jueves, 4 de abril de 2024

Penyagolosa "El Gengant de Pedra" 1.813 m. pel Barranc de la Pegunta, Vistabella del Maestrat (Castelló).

Cim Penyagolosa - Gegant de Pedra.

Penyagolosa ó El Gengant de Pedra, amb 1.813 metres d'altitud, és una muntanya del massís que porta el seu nom, a la província de Castelló. Pertany al sistema Ibèric i és el pic més alt de la província i el segon més alt de la Comunitat Valenciana, només superat pel Cerro Calderón amb 1.838 metres d'altitud, localitzat al Racó d'Ademús.
Realitzem l'ascensió clàssica al cim per l'encantador Barranc de la Pegunta, amb les seves fonts i rica flora. Es tracta d'una ruta força fàcil, sense gaire dificultat tècnica ni física, però no és convenient a persones amb dificultat motriu, ja que en algun tram el desnivell a superar és notable i el ferm molt irregular (graons de roca, ferm gravós, a hivern la possibilitat de trobar trams amb neu o gel ia l'estiu portar procteció solar, gorra i aigua ja que si no, a la part superior pots patir).

Esperons del Penyagolosa.

El Peiro - Punt d´Inici i Final de l´Itinerari.

Aproximació:

Partirem des de la ciutat de València i després d'un trajecte d'uns 140 quilòmetres i una mica més de 2 hores de trajecte (però el darrer tram des de Vall d'Alba es fa lent a causa de la gran quantitat de corbes i cert “trànsit” en un dia festiu on tothom surt a gaudir de la natura) arribarem a les proximitats del Centre d'Interpretació del Parc Natural del Penyagolosa, on a més trobem el Santuari de Sant Joan Baptista de Penyagolosa i Santa Bàrbara i una zona d'aparcament que serà el punt d´inici d´aquest itinerari.

Els Invasors del Maestrat.

Ruta Vermella del Parc Natural de Penyagolosa.

Recorregut.-

Comencem des del pàrquing situat poc abans del Centre d'Interpretació del Parc Natural del Penyagolosa, que localitzareu sense problema quan arribeu per la carretera. On veurem diversos palafons explicatius tant de les diferents rutes i itineraris que podem fer a la zona com més explicatius de la fauna, flora i del Parc Natural del Penyagolosa, en si.
Després de caminar per una pista, també coincideix amb l'anomenada ruta Roja. El tram comença a la zona dels jardins conegut com a sender botànic, la qual sorprèn per la seva bella, variada i exuberant vegetació. Aquesta és una de les zones amb més diversitat.


Guti.

Pont sobre la Riera

A l´entrada del barranc de la Pegunta ens trobarem un gran cartell explicatiu. Ens parla sobre la quantitat de plantes curatives i la denominació de la paraula Pegunta.
La Pegunta o pega és una subtància molt viscosa que s'obté d'un derivat de la resina del Pi negre. Al territori la pegunta s'utilitzava majoritàriament per marcar les ovelles dies després de la xolla.

El Barranc de la Pegunta és una gran farmàcia natural dins una gran pineda. Els nostres avantpassats van utilitzar moltes de les plantes que es troben en aquest paratge per tractar malalties i ferides tant a les persones com als animals. Encara avui es troben en medicaments més moderns, on la seva subtància activa té la mateixa propietat o derivats d'aquestes plantes.
L'any 1.792, la població de Vistabella, va ser visitada pel botànic José Antonio Cavanilles, juntament amb el boticari Juan Antonio Barrena, van replegar una llista de prop de 800 plantes. Ens conviden a fer el recorregut que van fer i descobrir la riquesa que s'amaga al Barranc de la Pegunta.


Font Nova de la Pegunta.

Bosc del Barranc de la Pegunta.

Ens endinsem en un bosc espès on destaquen els alts exemplars de pi negral. La senda va canviant el seu ferm, en alguns trams és més amable i fàcil de caminar, en altres més escalonada i rocosa, presentant curts però intensos repets que es passen sense dificultat. Travessarem la riera ara pràcticament seca en aquest tram per una passarel·la de fusta. Aquest sender està catalogat com a sender botànic, és la zona amb més biodiversitat de tot el Parc natural i durant gran part del recorregut passarem al costat de panells informatius que ens faciliten informació sobre les diferents espècies vegetals que podem observar.

Durant la pujada passarem pel costat de la Font Nova de la Pegunta, ens desviem a la dreta per visitar la (que no és més que el sobreeixidor del dipòsit de la Pegunta ubicat una mica més amunt a l'interior del barranc).

Julio & Guti.

Boscos de Pi negral.

El bosc cada vegada és més frondós, i el pi negral, teixos, grèvols i ginebres al costat dels petits pradets verds que treuen el cap en alguns llocs. Una mica més endavant trobem una bifurcació senyalitzada. Els dos camins porten al plànol del Corralico. A la dreta pel Barranc del Forn. A l'esquerra cap a la Banyadera. Prenem aquest darrer que ens va acostant a la pista forestal. Veurem un indicador de fusta a la pista principal que ens mostra el camí a “La Banyadera”, aquí ens hem de fixar, ja que si en lloc de seguir la pista l'abandonem per la nostra dreta podrem seguir un tram més per sender sempre més divertit i atractiu a l'hora de caminar (si no us adoneu no passa res, acabareu arribant al mateix lloc).

Finalment després d'aquest petit tram de sender sortim a la pista de terra coneguda com a pista de Penyagolosa a Sant Joan, per la qual es pot arribar des de baix del tot en vehicle fins a l'esplanada del Corralico.

La Banyera.

Esplanda del Corralico.

Un cop a la pista forestal girem a mà dreta cap a arribar a una mena de vaja alta de fusta que impedeix el pas als vehicles. Ja som al Corralico, es tracta d'una àmplia esplanada acotada per un portal de pedra.
Aquest indica l'inici de la zigzaguejant pujada a la cimera. Seguim la Senda del Pic. Anem entre sol i ombra, entre exemplars de pi roig. Successives llaçades ens apropen a poc a poc al nostre objectiu. A mesura que anem guanyant altura comencem a poder veure sobre els arbres i les vistes són magnífiques.

Julio & Marisol.

Senda del Pic.

Trams finals i llaçades al Cim del Penyagolosa.


A meitat del recorregut, ens trobem un petit refugi anomenat la Caseta de l’Ombria, on podem fer una breu pausa per beure o menjar alguna cosa. El camí s'empina una mica més! A la recta final realitzem un darrer esforç. Sempre en ascens i ziga-zaga sense parar a mesura que el paisatge comença a canviar a causa de l'alçada. El frondós bosc va deixant pas a una vegetació d'arbres disseminats de molt més petita que permeten veure el dur sòl de roca pel qual ja caminarem fins arribar pràcticament al cim.


Caseta de l´Ombria.

Una mica de neu.

Trams finals i llaçades al Cim del Penyagolosa.

Pre-Cim - Les Antenes i Caseta del Guarda.

Ja anem distingint el vèrtex geodèsic sobre la torreta que el sosté al cim al costat de la Caseta de les Antenes o la Caseta del Guarda. Que també és una pista d'aterratge per a helicòpters de rescat i vigilància. D'aquí la prohibició expressa de fer vicvacs o pernoctar al cim del Penyagolosa.

Arribem al cim, unes cabres muntanyenques i els voltors ens donen la benvinguda volant molt a prop nostre. Ara tenim vistes 360 i podem fer una ullada a l'Alt Millars al sud. Ens dirigim primer al de “La Caseta de les Antenes”, que en realitat és una estació meteorològica. Les vistes són imponents, la cara Sud del Penyagolosa és un gegantí tallat i imaginant-lo des de baix entenem per què se'n diu “El Gegant de Pedra”.

Cabres Muntanyenques (Capra pyrenaica hispànica). 

Cim Penyagolosa.

Esperons del Penyagolosa.

Des del cim, es distingeixen els dos esperons del Penyagolosa, observant fascinats La Canal que els divideix (per la qual puja una altra ruta més dura i abrupta que anotem a la nostra agenda mental) i des del vèrtex geodèsic al qual es pot pujar per una sort d'esglaons metàl·lics, tenim una panoràmica fantàstica de l'esperó.
Seguim delectant-nos amb les vistes (Mosqueruela, la Serra de Javalambre, Serra d'Espadà….) i com que no fem algunes fotos per fer constància de la nostra ascensió a aquest meravellós cim.

Esperons del Penyagolosa.

Cim Penyagolosa. Torreta & Punt Geodasic

El Penyagolosa és un elevat i ben conservat nucli muntanyós del sistema Ibèric. Culmina als 1.813 metres d'altitud, des d'on es domina un panorama immens sobre les comarques castellonenques i les terres veïnes d'Aragó. El santuari de Sant Joan de Peñagolosa —important destí de romeries— i extensos boscos de pi negral, pi roig, roure rebollo o melojo, auró oró, teix, grèvol etc. componen aquest magnífic paratge.

La seva cimera, consta de dos esperons o subcims, la més occidental pertany totalment al terme municipal de Villahermosa del Río, l'oriental i un parell de metres més alta és compartida, posseeix el vèrtex geodèsic i marca el límit entre els termes municipals de Chodos, Vistabella del Maestrat i Villahermosa del Río i alhora marca límit entre les comarques castellonenques de l'Alt Millars (a l'oest i al sud) i l'Alt Maestrat (al nord i est). Aquesta muntanya rocosa està dividida en dues parts molt diferenciades: la paret sud, un precipici vertical de gairebé 300 metres que és punt de trobada d'escaladors, i el vessant nord, molt més accessible i de pendent relativament suau. Aquesta darrera permet l'accés al cim d'una manera molt més assossegada: des d'un punt on es pot accedir per la pista (només vehicles autoritzats) que arrenca una mica abans de l'ermita o pel barranc de la Pegunta.

Cim Penyagolosa 1.813 m.

Els Invasors del Maestrat - Caseta del Guarda.

Els Invasors del Maestrat - Cim Penyagolosa.

Caseta de l´Ombria.

Un cop haguem descansat i gaudit de les vistes el retorn el farem desfent-lo pel mateix camí pel qual havíem pujat, un corriol amb gran pendent que zigagant ens farà perdre desnivell ràpidament passant de nou pel refugi i arribant fins a gairebé El Corralico. Veurem un pal amb un indicador de fusta que ens assenyala “Barranc del Forn”, però per no embolicar-nos massa decidim continuar tornant pel camí de pujada travessant de nou el bosc de pins nigral.

El sender és en general força còmode de caminar i combina trams amb un ferm una mica més rocós i amb altres on el terra està llis i cobert d'herba i fulles de pi que ens permet caminar còmodament.

Riera - Barranc de la Pegunta.

Senda del Pic amb Pablo, Guti & Adrian.

Embassament al costat pàrquing Barranc de la Pegunta.

Arribem novament ja al pàrquing de la Pegunta on veurem un petit embassament de recollida d'aigües. Abans de marxar, però, decidim visitar la zona del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa i el Centre d'Interpretació del Parc Natural.

El santuari de Sant Joan Baptista de Penyagolosa i Santa Bàrbara està situat al terme municipal de Vistabella del Maestrat (Província de Castelló), als peus del Massís del Penyagolosa. Situat a 9 km de la població, es configura com a element arquitectònic emblemàtic de la zona.

Santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

Guti - Monument al Guarda Forestal..

El Santuari està format per un conjunt d´edificacions al voltant d´una plaça general, i un petit pati interior al voltant del qual s´articulen les diferents dependències que són les més antigues.

Com a element més antic hi ha el petit pati interior i les dependències que hi recauen, inclòs el mur lateral d'accés al temple per l'interior. En aquest han aparegut pintures murals de 1.592. Tota aquesta zona porta molta feina de pedra en pilars, arcs, portades, i finestrals, així com rústiques sostres de fusta en salons tant en planta baixa com a primera. La sobrietat i l'absència d'elements de riquesa és comú en aquests salons i en les dependències recaients. Aquesta mateixa sobrietat segueix als cossos addicionals del segle xviii que porten arqueria de mig punt formant pòrtics lliures originàriament, sobre els quals es van edificar habitacions per ampliar l'hostatgeria. El de la dreta va desaparèixer i hi ha un porxo cobert de nova planta.

Santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

S'accedeix al santuari mitjançant una portada d'arc de mig punt que porta al pati. A la dreta hi ha la torre campanar de l'església que presenta escasses obertures i està rematada amb pinacles i boles. El pati central presenta en tres dels costats pòrtic corregut d'arcs escarsers. Al voltant del pati s'articulen les diferents dependències entre les quals cal assenyalar el restaurant, la cuina, els magatzems i una estada-llar de foc. Una altra part del recinte la forma l'edifici allargat que acull les habitacions de Los Pelegrins de Useras i en planta baixa té un pòrtic a manera de corredor exterior. Es completa el conjunt amb dues edificacions exemptes més.

Santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

Santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

L'església va ser refeta a finals del segle xviii. És d´una nau, amb voltes de llunets i una capella lateral. La seva façana és interessant, té dos cossos adovellats entre pilastres amb fornícula al superior. El cambril presenta una finestra renaixentista de gran qualitat.

L'església, situada al Sud, és d'una sola nau i quatre trams de longitud desigual coberts amb voltes amb llunets els tres primers, i amb cúpula sobre petxines l'últim corresponent al presbiteri. La portada principal, als peus, està llaurada en pedra i consta la data de 1.706, que indica l'any de la finalització. L'entrada lateral, que dóna al pati central, té una portada amb un senzill arc de mig punt recolzat en pilastres amb motllures clàssiques i capitells, i una clau lleugerament remarcada. En aquest mateix front es conserven pintures murals que, segons sembla, daten de l'època de construcció del temple. També hi ha restes de pintures a la fresca a la planta baixa de campanar. Davant l'entrada lateral, a l'interior de l'església, hi ha l'única capella que té el temple, de planta quadrada i de gran dimensió.

Un cop realitzada la visita al Santuari, donem per conclosa aquesta sortida. I tornem de nou cap al pàrquing de la Pegunta, on tenim estacionat el vehicle.

Santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

Santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baixa/ Mitjana (tram pendents final a la Cimera del Penyagolosa).
Temps/Horari: 4 h. i 30 minuts.
Desnivell/Quota màxima: 1.813 m.
Desnivell mínim: 1.268 m.
Ús: sí.
Ús actual: senderisme, patrimoni cultural i històric, espai protegit natural d'interès botànic, faunístic i geològic, turisme i esportiu.
Estat: bé
Senyalització: Palafons explicatius i pal de fusta indicatius verticals, algunes fites de pedra (camí molt evident i fàcil de seguir).
Llocs de valor: Centre d'Informació del Parc Natural de Penyagolosa, Santuari Sant Joan Baptista de Penyagolosa i Santa Bàrbara, Barranc de la Pegunta, El Corràlic, Font Nova de la Pegunta, Caseta de l´Ombria, Cim Penyagolosa “El Gengant de Pedra ", Caseta de les Antenes/Caseta del Guarda, etc.
Època: Tot l'any, millor època mitjan primavera (A l'estiu fer servir protecció solar i gorra. A l'Hivern possibilitat de neu i gel). Aneu amb calçat i roba adequada segons l'època de l'any. Portar aigua i alguna cosa per menjar. Opcional: Portar bastons extensibles i jaqueta tipus gore tex.

Croquis de la Ruta Pujada al Penyagolosa pel Barranc de la Pegunta, Vistabella del Maestrat (Castelló) extret de.- https://www.francescpau.com/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario