jueves, 23 de noviembre de 2017

Ascensió El Frailecillo + Serrat del Frailecillo " Via Aresta Brucs, IV - 110 m." Torrent del Misser-Collbatò (Barcelona).

Torrent del Misser

En aquesta ocasió ens hem decantat potser per la zona més natural i gairebé assalvatjada del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Parlem del Torrent del Misser, encara que molt a prop de la població de Collbató és una zona gairebé inexplorada amb algunes agulles de diferents mides poc a res equipades (així mateix el nombre d'itineraris oberts). Potser per la seva difícil accés molt boscosos i de vegades impenetrable, la qualitat de la roca tampoc és d'allò més bona. Però a un aixi mereix fer una visita i acabar de conèixer tots els llocs de Montserrat.

Després de dos intents per accedir algunes de les seves agulles, vam aconseguir arribar als peus de l'agulla anomenada El Fraret (per la semblança a aquesta petita au marina de bec ataronjat). Aquesta situada en el primer grup d'agulles després del sector d'escalada esportiva The Papa's & The Mama's. Però com diem per arribar-hi cal posar-hi ganes i molt molt ànims, jajaja. Com sempre tot esforç té la seva petita recompensa. En aquesta conèixer aquesta zona tan oblidada de Montserrat i la possibilitat de potser obrir algun nou itinerari. Però sobretot la pau, tranquil·litat i la soledat que de vegades es troba a faltar en algunes zones de la nostra muntanya.



Aproximación.-

Des de Barcelona agafarem l'A2, direcció Lleida / A2 / Tarragona, continuarem fins a sortir a Collbató. Seguirem fins al Bruc Residencial. Quan ja estiguem a punt d'arribar una altra vegada a l'autovia, una mica abans de l'Hotel del Bruc, girem a la dreta seguint les indicacions de Restaurant Vinya Nova / Hipica. Anirem fins a la ultima carrer asfaltat "Carrer Lloret" de la urbanització Pla del Castell de Collabató. Continuarem cap a la dreta per aquest fins arribar al passeu Ronda de la mateixa urbanització i veurem senyals de prohibit circular per algunes pistes del Parc Natural de Montserrat.
Aqui en aquest encreuament estacionar el veniculo. Passeig Ronda amb Carrer Lloret, urbanització del Pla del Castell a Collbató.

Agulla El Frailecillo i Serrat del Frailecillo.
El Frailecillo.
Estacionat el vehicle, ens dirigim per la pista que segueix vorejant les instal·lacions de l'Hípica cap Collbató. Quan vam arribar al final del tancat, girem a l'esquerra en direcció Clot de la Monica - La Pastereta. Fins arribar a una esplanadita amb cartells també de prohibida la circulació a vehicles no autoritzats. Tornem a girar a l'esquerra, fins a pràcticament veure les primeres marques de pintura blava en uns pins. Aquest és l'inici o final del Torrent Misser. Vam pujar cap a la lloma de la Pastereta per aquest camí empedrat on podem anar seguint les marques de pintura blava. Remuntarem cap a gairebé als peus del Serrat de la Pastereta. Posarem atenció i dues desviarem a la dreta quan ens veiem Les Agulles del fraret, d'en Lucas yl'Ajaguda del Torrent del Misser, a l'esquerra veurem el Frare de Baix del Clot de la Monica i el Serrat d'en Muntaner, cap amunt a la visió vertical la Pastereta. En el sòl una marca de pintura blava en forma de L. Cap a baix un serrat que va cap a la part baixa del Torrent. Tenint clar aquest punt, el que s'ha dit ens dirigim gairebé en línia recta per la zona boscosa, intentat com a millor ens vagi arribar als peus de l'Agulla del Frailecillo.

Inici de la via.

L1.

L1.
L1 (IV).-

Si, hem arribat fins als peus de l'agulla gairebé hem fet la part més complicada de l'itinerari, jajaja. La via comença gairebé al punt més baix de l'Agulla, en el seu vessant més a l'oest veurem una fletxa gravada a la roca, aquest és l'inici de la via i el primer llarg. Pujarem per una placa tombada, a la nostra dreta hi ha una aresta on podrem col·locar algun segur flotant però la roca és de molt mala qualitat, és millor assegurar-se amb cintes molt llargues en alguns dels arbustos que trobarem en l'ascensió. Després de superar la part de l'aresta, continuem per la placa tombada, fins arribar a una panxa que atacarem flanquejant per l'esquerra buscant una zona fissurada on podem col·locar un friend (Camalot Verd) per assegurar-nos. Un parell de metres i arribarem a l'altura d'un gran arbust on veurem alguns cordinos amb un mall, és la R1. Aqui podem donar per acabada la via i rapelar, si decidim continuar, segueix llegint ... R1, Arbust amb cordinos i cinta plana + mallo, possibilitat de rapelar. Tirada neta uns 45 metres.

Guti, L1.

R1.

L1.
Nota: Els Germans Masò al 2.012 van fer una variant  mes a l'esquerra per al seu inici la "Directa Patinet, IV +".

L2.

Vanessa, R2.
L2 (IV - Desgrimpada).-

Sortim des de la R1 (Arbust), caminant pel cim, fins a arribar al seu costat oposat (Nord). Aqui haurem de desgrimpar amb molt de compte, en aquesta ocasió té mes perill els segons de cordada ja que la corda tira cap avall. Així que deixar-vos guiar pel company la millor col·locació per destrepar. Tenim la possi de col·locar algun segur però tornem a dir la roca no és d'allò més fiable. Un cop accedim al coll entre el fraret i la serra del fraret, buscarem el lloc i els buits més idonis per muntar la R2, nosaltres trobem algun forat a la paret de la serra al costat de uns garrics. R2, a equipar (nosaltres fem servir friend "Alien groc" i Tascon nº 7 de Salewa. Tirada neta desgrimpada d'uns 10 metres.

R2.

L3.

L3.
L3 + L4 (III) .-

En el següent llarg vam passar de l'agulla del fraret a remuntar per la serra del fraret. Que podem fer en dos llargs o empalmar. Si els empalmem cal estar pendents que la corda se'ns pot fer curta i sortir en ensamble.Ok !!!.
Nosaltres vam optar per la segona opció.
Sortim de la R2, per una placa tombada però de fàcil ascens, podem assegurar-nos en algun arbust. Després de remuntar un bon tram veurem un gran arbust (Junipero), aquesta seria la R3, L3 tirada neta uns 25 metres. Encintamos si volem i continuem amb la mateixa tònica.

R3.

L4.

L3 + L4

R4.
El quart llarg "L4", segueix per placa tombada en aquesta ocasió baixa encara més la dificultat, també hi ha possibilitat de muntar algun pont de roca. I muntarem la R4, en algun arbust o en un petit arbret (Olivera enganxat a un Boj) gairebé al final de la serra del fraret. R4, vam muntar la reunió amb bagues llargues en una olivera que creix juntament amb un boix. L4, tirada neta uns 20 metres. L3 + L4 tirada neta uns 55 a 60 metres.

L4.

L4.

Cim Serrat del Frailecillo
Descens.-

Si només fem el primer llarg de la via de l'Agulla, trobarem una instal.lació en una savina i farem un ràpel d'uns 40 metres fins als peus de l'agulla del Frailecillo. Des alli desfer el camí de l'aproximació.

Si hem fet tota la Aresta Brucs fins al final o cim del la Serra del Frailecillo. Seguirem remuntant aquesta fins arribar als peus de la Pastereta. Després buscarem o localitzarem algunes fites de pedres que ens portaran en descens fins el sender amb marques de pintura blava per on abans vam fer l'aproximacio cap al Clot de la Monica i des d'alli al vehicle.

Cim Serrat del Frailecillo.

Cim Serrat del Frailecillo.
Fitxa Tecnica.-

Via: Aresta Brucs.
Zona: Torrent del Misser- Montserrat ..
Dificultat: IV.
Dificultat obligada: IV.
Grau d'exposició: Alt.
Compromís: Alt.
Longitud: 110 metres.
Equipament: Via desequipada, R1 Arbust encintada amb mallo per realitzar ràpel.
Material: 6 cintes llargues, tascons, friends (Semaforo d'Aliens i Camalot), Cordinos. Opcional un universal.
Orientació: Sud.
Croquis i resenya de la via Aresta Brucs + Variant Directa Patinet.


No hay comentarios:

Publicar un comentario