domingo, 27 de mayo de 2018

Progressió Cresta Sahara Lliure, IV + - 100 m. Odén (Lleida).

Croquis i ressenyes Cresta Sahara Lliure extret de.- http://antxpavil.blogspot.com

Fitxa Tecnica.-

Via: Cresta Sàhara Lliure.
Zona: Cresta Montnou (Masia La Rat / Font del Vermell).
Dificultat: IV +.
Dificultat obligada: IV +.
Grau d'exposició: Alt.
Compromís: Alt.
Longitud: 100 metres.
Equipament: Via totalment desequipada. Amb roca a vigilar
Material: 7 cintes exprés (algunes llargues), joc de tascons, joc de friends (semàfor de Camalots i Aliens), bagues savineras, reunions i cordinos.
Orientació:

Cami d´acces. (Vanessa & Pitxona).

Pista.
 El municipi d'Odèn està situat al nord-oest de la comarca del Solsonès i està format per nou petits nuclis urbans. El seu característic paisatge pre pirinenc ha donat lloc a nombroses llegendes de bruixes i va ser lloc de refugi de contrabandistes i bandolers. Es tracta d'un terme essencialment muntanyós, situat al peu del massís del Port del Comte. Aquest és un massís del Prepirineu català a la zona d'Odèn-Cambrils, enmig de frondosos boscos i rierols, podrem realitzar excursions de senderisme, així mateix l'opció de realitzar una ascensió a una de les seves crestes muntanyoses. En aquesta ocasió ens decantent per la de Sàhara Lliure, crestes sense cap tipus d'equipament fix. Esperem que us agradi aquesta sortida.

Masia La Rat.

Prat (Antic Camp de cultius de La Rat)
Aproximació:

Des de Barcelona agafar C-16 direcció Manresa i després seguir per la C-55 les indicacions cap a Solsona. Des Solsona per la C-26 vam sortir amb les indicacions de Port del Combte. Anem per la carretera L-401 (carretera de Sant Llorenç de Moruny a Cambrils) fins a la cruïlla de Coll de Jou, anem cap a esquerra fins Font del Vermell al km 33, 8 i vam aparcar en una esplanada on veurem el cartell indicatiu "Font del Vermell "la següent corba a l'esquerra de la carretera.


Inici antiga pista forestal.

Cresta de Montnou.
Des de l'esplanada pugem per una pista fins arribar a la masia "La Rat" davant un gran prat d'herbes, antics camps de cultius a la dreta. Creuem el prat - camp cap a dreta buscant una antiga pista forestal entre els arbres.
Al poc la pista antiga es converteix en sender. Gairebé a mes de mig quilòmetre després de deixar darrere prat veiem que el sender es bifurca seguim per esquerra "buscar una petita fita de pedres als peus d'un pi". Sense perdre alçada fins a un coll d'on surt un camí, també nivell fins que veiem la punta de la part baixa de la carena del Montnou. Aqui començarem l'ascensió més penosa que alegre per una tartera molt descomposta.

Cresta de Montnou (Canal d´inici).

Tartera de pedres

Cresta Sahara Lliure.
Poc després de la pujada per la tartera veurem a la nostra dreta la Canal de l'inici per ascendir per la Cresta de Montnou aquesta amb algunes assegurances fixos, reunions i una dificultat més moderada. Que si aneu amb temps val la pena estalviar-se la penosa pujada per la tartera i realitzar els dos itineraris i així completar un dia sencer de progressió en cresta.
Després de passar la cadena d'inici de la Cresta de Montnou i gairebé arribant al final o on es troba el rapel de la Cresta de Montnou a uns 50 metres a l'esquerra veurem gairebé l'inici de la Cresta Sàhara Lliure. Aquest el ubicarem a peus de la cresta després flanquejar vorejant uns metres després d'uns arbustos de Boj.

Cresta Sahara Lliure.(Inici)

Peus de via. (Roca amb forma de làpida !!!)

Inici Cresta Sahara Lliure.
L1 (IV+).-

La Via s'inicia a la dreta de la placa, nosaltres la vam marcar just on hi ha una gran roca amb forma de làpida, jejeje. Al costat de la vertical de l'diedre que tenim a sobre, ens enfilarem per aquest uns metres amb tendència a l'esquerra, per vorejar el diedre, la roca està molt descomposta i de mala qualitat molt de compte !!!. Sortirem de la placa pel costat esquerre i girarem per darrere. Vigilar el fregament de les cordes posar cintes molt llargues i haceremos la R1 en el primer pi que trobem. R1, desquipada, muntar amb bagues savineras en un pi. Si volem rapelar preveure cordinos i mallo. Tirada neta uns 40 metres.

L1.

R1. (Guti)

R1.

L2.

R1 (Vanessa & Guti).

L2.

L2.
L2 (IV).-

Des de la R1 si l'hem muntat en el primer pi que trobem, remuntem una mica a la dreta fins al coll on hi ha un gran pi i des d'aqui assegurarem per a realitzar el segon llarg de la carena. Un cop hem canviat la R1 d'arbre, començarem el segon llarg Llengo cap al costat dret de la carena, evitarem ascendir directament pel tall. La roca és de molt mala qualitat i aquesta força solta. Flanquegem gairebé caminant per la dreta fins col·locar-nos sota un diedre pel qual escalarem i sense arribar al seu final flanquejarem cap a la dreta per arribar a una placa i sortir a un petit collet, on veurem un petit pi, és la R2. R2, desequipada. Ens ajudarem amb un friend o fisurero i una baga envoltant la base del petit arbre. Tirada neta uns 30 metres.

R2.

R2 (Yolanda).

R2, (Yolanda & Vanessa).

L3.

L3.

L3.
L3 (III+/ IV).-

Des de la R2, vam començar a escalar rectes per una placa vertical amb bastants possibilitat de autoassegurar. En algunes ressenyes posen aquest tram de III + però hi ha un parell de pas molt proper o són de IVº. No confiar-!!!. Després de superar aquesta placa la dificultat disminueix bastant buscarem per muntar la R3 en un arbre. R3, desquipada. Nosaltres en aquest cas vam muntar la R3 en un collet amb l'ajuda d'un petit arbre i uns tascons. Tirada neta uns 20 metres.

R3.

R3.

L4.

R4.
L4 (III).-

Sortim de R3, per acabar els últims metres del tercer llarg. Passem al costat d'un gran pi bastant sec que és on hauríem d'haver muntat la R3. Després grimpar uns ressalts, vam passar aquest arbre i vam decidir després d'uns poc metres més amunt de l'arbre muntar a la roca la R4. R4 desequipada. Es tracta d'una roca amb fissures que amb ajuda de diversos micros friends vam muntar una bona reunió. Tirada neta 10 metres per arribar al arbre on es munta R3 mes altres 10 metres fins a la roca que vam muntar R4.

Inici o final de Tartera.

Antiga pista forestal
Descens:

Després de fer algunes fotos i comentar aquest ultims trams de la carena. Desmuntem la R4 i recollim el material. Descendim uns metres fins a l'alçada d'un gran pi (R3) i caminem cap a la dreta per un mitjà visible corriolet. Fins arribar a veure una canal entre la vegetació per la qual baixarem amb molt de compte, fins a veure la Tartera, per la qual hem pujat. Ara només ens queda desfer el camí que hem fet per pujar. Per baixar per la tartera estaria molt bé uns bastons. jejeje.
No desaprofitem l'oportunitat de refrescar-nos a la Font del Vermell, on hi ha unes aigües bonisims, a la qual acudeix un gentada constant per omplir garrafes.

Equipo!!! (Vanessa, Yolanda i Guti).

Indicació estacionament (Font del Vermell, Odén).

Font del Vermell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario