domingo, 10 de enero de 2016

Ruta al Castell de Burriac ó de Sant Vicenç SL- C 115, 401 m., Cabrera de Mar (Barcelona).

Pça de l´Ajuntament de Cabrera.
La fortalesa medieval amb una història més dilatada e influent de tot el Maresme és el castell de Burriac ó de Sant Vicenç.
La seva figura s´alça imponent dalt d´un turó perfectament cònoc, de d´on s´obtenen unes vistes privilegiades del litoral central de la comarca. Pujar-hi és una activitat força estesa entre els veïns/es de les poblacions properes, com Cabrera de Mar, Argentona o Cabrils. Aquest itinerari permet contemplar el castell des de tots els angles, aixi com gaudir de les panoràmiques que ofereix la construcció en la seva faceta de mirador. A més, la ruta ens condueix fins al cim del Montcabrer, l´altra muntanya emblemàtica de Cabrera de Mar. Les pinedes i el sauló són els elements naturals que presideixen el recorregut, agradable però amb pendents moderats en alguns punts.

Esglesia Sant Feliu de Cabrera de Mar.

Esglesia Sant Feliu de Cabrera de Mar.
Barri Antic de Cabrera de Mar.
Aproximació.-

Per la C- 32, sortida de Cabrera de Mar, i seguir fins al centre de la població per la carretera B- 502. Podem estacionar el vehicle a la riera de Cabrera de Mar al costat del poliesportiu o els jaciments del Forns de l'Arnau, i després ens dirigim caminant a la plaça de l'ajuntament. Per anar per últim i on comença la ruta a la plaça de la Cooperativa.

Pça. de la Cooperativa.

Inici de la ruta.
Recorregut.-

La Població de Cabrera de Mar es troba situada terra endins. Del nucli urbà destaca l´església parroquial de Sant Feliu, documentada des del segle XI i al voltant de la cual va néixer el poble.
L´edifici actual va ser contruït el 1.540 i presenta elements de fortificació, com el campanar-torre de defensa i el matacà a la façana principal. Al seu voltant es poden observar alguns dels edificis més interessants, com les cases de poble (ss. XVI al XX) del carrer de la Baixada de l´Església o les cases amb decoracions modernistes de la mateixa plaça del Poble.

Esglesia de Sant Feliu de Cabrera de Mar.

Cementiri de Cabrera de Mar. Cami d´Agell

Cementiri de Cabrera de Mar. Camí d´Agell.


Capella de Santa Elena.
Altres construccions d´interès són l´Ajuntament (1.920), d´estil eclèctic, i diverses masies actualment integrades al teixit urbà. Des de la plaça de la Cooperativa, punt de partida de l´intinerari., cal seguir la pujada de les Monges i enllaçar amb el camí d´Agell fins la part de darrere del cementiri i la capella de Santa Elena, des d´on parteix un camí de terra i despreés un corriol que pugen al turo d´en Punsola ""224,9 m.". Les fites de colr violeta del parc ajuden a trobar aquesta sortida de Cabrera de Mar.
Cementiri de Cabrera de Mar. Camí d´Agell

Carena Turo d´en Punsola.


Carena Turo d´en Punsola.


 Mont- illa del Castell de Burriac.
Trobarem un tram de la ruta que no està molt senyalitzat, fins arribar a un dipòsit d'aigua a la urbanització de Sant Joan de Munt. El Corriol passa a tocar de les ultimes cases de la urbanització i creua una pista que ve d´Argentona per arribar fins al coll de Codera, on comença la pujada cap al castell de Burriac.
Diposit d´aigua. Urbanitzacio de Sant Joan de Munt.

Mont-illa del Castell de Burriac.

Pista Torre Ametller i carretera d´Argentona.

Pista Torre Ametller i carretera d´Argentona.

Senyals indicatiu.
L´ ascensió es fa per un camí ample a través d´una pineda , fins arribar al peu del turó cónic sobre el qual s´assenta la fortificació. Des d´allà, parteix un camí més estret en forta pendent que salva els ultims seixanta metres de desnivell. El castel de Burriac està documentat des del segle XI com a castell de SAnt Vicenç i les ruïnes inclouen una capella dedicada al mateix sant.
Coll de Codera.


Vistes de Cabrera de Mar, etc.
Les vistes des del reciente s´allarguen fins a Montjuïc, el Montseny, els cingles de Bertí i el Montnergre.
Creu de Montcabrer

Repetidors al Turo d´Infern





Castell de Burriac ó de Sant Vicenç.

Escales per acces al Castell.
.

Els Banyadores (Zona d´escalda esportiva).

Interior del Mont-illa Castell de Burriac ó de Sant Vicenç.

Torre de l´Homenatge.

Chiscu i Nayac. Torre de l´Homenatge.
El Castell de Burriac, conegut antigament com Castell de Sant Vicenç, ocupa part de l´assentament ibèric d´Ilduro, i es va contruir sobre les restes d´un equipament militar romà.
El primer document que en parla és de l´any 859 i fa referència a la capella, mentre que el castell pròpiament dit no s´esmenta fins al segle XI. El seu aspecte actual es deu a les diverses modificacions que va experimentar fins al segle XV. Pertanyia a la casa de Barcelona i era valuós sobretot per la seva ubicació estratègica: des d´aqui es vigilava la costa des de Vilassar fins Caldes d´Estrac i es controlaven les vies de transport terrestre més importants de la zona.


Capella de Sant Vicenç.

Murralles del  Castell

Antic acces al Castell.

Monolit comemoratiu de l´Alliberament dels llligams senyorals. s.XV.
Cal baixar de Burriac pel mateix viarany i continuar per la pista que seguíem fins a trobar-nos en una altra, que cal prende a la dreta, de pujada. La següent bifurcació serà a la Creu de l´Abeia, que s´identifica per la presència d´una creu de ferro sobre un monolit de pedra.
Pista (Parnking) Font Picant.

Pista Font Picant.



Font Picant
Des d´aqui, a l´esquerra, el sender s´endinsa per un corriol emboscat, que ressegueix tot aquest llom, creua una pista ampla i passa per la vora del cim del Turó de l´Infern. No costa gens arribarse fins al capamunt per gaudir de noves vistes de la plana litoral del Maresme. Aquest turó va ser habitat en època ibèrica, i al seu cim hi ha un vèrtex geodèsic, una antiga marca feta amb quatre pedres que assenyalen els punts cardinals i trees forques medievals que van servir per penjar criminals durant l´edat mitjana i la moderna. D´aqui li prove el nom.

Cami del Torrent de la Font Picant.

Torrent de la Font Picant.


Quercus Suber.
El final del llom, més enllà de les instalacions d´antenes i repetidors, és el cim del Montcabrer. En aquest punt hi ha la Creu de Montcabrer, documentada des del segle XVII, tot i que l´actual va ser co.locada per l´Ajuntament l´any 1,983. Per tornar a vCabrera de Mar cal desfer el camí fins pasat el turó de l´Infern, i després agafar la pista que queda a la dreta. No s´ha d´abandonar el camí principal que, en un clar descens, ens conduirà fins a la font Picant de Cabrera i, a partir d´alla, cal resseguir el torrent de la font fins al nucli urbà.


Can Canal

Can Modolell.
En arribar a Cabrera de Mar passarem al costat de diverses Masies com Can Borras, Can Canal, Can Modolell o Can Pineda. Al costat de la riera de Cabrera veurem el Forn de l'Arnau (altra resta ibèric).

Nota: Texts extret de.- Rutes de Patrimoni Arquitectònic. ww.diba.cat/parcsn



Forns de ca l´Arnau.

Mont- illa Castell de Burriac ó de Sant Vicenç.

Fitxa Tecnica.-

Grau de Dificultat: Baix /Mitja.
Temps/ Horari: 2 hores 45 minuts.
Desnivell/Couta Maxima: de 103 metres a 401 metres.
Us.: Si.
Us actual: Senderisme i agricola.
Estat: bó.
Llocs de valor: Església de Sant Feliu, Casc antic de Cabrera de Mar, Cementiri, Capellá de Santa Elena, Turó d´en Punsola, Urbanització Sant Joan de Munt, Pedrera del Boter,  Castell de Burriac, Creu de l´Abeia, Turo de l´Infern, Creu de Montcabrer, Monolit comemoratiu de l´Alliberament dels llligams senyorals. s.XV., etc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario