martes, 26 de septiembre de 2017

Ascensió Penya Segat de La Falconera "Via S.A.M.E.( accés per terra) , V/ V+ - 230 m.", Garraf / Sitges (Barcelona).

La Falconera - Cantera Cara Esquerra.
Garraf és un petit nucli de població que pertany al municipi de Sitges, situat a la costa del massís del Garraf. Just al seu port nàutic trobarem el penya-segat de la Falconera una paret arran del Mar Mediterrani d'uns 150 metres d'alçada. Que temps enrere va ser explotada per extreure aridos i altres per a la construció a la actualida tota aquesta explotació a quedat en desús. Aquest penya-segat ens ofereix la possibilitat d'escalar en un paisatge meravellós gairebé idilic, amb el so de la mar de fons "les onades colpejant o trencant a la paret", tranquil·litat extrema amb algun soroll de barques o de les aus. Roca gairebé tota de molt bona qualitat.
Vam decidir encaranos per un del seu itineraris més antics que és la Via S.A.M.E. "Secció d'Alta Muntanya i Escalada", realitzada originalment a peu de mar, tot i que actualment s'accedeix atraves de la costa per terra. Si més us expliquem la nostra aventura.

Entrada Port Nautic del Garraf.

Acces a la via.

R0
Aproximació.-

Des de Barcelona agafarem l'autovia C-32 en direcció Castedefels / Sitges. Deixem la C-32 a l'alçada de Port Ginesta i prenem la Sortida que mena a la C-31 que porta a Sitges. Seguirem per les conegudes corbes del Garraf, fins a la població del Garraf, la sortida la veurem a la nostra dreta i des d'aquesta baixarem cap al seu port nàutic. Podrem estacionar en una esplanada a tocar de la paret i l'entrada del Port Nautic.
Des de l'esplanada ens dirigirem cap a l'entrada del Port Nàutic, on veurem un semiarc de ferro acerat amb una insígnia PN "Port Nautic", just a la seva dreta veurem un pontet amb un palafon explicatiu i el començament d'un sender que ens acostés fins a la paret. La nostra via comença al final d'aquesta on ja comença la mar.

L1.

L1.
L1 (IV/ IV+).-

L'inici de la via és fàcil mes o menys de veure. Després d'una roca en forma d'ullal, on comença el mar i acaba la terra. Si ens fixem podrem veure dues reuniu-vos una amb dos burins i les xapes aixafades prop hi ha un parabolt que creiem que pertany a la via Morgan el Pirata del sector Cantera Sud Esquerra i una mica més avall veurem 3 burins gairebé arran de terra de qual vam aprofitar només un per muntar la R0 juntament amb una baga vorejant la roca on es troben aquests burins. Encara que gairebé no cal però ens dóna un punt més d'estabilitat i seguretat per assegurar al primer @ de cordada.
El primer llarg com gairebé tota la via és un flanqueig. Sortim primer descendint una mica per buscar un químic alguna cosa amagat. Després d'assegurar remuntem per donar amb un altre químic que ens protegeix de el pas clau de L1. Passem per una petita bauma i veurem un pont roca. Seguim pujant i veurem un buril mes un químic, continuem en alguna fissura podem col·locar algun friend per protegir. Un altre pont roca i per fi arribem a una lleixa molt còmoda on veurem un químic, un parabolts, un spit amb xapa + eslabon de cadena, 1 piton i un altre buril amb una xapa de pressió. Anem per escollir les assegurances a muntar la R1, jejeje. En ser flanqueig i estar per sobre del mar, oblidar-vos de rapelar doncs és pràcticament impossible. 3 químics, 2 ponts roca i un burí en uns 30 metres. Amb la possibilitat de reforçar amb tascons, friends i cordinos.


R1.

L2.

L2.
L2 (IV+).-

Sortim des de la R1, de nou en flanqueig cap a la esquerra pel penya-segat buscant la part mes accessibles passarem per sobre d'uns margallos (palmeres típiques del mediterrani), en les fissures hi ha la possibilitat de posar un Tascon (ens, vam posar el nº 8 de Black Diamond), veurem un magnífic pont roca que us dóna molta tranquil·litat. Vam baixar una mica trepitjant altres margallos i arbustos i arribar a la R2 en una altra comoda lleixa. R2 2 químics, descartar el rapel. Un pont roca a uns 20 metres. Possibilitat de reforçar amb tascons i cordinos.

R2.

L2.

L3.

L3.
L3 (III+/ IV).-

Un spit en sortir. Continuem en flanqueig cap a la esquerra sortint de la R2, Aquest potser és el llarg més senzill si ens fixem bé per on anem. El flanqueig va ascendint progressivament. Cal vigilar de no pujar per una mena de rampa on veurem un cordino blau (pont de roca). Continuarem flanquejant per sota d'uns arbustos buscant la zona més accessible, trobarem un pitó, també tenim la possibilitat de posar algun friend (ens, col·loquem el Camalot nº1 vermell). Aviat veiem la R3 amb tres ponts roca, aquesta potser les mes rara i incomoda de les reunions de la via. Un spit, un pont roca (opcional, si tenim cintes molt llargues, és el de cordino blau) i un pitó en uns 45 metres. Possibilitat de reforçar amb friends i tascons


L3.

L3.

Mar Mediterrani.

R3.

L4.

L4.
L4 (IV/ IV+).-

Arribem al llarg mes llarg de la via i l'últim de flanqueig. Sortim de la R3 amb tendecia a ascendir gradualment. Vam pujar una mica i de seguida veiem una rampeta amb molta gres, ull amb relliscar !!!. Hi ha la possibilitat de reforçar i col·locar amb tascons alguna fissura (ens, col·loquem el nº8 de Black Diamond, jejeje), un parell de pas de confiança ens assegurem amb un parell de ponts de roca. I abans d'arribar a uns metres d'una cova veurem la R4. R4, Un pitó, un parabolts i un burí amb xapa. 2 ponts roca a uns 50 metres. Possibilitat de reforçar amb tascons i cordinos.

R4.

Cova R4.

Port Nautic del Garraf.

L5.

L5.
L5 (V/ V+).-

Sortim de la R4, en vertical per una placa amb molt bona roca, veurem un pitó per assegurar-nos. Aquesta reunió coincideix amb la via original que ascendia des del mar. Ascendim en línia recta i després anem una mica cap a l'esquerra trobarem un parell de burins i un pont roca. I arribarem a una lleixa on veurem un resplendent (ara !!!) parabolt, és la R5. R5, Un parabolts amb xapa a reforçar amb un friend (ens, col·loquem un Camalot nº 0,75 verd). Un pitó, dos burins i un pont roca a uns 20 metres. Possibilitat de reforçar amb friends.


R5.

Paolo, R5.

L6.
L6 (IV) .-

Sortim també en vertical ascendint per un diedre amb margallos, fins remuntar aquest costa sortir una mica, Després anirem cap a la dreta i després a l'esquerra vorejant un bloc, podem col·locar per aseguranos tant tascons com algun friends, crec que en aquesta tirada no col·loquem gairebé res o res ???. I farem la R6 en un arbre en una no tant espaiosa lleixa. R6, bagues a l'arbre i possibilitat de col·locar un friend en fissura (ens, Camalot nº 2 groc). Tirada neta en uns 25 metres. Possibilitat de reforçar amb tascons, bagues i friends.

R6.

L6.

L7.

L7.
L7 (IV+).-

En aquest llarg tenim la possibilitat de fer una variente sortint per la placa a la dreta i augmenta la dificultat a Vist i amb algun pont roca. La Tirada que al final vam fer és la normal de la via original, vam pujar per la placa que tenim davant en diagonal a la dreta per una llosa, ascendim rectes per diversos ressalts i vam acabar aquest llarg pujant per una canal. Muntarem la R-7 en un arbre. R7, buscar un arbre i muntar la reunió amb bagues llargues per assegurar més còmodament. Tirada neta uns 40 metres. Possibilitat de reforçar amb friends i bagues.

R7.

La Falconera.

La Falconera

Cim de La Falconera.
Descens.-

Després de recollir el material i l'equip, vam acabar de pujar fins al cim o part superior de la Falconera, veurem un pal de ferro rovellat i des d'alli ja veiem l'altre vessant del penya-segat, baixarem pel camí més evident cap a l'esquerra. Aquest ens portarà fins a un forat a terra protegits amb barrelles i un filferro, és el coll del Avenç de la Falconera. Aqui en surt un bifurcació de camins a l'esquerra descendint anirem al sector d'escalada esportiva al Pas de la Mala Dona, defrente al mirador de la Falconera i la carretera del Garraf, ia la dreta descendint anirem cap a la població del Garraf i el port Nautic on tenim el vehicle. Passarem per la Cara nord de la Pedrera ja en desús i passarem un tunel que ja ens porta fins a la explanda on estacionem.

Coll access a les Zones d´escalada La Falconera i Pas de la Mala Dona.

La Falconera * Cantera Cara Nord.

La Falconera * Cantera Cara Nord.

fitxa Tecnica.-

Via: S.A.M.E.
Zona: Penya-segat de la Falconera / Garraf
Dificultat: V +.
Dificultat obligada: V.
Grau d'exposició: Mitjana / Alta.
Compromís: Alt.
Longitud: 230 metres.
Equipament: Via Semi-equipada amb algunes reunions a reforçar o equipar sense possibilitat de rapelar. Material divers (químics, spits, burils, ponts roca i pitons en estat bastant precari) Molt convenient portar material adequat per a reforçar i assegurar.
Material: tascons, friends (semaforos d'aliens i camalots), cordinos, bagues i unes 6 cintes exprés llargues.
Orientació: Sud.

Croquis de la Via S.A.M.E (accés per terra). - La Falconera. Garraf. extret de.- https://elcoleccionistadevies.blogspot.com.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario