Fra Garí. Veurem una placa tombada amb alguns itineraris d'escalada esportiva. La primera Via d´aquesta placa a l´esquerra marcada amb una fletxa a la roca és l´inici de l´Integral Miranda Fra Garí que coincideix amb l´Espero Petricor i es primer tram de la Via Nature ó variant Nature. Més a la dreta hi ha les vies d'escala esportiva la Monica, l´Alba, del Niu o la Canal i just a l´esquerra també marcada amb una fletxa gravada a la paret l´inici de la via Directa Miranda Fra Garí i la Germinal.

L1.

L1.

R1.
L1 (IV).-

Després de localitzar l'inici de la Via, marcat aquest per una fletxa gravada a la roca. Ens equipem i col·loquem el material. Aquest primer llarg és compartit amb diversos itineraris, o el primer tram de la via Integral Miranda Fra Gari i també el primer llarg de la Via Esperor Petricor i l'esquerra veurem la Via d'escalada esportiva la Monica equipada amb parabolts.
Comencem a escalar seguint una mena d'espero, on veurem una primera assegurança (pont de roca) i darrere un spit sense xapa on podem col·locar una xapa recuperable, si portem. Continuem amb bona roca i una dificultat molt factible, que pogués tenir algun pas puntual. Passarem per la desvinculació o reunió de la Via Mònica que aprofitem com una altra assegurança més i uns pocs metres més amunt veurem la R1, reunió compartida amb les Vies Integral Miranda Fra Gari i Esperor Petricor. R1, Dos Espits amb xapa, baula de cadena i malló units per un cordino. Va reunir rapelable. 5 ponts de roca, un spit sense xapa i reunió intermèdia (Via Mònica) en uns 30 metres.


L1 bis.

R1 bis.
L1 bis (Caminat).-

Després de reunir tota la cordada a la R1, en sortim en un flanqueig a l'esquerra pràcticament caminant un curt i estret sender. Muntarem la R1 bis. en un arbre (olivera) amb una baga, no hem d'arribar fins a la R1 bis dels itineraris Directa Marinda Fra Gari o Integral Miranda Fra Gari, està muntat amb dos espits amb xapa. R1 bis, a muntar en una Olivera (arbret), nosaltres fem servir bagues savineres. Reunió no rapel·lable. Tiratge neteja uns 10 metres.


L2.

L2.
R2 (III+).-

Sortim des de la R1 bis (Arbolito- Olivera), amb tendència a la dreta introduint-nos per una zona arbustiva, buscant la part més de roca compacta. De seguida veurem una primera assegurança (pont de roca), gairebé després una altra assegurança més. Arribem a un ressalt i continuem escalant per un espero amb bona roca, sense assegurances però la dificultat ho fa força factible. Podem col·locar gairebé abans d'arribar a la R2, alguna assegurança flotant si ho creiem necessària (friends o tascons). R2, ??? Crec recordar dos espits amb xapa i units amb cordino + mallo per rapelar. Reunió rapelable. Dos ponts de roca a uns 30 metres.


R2.

1er. Rapel.
Descens:

Ens reunim la cordada a la R2, i després de descansar una mica beure aigua, etc. Decidim donar aquí per conclosa la sortida formativa. Passem les cordes per muntar un primer ràpel d'uns 30 metres que ens deixés a la R1 bis, al costat de l'arbret amb la baga.

Des d'aquest (arbret), recollim cordes i caminant cap a la dreta amb compte muntem un altre segon ràpel a la R1, d'uns 35 metres fins a la base de la Paret de la Codolosa que ens deixa gairebé al centre de la zona o sector de les vies d'escalada esportiva.

Des d'aquí, ens queda arreplegar i guardar el material, per últim desfer el camí per on hem vingut de nou fins al vehicle que tenim estacionat al carrer Graus del municipi de Collbató.

Cim o pre Cim Paret de la Codolosa.

Guti Santako, R2.

 Fitxa Tecnica.-


Via: Nature ó variant Nature.
Zona: Paret de la Codolosa (Collbató) – Montserrat.
Dificultat: IV.
Dificultat obligada: IV.
Grau d'exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 75 metres.
Equipament: Via equipada amb material divers (espits, pitons i ponts de roca). Reunions rapelables.
Material: 5 o 7 cintes exprés (algunes llargues), 2 cordes de 60 m., arns, baga d´ancoratge, R´s, peus de gat i casc. Opcional: magnesi, xapa recuperable, Joc de friends petits i mitjans.
Orientació: Sud-oest.

Croquis i Ressenyes Paret de la Codolosa "Via Nature ó variant Nature", Collbato (BCN) extret de.- https://blogdelguillem.blogspot.com/ modificat per Els Cinc Peus al Gat.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario