jueves, 1 de febrero de 2018

Excursió al cim Puig de Ses Cadiretes "519 m.", Llagostera (Girona).

Inici de l´excursió.
Curta excursió que es realitza en tot just una hora per arribar a la muntanya de les Cadires o muntanya de ses Cadiretes és una muntanya de 518,7 metres que es troba entre els municipis de Llagostera, a la comarca del Gironès i de Tossa de Mar, a la comarca de l'Selva. Al cim podem trobar un vèrtex geodèsic. A més de realitzar un 100 cims podrem també veure i gaudir d'uns troballes prehistòrics com el Mehnir d'en Llac i un curiós grup de pedres "Pedra sobre Altra". que farà l'excursió més amena.

Ctra. GIP - 6821, Km. 9.

GR - 92 (Mediterrani)
Aproximació:

Des de Barcelona agafar l'AP 7 fins a Maçanet de la Selva, després la C-35 direcció Llagostera, vam sortir a Llagostera - Sant Llorenç i agafem la GIP- 6821 anem per aquesta carretera, agafem el primer desviament cap a l'esquerra, la dreta ens portaria a la urbanització Selva Brava.
Un cop a la direcció correcta en el punt quilomètric 9 ens trobem l'inici de l'itinerari. Podem estacionar al costat de la carretera sense destorbar o bé en una petita esplanada al costat d'uns cartell explicatius de la ruta.

GR - 92, Pista Forestal.

Menhir d´en Llac.???
Recorregut:

Entre la plana i el mar s'alça el Puig de ses Cadioretes, emblema del massís de Cadiretes- Ardenya, declarat Espai d'interès Natural l'any 2.004. Comencem l'excursió seguint per la pista del GR-92 (mediterrani) marques vermelles i blanques de pintura. A pocs metres al costat d'un alzina surera (arbre) trobarem el Mehnir d'en Llac a la dreta. És una roca de granit rosat -negre i del tipus faliforme un una alçada d'uns 75 cm d'ample i un 76 cm d'gruix a una alçada d'uns 265 cm. A la part superior mostra 1 inscultura en forma de Meandre serpentiforme amb 1 cassoleta al su inici, Mentre que la part soterrada, en cambio, no està desbastada. Està datat en el Període de l'Neolític Mitjà / Calcolític entre el 3500 i el 1800 aC. Ens anirem introducciendo per una zona boscosa. Que fa poc a tingut una tala de pins, molts dels quals no els trobem a banda i banda de la pista.
Conservant en canvi molts exemplars de sureres i altres exemplars de pi roig avui en dia molt escassament poblats




Seguirem sense deixar la pista fins anar trobat indicacions verticals i algunes balises de fusta que ens aniran indicant la direcció a agafar. Veurem una indicació on cap a un costat ens desvia a Puig de ses Cadiretes i en una altra a la Pedra sobre Altra, deixarem aquesta ultima per al retorn. continuarem cap a la dreta al Puig de ses Cadiretes, veurem alguns troncs mes acumulats en piles, fins a una nova indicació que ens fa adentranos per un sender que al cap de poc ens deixa ja a la plana del Puig de ses Cadiretes.
A l'cim del Puig de Cadiretes, en un entorn cobert per 1 dens bosc d'alzines i pins una abundant vegetació arbustiva, hi ha un jaciment medieval. És localitza entre el cim rocallós del Puig de Cadiretes, just a l'entorn d'on és troba un punt geodesic de l'ICS, i el lloc on actualment s'emplaça una torre de guaita forestal, al sud-oest ia poca distància d'aquells i aquelles.

Torre de Guaita, Cim Puig de ses Cadiretes.

Torre de Guaita, Cim Puig de ses Cadiretes.

Pla del  Puig de ses Cadiretes.

Puig de ses Cadiretes.
En aquest sector, relativament planer i on aflorin grans blocs de granit, és olla observar la presencia de diversos murs de pedra seca que conformin diferents àmbits de planta quadrangular i orientats molt variablement. Uns quants d'aquests murs, que estan construïts amb blocs sense desbastar, és recolzen directament sobre a els blocs de granit que aflorin del subsòl, aprofitant i incorporant aquests a les estructures per a delimitar a els ambits d'habitació. No s'hi reconeixen pero espais de circulació (de tipo carrer) ni altres elements constructius o edificacions com podrien ser Esglésies, muralles o Dipòsits. A l'entorn d'aquestes estructures tan sols s'hi troben uns quants fragments de teula de tipo Arabic. El jaciment és tracta Probablement d'un poblat de petita Grandària que aprofita per a su defensa l'escarpament natural del puig. La su cronologia seriosa probablement medieval.

Puig de ses Cadiretes.

Pessebre.

Cim Puig de ses Cadiretes.

Puig de ses Cadiretes, 519 m.

Marieta & Txiki.
Després de gaudir de tota les zona del Puig de ses cadiretes i signar en el llibre de piulades que trobarem al pessebre sota d'una ja gairebé desapareguda creu de ferro. Tornarem sobre els nostres passos a la pista i d'aquesta tornarem al punt on deixem la senyalització cap a la Pedra sobre Altra. Aquesta vegada si agafarem aquest desviament que ens farà baixar i continuar per una nova pista forestal. Que ens portessis cap a aquest monument megalític. Veurem algunes formació curioses rocasas i ja gairebé arribant a la carretera asfaltada veurem la Pedra sobre Altra.

Blocs al Pûid de Ses Cadiretes.

Blocs de pedra.

Pedra sobre Altra.

Escala, Pedra sobre Altra.
La Pedra Sobre Altra és un monument megalític i està catalogat com paradolmen. A pocs metres, i dins el mateix conjunt megalític, s'eleva una gran formació rocosa natural que caracteritza el monument. Aquest consta de cripta-cova, passadís i túmul. Posseeix un corredor de dimensions superiors al de la Cova d'en Daina (4 m). Va ser excavat a principis dels anys 80.
Tipus d'sepulcre: paradolmènic, és a dir, en part natural i en part artificial.
Longitud màxima (mesura interior): 6,60 m.
Amplada màxima (mesura interior): 2,20 ma la cripta i 1,20 al passadís.
Alçada màxima de les lloses: 1,66 m.
Amplada màxima de les lloses: 1,30 m.
Gruix màxim de les lloses: 0,60 m.
Orientació: sud-oest; forçada per la utilització d'elements naturals.
Coberta: bloc granític natural, irregular, de 4,8 per 3 per 4 m, aproximadament.
Eixos del túmul: el transversal mesura uns 8 m i el longitudinal uns 6, mesurats des de l'entrada de la cripta.
Alçada del túmul: 1,60 m, aproximadament.
Va ser construït aprofitant la gran pedra natural que avui cobreix la cripta. Els constructors van ampliar la cova que ja havia d'existir o la van crear, a l'observar les possibilitats que el lloc oferia. El material trobat va ser escàs: el més important es redueix només a dos fragments d'un got carenat i un full de sílex. Estaven davant de l'entrada de la cripta, a 15 cm de la roca del fons.
Segons una inscripció gravada en el monument i datada en 1.799, aquest es convertia termenal entre Tossa de Mar i Llagostera.

Pedra sobre Altra.

Guti, Pedra sobre Altra.
Pedra sobre Altra.

Txiki.

Ctra. GIP - 6821.
Podem accedir al cim de Pedra sobre Altra amb l'ajuda d'una escala fixa i una cadena, però tot i per als més agosarats pot ser alguna cosa difícil. Després de baixar continuarem per la pista fins arribar de nou a la carretera asfaltada, aquest cop ens anirem cap a l'esquerra remonmtando per la carretera direcció Llagostera, fins a arribar de nou a l'inici de la ruta on tindrem estacionat el vehicle. Fi de la ruta.

Zona d´estacionament.
Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari: 55 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 462 m. a 519 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, cultural i històric (GR 92, sender Històric)
Estat: bo
Senyalització: Bona (Senyalitzacions verticals i palafones explicatius)
Llocs de valor: Mehnir d'en Llac, Puig de ses Cadiretes i Pedra sobre Altra.
Època: Tot l'any, portar aigua.

Itinerari de l´excursió a Puig de ses Cadiretes extret de.- www.rutespirineus.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario