miércoles, 30 de diciembre de 2015

VF "Via Ferrata" Penyaflor K3 (D), Els Reguers/ Tortosa (Tarragona).

Fitxa Tècnica:

Dificultat: K3 (D).
Aproximació: 20 minuts
Durada: 1 hora.
Retorn: 20 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 181 metres a 529 metres (Cim de Penyaflor).
Passatges aeris: 2 de 3
Equipament: Dos ponts tibetà (18 i 15 metres.), Passarel·la de travessers, 1 desploms, Escala de fusta (Pas dels Escarrissons, trams cadenes, corda fixa nudada, via d'iniciació, No apta per a nens.
Material: Dispadora, guates, casc, arnes, opcional una baga + mosquetó per reposos.

Parc Natural de Els Ports de Tortosa Beseit.
Els ports de Tortosa-Beseit (o simplement Lo Port) és un massís muntanyenc situat a cavall entre les províncies de Tarragona (Catalunya), Terol (Aragó), i Castelló (Comunitat Valenciana), que constitueix el punt de trobada de la Serralada Prelitoral catalana amb el Sistema Ibèric.

La zona es caracteritza per vegetació de pinedes (pi negre i pi roig), rouredes i alzinars a més d'un bosc de faigs (declarat reserva natural parcial). L'orografia presenta multitud de barrancs, crestes, i cims, on localitzem com a espècies animals, a la major colònia de cabra hispànica de la Península, juntament amb altres espècies com teixons, gineta, o aus de rapinya, ia part també d'una important població de llúdrigues i voltors.

La seva màxima altitud és el Mont Caro (Roquetes), de 1.447 metres, que constitueix la major altura de la província de Tarragona.

Pas dels Escarrissons.

Pas dels Escarrissons.

Tram Vertical.
La Via ferrada de Penyaflor és una bonica i entretinguda ferrada en un fantàstic entorn, que supera la paret de la cara nord del Penyaflor al Parc Natural dels Ports de Tortosa Beseit, amb algun que altre pas aeri tant en l'aproximació com en la mateixa ferrada, a més del descens. Amb una caiguda, aparatós però que se soluciona millor del que aparenta amb dos ponts tibetans i un tram de cresta fantàstic, molt aeri i bonic amb pati als costats molt verticals que sap a poc. El retorn es fa per parets totalment verticals ajudat per les cadenes i amb nombrosos agafades que faciliten el descens, molt entretingut.


Parking Via Ferrata i Zona d´escalada Penyaflor.

Parking Via Ferrata i Zona d´escalada Penyaflor.
Aproximació.-

Des de Barcelona per l'AP7 i vam sortir cap a Tortosa sortida 40, si voleu reduir una mica el peatge d'aquesta autopista podeu sortir a Torredembarra i agafar la nacional i l'A7. varia uns 3 o 3,50 euros el peatge,

Un cop a Tortosa cal anar cap a la població dels Reguers per la TV-3422, un cop passat el poble d'Els Reguers seguim per la carretera cap a Alfara de Carles. a uns 5 km, aproximadament quan comença la zona muntanyosa i creuem el pont del Barranc de la Conca en un revolt a l'esquerra girarem cap a una granja de cria d'aus (gallines), on a pocs metres veurem el senyal de la zona d'estacionament per anar a la via ferrada i zona d'escalada.

Granges d'aus (gallines)

Vane.

Sender d´aproximació (fita)

Sender d´aproximació
Un cop haguem estacionat el vehicle, ascendim per la pista asfaltada fins a una petita esplanda on veurem un sender indicat amb un cartell de via ferrada.
Pujarem seguint les marques de pintura vermella veurem un altre cartell amb la fitxa tècnica de la via ferrada.
Passarem per un tram equipat amb clable d'acer per ajudar a l'ascens. i arribarem a una esplanada amb un encreuaments de camins.
Sender d´aproximació

Pas equipat
En aquesta cruïlla de camins hi ha un pal de fusta que ens indica cap a on anar. Seguim rect @ s cap a la via ferrada, el camí de la dreta serà per on tornarem.
El sender es torna més estret i en pendent, amb tendència a l'esquerra, sempre seguint les marques vermelles que són abundants, vigilant ja que hi ha alguns trams una mica exposats. passarem un altre tram mes equipat amb corda fixa i arribarem als primers cables que assegura un flanqueig cap a l'esquerra. Alli ens equiparem. Comença la via ferrada de Penyaflor.
Katrin, Inici de la Via Ferrata.

Juanillo (Gonzo) 1r tram de flanqueig.

1r tram de flanqueig
La vida comença amb tres trams de cable de vida que assegura un flanqueig aeri, aqui ens ajudarem agafant a la preses de la mateixa roca.
Continuem uns pocs metres i ascendim pel primer tram vertical fàcil sense dificultat.

Parc Natural de Els Ports de Tortosa Beseit.

Tram Vertical.

Tram Vertical.

Tram Vertical

Paco, Tram Vertical.

Tram Vertical.
Seguim cap a l'esquerra i creuarem dues passarel·les amb travessers de madera.Le segueix un trmo vertical amb grapes recobertes de plàstic. És una cosa desplomat però es deixa fer molt bé.
En arribar al final del tram vertical (el més difícil de la ferrada), arribem al primer pont tibetà d'uns 18 metres.
Pont de travessers.

2º Tram Vertical.

1º Pont tibetà

1º Pont tibetà

Pont de travesser
2º Pont tibetà
Després de passar el primer pont tibetà, pugem una mica mes per les carena fins que trobem dues opcions.
Una seguir pujant per una carena fàcil i hi ha acabaríem amb la ferrada i pujar fins al cim de Penyaflor.
L'Altra (que és la que vam fer nosaltres !!!), vam continuar per la dreta atacant altre pont tibetà més petit d'uns 15 metres.

2º Pont tibetà

2n tram de flanqueig

2n tram de flanqueig
Després d'aquest segon pont tibetà de 15 metres. Continuem amb un altre flanqueig aeri per la paret uns 30 metres, aqui tambiém podem ajudar-nos amb les preses naturals de la roca o fa oposició amb el cable de vida, hi ha alguna grapa per ajudar a avançar.
De seguida ens trobem al Pas dels Escarrissons, un tram d'escales de fusta que puja per una canal. Passarem per davant d'una cova on veurem unes cadenes aquestes són per fer el retorn.
Cresta.

Reunió de vies d'escalada

Cadenes de retorn

tram de Corda nuada fixa

Marques vermelles per fer el cim de Penyaflor
Després de passar la cova veurem una corda nuada que ens ajuda a pujar. Aqui s'acaba la via ferrada. Continuem cap al cim de Penyaflor mig crestejant mig caminant. Amb algun tram equipat amb cable de vida. Seguint les marques vermelles triangulars. Al poc es perden però es veu clar on Estala cim amb una fita gran de piedras.Subiremos cap a ella per on millor vegem. I per fi arribem al cim de Penyaflor 529 metres d'altura una de les portes al parc dels Ports de Tortosa Beseit.
Cim de Penyaflor, 529 m. (Katrin, Ariadna i Guti).

Parc Natural de Els Ports de Tortosa Beseit.

Seguir marques vermelles per tornar al tram de cadenes per al descens

Ariadna.

Corda nuada per tornar al tram de retorn.
Retorn.-

Tornem sobre els nostres passos cap a la cara nord de Penyaflor. Localitzem algunes de les marques vermelles triangulars i les seguim de nou cap a la corda fixa nudada blanca. Hi ha un tram abans de cadenes que també descendeixen, però com que no ho tenim clar, vam decidir tornar al últim punt de la ferrada.
Trams de cadenes per al retorn

Trams de cadenes per al retorn

Trams de cadenes i grapes (color groc fluorescent) per al retorn
Descendim per la corda nuada blanca, veiem la cova i les marques vermelles que ens indiquen el primer tram de cadenes alguna cosa vertical (baixar amb precaució, sobretot si aquesta relliscós per la humitat). Podem i hem d'assegurar en les cadenes. Decenderemos així un total de 4 trams de cadenes amb alguna grapa de color groc fluorescent

Parc Natural de Els Ports de Tortosa Beseit.

Juanillo (Gonzo)
Després de l'últim tram de cadenes seguim el camí amb les marcasc vermelles cap a l'esquerra. Per arribar a l'encreuament on hi ha el pal de fusta en forma de creu que vam veure a pujar. Des d'aquí ja baixarem per la pista que ens porta de nou fins al pàrquing.
Ariadna i Katrin.

Paco, Katrin, Vane, Ariadna, Juanillo i Guti.
 Nota: Utilitzant només les cadenes de descens o retorn de la via ferrada. Es pot arribar al cim de Penyaflor si no es desitja fer la ferrada. Que també és un bonic passeig amb marivilosas vistes.
En aquesta mateixa paret o zona muntanyosa es troben diversos itineraris per a l'escalada clàssica amb algunes vies equipades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario