martes, 27 de octubre de 2015

Zugarramurdi - Cova de Les Bruixes, Zugarramurdi (Nafarroa).

Vaca.

Esglesia de Zugarramurdi.

Zugarramurdi.

Zugarramurdi, inclòs en la Ruta de la Bruixeria, és un petit poble de poc més de 200 habitants enclavat al Pirineu occidental navarrès, fregant la frontera amb França. Els seus carrers i masos blancs contrasten amb la inesgotable paleta de verds que acoloreixen el seu entorn. Als afores de la localitat, a 400 metres, descobrirà aquest conjunt natural d'impressionant bellesa. El rierol Orabidea, que neix a l'infern segons assegura la seva denominació en basca "Infernuko erreka", ha excavat un túnel natural de 120 metres de llarg amb altures de fins a 12 metres i dues galeries elevades.

Zugarramurdi.

Zugarramurdi.

Aproximació.-

Des Erratzu, ens dirigim cap a l'oest en camí Buztinaga cap NA-2600, gira a la dreta cap NA-2600. Continuem per la dreta cap a N-121-B (indicacions per Dantxarinea). A la rotonda, continua recte per Barri Dantxarinea / N-121-B.
Passa una rotonda, pren la segona sortida i continua per Barri Dantxarinea / N-121-B. Fins una altra la rotonda, pren la tercera sortida en direcció NA-4401, continua per Carrer Lapiztegia. Gireu cap a l'esquerra cap a Carrer Basaburua, després a l'esquerra per continuar per Carrer Basaburua, el nostre destí està a la dreta. En el carrer Basaburua, 11, Zugarramurdi, Nafarroa.

Zugarramurdi.

Ruta 


Inici. Entrada a la Cova de les Bruixes.

La seva cova, a 400 metres de Zugarramurdi, es pot visitar fins al vespre. No conté estalactites ni estalagmites, ni en les seves parets s'han descobert pintures rupestres. No obstant això, conserva un atractiu gairebé únic; un halo màgic que l'envolta per haver estat fins al segle XVII escenari de aquelarres, reunions paganes en què homes i dones escapaven de la rutina a través de festins desenfrenats, danses al voltant de fogueres i orgies a la llum de la lluna. La cova no conté estalactites, ni pintures rupestres, però sí un atractiu singular gràcies a la seva amplitud ia la llegenda que l'envolta. En ella resulta fàcil imaginar els aquelarres, situar els relats que parlen de bruixeria, de rituals pagans i de banquets presidits pel diable. Els noms que rep la gruta accentuen la seva relació amb aquest món màgic. Així, se li coneix com "Sorgin Leze" (cova de les bruixes) en el costat més obert del túnel i com a "Akelarre Leze" (cova del akelarre) en la part més estreta.

Mirador de les Coves.



Recorregut

Un cop entrat al recinte de la cova, podem realitzar l'itinerari que ens ofereixen. El qual nosaltres vam realitzar més o menys segons el pla, jejeje. Ens trobem amb dos camins a escollir agafem el de la dreta que ens portarà al punt més alt del nostre recorregut "El Mirador de les Bruixes". Des qual podem veure gairebé tota la Vall de Batzan, els prats on es realitzaven els aquelarres, la gran cova Sorgin Leze, Zugarramurdi i prats on pasturen els animals. Al cim tenim una espècie de rosa de vents, però ens indica pobles veïns de la zona i la seva ubicació.




Rierol Orabidea ó Infernuko erreka.

Pont del Rierol Orabidea ó Infernuko erreka.
Després de contemplar la bellesa de la zona de Zugarramurdi, continuem pel camí o sender, en descens per una espècies de graons que baixen en zigi -zaga, entre arbres i arbustos, fins arribar a un pont que creua el Rierol de Orabidea, també conegut pel Infernuko erreka o riu de l'Infern.
Aquesta zona és coneguda com la zona dels Contrabandistes, que van ser els creadors de la ruta del Cavallet Blau, que uneix les tres coves de la Vall d'Batzan, (Urdax, Sara i Zugarramurdi). Ja que en un altre temps és pòr on es portava, productes des França, armes, etc per comerciar amb els vilatans i per defensar-se de les forces de seguretat en temps de post guerra.

Pont a la entrada de Sorgin Leze.

Rierol Orabidea ó Infernuko erreka.


Sorgin Leze.

Sorgin Leze.

Sorgin Leze.

Forn de Calç.
Continuem sempre pel sender molt marcat pel pas de la gent. Fins a arribar al pont conegut com Pont de l'Infern. Ja gairebé a l'entrada de la gran cova o cavitat, "la Sorgin Leze" o cova de les bruixes.
Es tracta d'una impressionant cova amb uns 120 m2 i uns 12 metres d'ample, amb algunes subcavidades com el "Forn de Calç". En qual podem fer un petit i claustrafobico curt recorregut. A la cova tamben trobarem un escenari per realitzar esdeveniments i festes. Tal com es va fer durant segles en aquesta cova. Que ens epoca a l'epoca ansectrales on homes i dones evocaven a les divinitats de la mare terra "Mari" i altres éssers com les Làmies, etc.

Forn de Calç.


Sorgin Leze. Marieta i Olga.


Sorgin Leze.

Sorgin Leze.

Sorgin Leze.
És una de les millors imatges que podem gaudir d'aquest lloc. En l'actualitat ja no fan niu ratpenats ja que la gran lluminositat artificial no fa incompatible. Acabem de recórrer tota la cavitat, que també travessa el rierol de l'Infern. Sortim de nou gairebé a l'exterior, on trobem un altre pont amb un arc de fusta.

Sorgin Leze.

Pont a Akelarre Leze.

Sorgin Leze.

Sender a Akelarre Leze.

Akelarre Leze.
Seguim aquest sender després de travessar l'últim pont de fusta. I arribem a la Cova dels Aquelarres o Akelarre Leze. Que segons ens explica era aquí on es reralizaban els rituals i sortilegis de les bruixes del lloc.
És una cavitats més petita que en travessar donem a la part alta de la cova de les bruixes. Com si es tractés d'un segon pis. On també tindrem una altra magnifiques vistes de tot el conjunt de les coves i cavitats.

Akelarre Leze.

Akelarre Leze.

Akelarre Leze.

Cova Menuda.
Retrocedim sobre els nostres pas de nou al sender, per tornar de nou a creuar el pont de fusta amb arc. I per últim visitar la Cova petita o menuda. Una cavitat molt semblant al Forn de Calç, però mes circular. I amb aquesta últim exploració. S'acaba de veure tot el conjunt de les Coves de les Bruixes de Zugarramurdi.
Recomanem anar després a visitar el Museu de les Bruixes en el camí de retorn a Zugarramurdi. On tindrem tota mena d'explicacions i curiositats sobre la vida de l'vilatans, les bruixes i la gran matança que va realitzar l'església durant la inquisició en aquest i un altre pobles on volien imposar el seu egemonia. Un gaudi d'excursió.

Cova Menuda.

Cova Menuda.

Marieta. Cova Menuda.

Sorgin Leze.

Sorgin Leze.

Museu de les Bruixes.

Museu de les Bruixes.

Museu de les Bruixes.

Fitxa Tecnica.-

Grau de Dificultat. Baix.
Temps/Horari:  de 1 horas a 2 hores. (Segons ens aturem a comtemplar).
Desnivell/Quota maxima:
Ús: Si
Ús actual: Ruta turistica previ pagament.
Seyanlització: Molt bona. A l'entrada et donen un plànol de la ruta.
Llocs de valors: Zugarramurdi, Mirador, Akelarre Leze, Sorgin Leze, Rierol Orabidea ó Infernuko erreka, Museu de les Bruixes.
Epoca: Tot l´any.


No hay comentarios:

Publicar un comentario