sábado, 6 de junio de 2015

Ruta a peu "L´ Empredrat de Morou", Santa Fe de Montseny. (Barcelona).

Secuoya roja

Secuoya roja,  Es un árbol perennifolio muy longevo (entre 2000 y 3000 años) y la conífera más alta que existe, llegando a alcanzar 115,61 m de altura (sin incluir las raíces) y 7,9 m de diámetro en su base. 

Com arribar-hi.-

 En vehicle particular Per la BV-5114 en direcció a Santa Fe de Montseny fins a Can Casades.
Centre d’Informació Can Casades Santa Fe de Montseny Ctra. de Sant Celoni a Viladrau, km 21. Fogars de Montclús Tel. 938 475 113 p.montseny.casades@diba.cat.



La castanyeda El castanyer és un arbre que creix sobre sòls silicis a les zones humides de muntanya. Va ser introduït des de l’orient mitjà per aprofitar-ne la fusta, força resistent, per a bigues, pals o llenya. Els nombrosos peus per soca d’aquestes plantacions són deguts al seu aprofitament, ja que es tallen els tanys a ran de terra perquè rebrotin de soca, formant una perxada.  




Recorregut.-

Davant del Centre d’Informació Can Casades trobarem la sortida d’aquest itinerari senyalitzat amb quadrats de color taronja.
Des de Can Casades baixarem cap a la riera de Santa Fe i deixarem a mà dreta l’ermita de Santa Fe, datada del 1201 i annexa a l’Hotel de Santa Fe. Una vegada creuada la riera, agafarem el camí de pujada que passa davant de l’Escola de Natura Can Lleonart i que ens portarà a la castanyeda.

camins adaptats.

Riera

Escola de Natura Can Lleonart


El camí s’enfila amb pendent suau fins arribar a la cruïlla on podreu escollir entre girar a la dreta cap al pla de Mulladius o seguir recte per la variant cap al turó de Morou. Aquesta variant té una longitud similar a la de l’itinerari principal, però amb més desnivell. Per aquest sender trobarem l’enllaç a un pou de neu i, més endavant, ascendirem fins al turó de Morou.
Comença la pujada cap al pla Gran de la Cornera i, a partir d’aquí, un corriol fitat amb pedres ens portarà al turó de Morou. La carena de la Mosquera ens retornarà a l’itinerari principal.

Pla de Mulladius


Pla de Mulladius

El pla de Mulladius és un indret planer format per materials d’erosió del granit on, sota la fageda, creixen ginebrons i plantes herbàcies. És un racó freqüentat per senglars i gorjablancs.

Pla Gran de la Cornera

Pla Gran de la Cornera

 Turò de Morou, 1.307 m.

Turò de Morou, 1.307 m.

Turò de Morou, 1.307 m.

l’empedrat de Morou.
El camí, amb revolts, recorre els vessants de ponent del turó de Morou a través d’una esponerosa fageda. Després de planar suaument, el camí s’estreny i comença a davallar fins a l’empedrat de Morou.
El corriol aflueix a un camí de carro que, després de passar per una solana embosquinada, s’endinsa en una espessa fageda.

L´Empredat de Morou. Aquesta balconada rocallosa ofereix una espectacular panoràmica sobre tota la vall de Santa Fe, el turó de l’Home, les Agudes, el turó de Morou, la serralada de Marina i la depressió vallesana. L’especial duresa del granit d’aquesta zona fa dels empedrats un bon lloc per observar la seqüència de formació del sòl, des de l’esquerdat de la roca mare, la seva fragmentació en blocs de diferents mides i la seva disgregació en forma sauló. Aquestes etapes es poden relacionar també amb estadis de vegetació que se succeeixen en aquest procés: comunitats rupícoles de líquens i molses, herbassars, landes i bosc. 



Font del Badadrell.


Panta de Santa Fe.
El camí surt a la solana en un revolt i retorna a la fageda. En aquest tram força planer, trobem també alzines i roures de fulla gran. En arribar al trencant cap a la font de Baladrell 5 , i a mesura que el camí s’apropa al pantà de Santa Fe, es fan més freqüents els freixes de fulla gran.

Panta de Santa Fe.



Panta de Santa Fe. La paret del pantà de Santa Fe 6 es va construir entre 1920 i 1935, amb una alçada de 19 metres i una base de 14 metres, per contenir uns 900.000 m3 d’aigua. Al marge del camí trobarem restes d’una canonada associada a aquesta instal·lació generadora d’energia elèctrica. La casa que hi ha al costat del pantà, la Fabriqueta, era l’antiga centraleta que produïa electricitat per a l’hostal de Santa Fe



Panta de Santa Fe, Dins l’aigua hi viuen peixos com ara la truita, el barb i la bagra. Més endavant, el camí s’estreny i voreja l’estanyol o embassament petit . És un lloc poblat de verns, bogues i lliris grocs, entre els quals una espècie protegida, la granota roja, fa la seva posta d’ous a la primavera.










Can Casades.
Riera amunt, el camí se separa de la verneda per arribar a l’Escola de Natura Can Lleonart. L’itinerari finalitza retornant a Can Casades pel mateix camí de l’inici.

Hotel Can Casades.



Fitxa Tècnica: 

Grau de Dificultat: Mitja.
Temps / Horari: 1
 h. 45 min.
Desnivell / Quota màxima: 1.134 m. a 1,307 m.
Ús: Si.
Ús actual: Si.
Senyalització: Si
Llocs de Valor: Can Casades. Ermita de Santa Fe, Hotel de Santa Fe, Can Lleonart, pla de Mulladius, Turó de Morrou, Empredrat de Morrou, Panta de Santa Fe, Font de Baladrell.
Època: Tot l'any. Excursió apta per a tot tipus de públic. Si plou, neva o glaça, cal anar amb compte per no re - lliscar en els trams empedrats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario