lunes, 24 de abril de 2017

Punta del Fangar, Deltebre (Tarragona).

Mas dels Bascos. Restaurant.
Gran zona que heu de visitar és la Punta del Fangar, diríem que és com una llengua de terra, inundable pel mar. Situada a l'extrem del Delta. El paisatge és gairebé un desert on a més de les Dunes sobresurt el far conegut com el del Fangar. Aquest nom ve justament per això quan s'inunda moltes vegades es converteix en un gran fangar.

Pedruscall Artificial.

Platja del Fangar.
Aproximació.-

Ens dirigim cap al delta de l'Ebre, i des d'alli cap al Municipi de Deltebre, exactament en dirrecció a la platja de la Marquesa, situada al final de la carretera TV - 3451, que comença del barri de la Cava fins al Deltebre. Estar atents als cartells indicatius. Un cop a la platja de la Marquesa podem estacionar el vehicle a prop del Restaurant Els Bascos.

Platja del Fangar.

Mar Mediterrani.
Recorregut.-

Comencem la ruta partint des del restaurant dels Bascos, vorejarem aquest per darrera al costat d'un preduscal artificial i ens endinsarem a la platja del Fangar banyada pel Mar Mediterrani. Veurem algun cartell de prohibicions amb el nom de Punta del Fangar. Des d'aquí és pràcticament anar caminant cap al far per la sorra de la platja i gaudir del paisatge. A la nostra esquerra veurem les dunes abalisades per protegir la nidificacion d'aus i aquest espai natural en constant perill de degradació pels efectes humans.

Punta del Fangar.


Dunes
El Punta del Fangar és la península que s'endinsa a la mar al nord de la desembocadura de l'Ebre, enfront de la badia del Fangar dins del municipi de Deltebre, al Baix Ebre.

Es tracta d'una extensa fletxa litoral que inclou el sistema de sorrals i dunes mòbils més ben construït del Delta. Des del punt de vista de la fauna, l'aspecte més destacat és la importància de la zona per a la cria de les aus marines. Té, a més, una considerable importància com a àrea de refugi i alimentació d'espècies d'ocells aquàtics migratoris. La península té uns 6 km de llarg i 3 km d'amplada màxima, fins arribar al seu extrem, que rep el nom de punta del Fangar.

Txiki.

Far del Fangar.
Una pista de sorra compacta creua el Fangar per la qual es pot circular o caminar fins arribar a la meitat, al mirador, el far o l'extrem nord de la península. Entre l'1 d'abril i el 15 d'agost, està prohibit entrar a les àrees de nidificació, que estan protegides pels cordons de la vora de la pista. Uns arenals immensos predominen en aquesta zona i el que té més valor ecològic són les formacions de dunes, ja que són de les més ben conservades del litoral català. Constitueixen un important refugi de vida per a molts rèptils, insectes, micromamífers i algun amfibi. Hi ha dos tipus de dunes, unes fixades amb la vegetació a sobre i altres mòbils sense vegetació. No es pot caminar en cap d'elles per la seva fragilitat. La zona de dunes fixades més important està situada a la platja de la Marquesa, a la dreta de la pista que arriba al Fangar.

S'aixeca el característic far del Fangar enmig de les dunes.

Far del Fangar.

Marieta.
El far del Fangar és una torre lluminosa que indica als vaixells la proximitat de la punta del Fangar. La llum que projecta, blanca, es veu intermitentment cada 12 segons i té un abast de fins a 12 milles mar endins. També es veu des de bona part del delta de l'Ebre, especialment des de les platges properes com la dels Eucaliptus, la Aluet o la Marquesa. Té una alçada de 20 metres i un diàmetre de 3. La construcció actual data de 1.972. Per realitzar tasques de manteniment es pot accedir per una petita porta annexa a la base de la plataforma que inclou un petit tram d'escales.

Per la seva singularitat i com destaca en l'entorn àrid, el far del Fangar constitueix un dels símbols arquitectònics i paisatgístics més característics de les Terres de l'Ebre.

Far del Fangar.

Far del Fangar.
La història del far original, però, es remunta més enllà. Encara que hi ha poca documentació sobre aquest tema, es té constància d'un primer far en 1.864. Però aquella primera estructura va patir el deteriorament per les inclemències meteorològiques i la posterior destrucció durant la Guerra Civil Espanyola, quan va ser incendiat. Posteriorment va ser substuït per una petita torreta de ferro d'uns vuit metres d'altura, que estava pintada a franges blanques i negres. Aquella torreta va modernitzar donant pas al far actual.

Al costat del far trobem un vèrtex geodasico i alguns palafones explicatius sobre la història del far.

Vertic Geodèsic Punta del Fangar.

Marieta & Guti.

Punta del Fangar.
Des del Far continuarem la nostra ruta circular seguint per una pista de sorra que aquesta limitada per les balises i cordes, aquestes ens ajudaran a no sortir-nos de la ruta que volem realitzar. Veurem bastants cartells o senyals de prohibició per nidificació d'a veus i terreny protegit d'interes natural.

Punta del Fangar.

Guti. Punta del Fangar.

 Punta del Fangar.
Arribarem a una cruïlla de pistes, nosaltres seguirem per l'esquerra, on ja veurem apareix algunes dunes amb una mica de vegetació. Dir que en aquesta esplanada s'han rodat el vídeo clip` "Vertigo" del grup musical U2 i algunes imatges de la pel·lícula "Sàhara" amb Penélopez Creu i l'actor Mathew McConaway.

Després el desviament a l'esquerra aviat arribarem a l'altura del Mirador del Fangar, amb l'accés tancat degut a un avançat deteriorament pel òxid de la sal i altres elements.

Mirador  Punta del Fangar.

Dunes.

 Punta del Fangar.
Després del mirador seguim per la part de la plana més inundable. Les balises ens ajuden a saber que anem pel bon camí, jejeje. Fins a arribar a unes primeres dunes de sorra que ens portaran cap a un pas mes estret entre dunes.

Dunes i Arrossars

Arrossars

 Punta del Fangar.

Platja del Fangar

Platja del Fangar.
Després de passar el pas estret entre les dunes sortirem al costat dels cultius d'arrossars i vorejant, sortirem de nou a la platja del Fangar. Just en el punt on veurem un vèrtex geodosico enmig del mar. Com si d'un petit illot es tractés, que ens ajuda a veure les flutaciones de les marees segons les hores del dia. Ja des d'aqui continuem cap al restaurant dels Bascos. Ja donant per conclosa aquesta ruta.Salut.

Vertic Geodèsic dins del mar.

Mas dels Bascos.

Platja del Fangar.

Croquis de la ruta extret de.- 
Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari: 3 hores
Desnivell / Quota màxima: Inapreciable
Ús: si.
Ús actual: Senderisme, oci i turisme.
Estat: bo.
Senyalització: Bona, Algunes senyals de prohibició i pals de fusta amb corda per protegir el medi de l'activitat humana.
Llocs de valor: Platja de la Marquesa, Far del Fangar, Dunes, Observació de les aus aquàtiques.
Època: Tot l'any. Portar alguna cosa d'abric perquè la zona normalment és molt ventada i la sensació tèrmica es fa notar. I portar aigua.

No hay comentarios:

Publicar un comentario