lunes, 6 de mayo de 2019

Ascensió Agulla del Cinquentenari "Via Aresta Brucs, IV+ - 40 m." Els Graus - Collbatò (Barcelona).

Ag. del Cinquentenari. Els Graus.
Els Graus són una zona en plena cara sud de Montserrat. Un lloc que per les seves característiques és ideal per a iniciar-se en l'escalada tant esportiva com d'índole més clàssica. És una gran zona amb centenars d'itineraris per gaudir.
La nostra atenció en aquesta ressenya s'enfoca en una petita i solitària Agulla que només disposa d'un únic itinerari desequipat i d'estil merament clàssic. Per practicar la col·locació de tascons, tricams i altres empotradors.
Es tracta de l'Agulla del Cinquentenari davantera del El Beat i el Totxo Animal dels sector d'Els Graus.

Els Graus. (Esq. Ag. dels Marges Drta. Ag. del Cinquentenari).

Cim Ag. del Cinquentenari.
Aproximació:

Un cop al municipi de Collbató, per arribar fins a la agulla del Cinquentenari al sector d'escalada esportiva Els Graus.
Deixem el vehicle aparcat al Carrer dels Graus. Hi ha una rampa on està prohibit que aparquin els vihiculos dels no residents. Ascendim per aquesta rampa i ens fiquem, passada la casa a l'esquerra. Avancem pel camí enganxat a les cases fins arribar a una esplanada amb diversos ramals, dos d'ells es dirigeixen cap a les parets de Montserrat que ens queden més a prop. Triarem el camí de l'esquerra i el resseguirem sense desviar d'ell. Quan tinguem la primera agulla davant nostre (Agulla dels Marges), seguirem ascendint passant prop de Totxo del Siux i l'Agulla del Cinquentenari.

Peu de Via.

L1.
L1 (IV+).-

Un cop haguem aconseguit situar aquesta petita Agulla del Cinquentenari, trobarem l'inici de la seva Aresta Brucs a la part més clar d'arbustos. No veurem cap tipus d'assegurança o senyalització doncs com ja vam comentar aquesta completament desequipada. Excepte un piton a pocs metres del seu cim que ja esmentarem en aquesta descripció.

Un cop col·locat l'equip vam començar a escalar buscant uns bo peus per enfilar a la paret, aquest és potser el més complicat de l'itinerari. Un cop ja a la paret la roca a si és bona cosa descomposta podem fer un primer segur en una savina a la dreta. Després de passar aquesta i assegurar-nos la dificultat baixa i vam sortir a un primer pla o pis, al costat d'un arbust (Boix - Buxus).

L1.

Des d'aquest primer pis o lleixa, continuem rectes per una rampa també amb bona roca, passarem un llavi típic de Montserrat. Sortirem a un segon pla, lleixa o pis, on al seu costat esquerre veurem l'únic segur fix de tota la via un pitó amb un malló, que a priori fem servir com segur per acabar de pujar fins al cim de l'Agulla pel costat dret , aqui ia la roca cal vigilar-la doncs es desprèn bastant i no ens podem fiar massa. Arribem al cim i haurem de desgrimpar fins a l'altura del pitó. Doncs al cim és gairebé impossible trobar alguna cosa prou forta i segur per a muntar una reunió i menys alguna cosa per realitzar la maniobra de ràpel.

Així que un cop haguem arribat a coronar cim amb molta cura, anem destrepant fins arribar de nou al costat del pitó amb el mallo. Aqui vam muntar la reunió (R1). Encintat un merlet i col·locant un cordino a una petita savina mes de suport que de punt segur per assegurar. jejeje. R1, un pitó amb malló + merlet i cordino en petit arbust. Reunió rapelable (però molt a vigilar ja que es rapelar d'un sol punt). Un pitó en uns 40 metres.


R1.

R1.
Descens:

Després d'assegurar i pujar tota la cordada. I
gairebé sense possibilitat de rapelar des del cim, fem passar la corda pel únic punt fix de la via (Pitó) i vam realitzar un sol ràpel d'uns 8 metres pel costat dret fins a la base de l'Agulla.
Després recollim i podem serguir escalant per altres itineraris o donar per finalitzat el dia. jejeje. Amb la qual cosa només haurem de tornar pel camí realitzat a l'anada fins al vehicle.

Nota: Escalada exculsiva per a col·leccionistes i enamorats d'aquest tipus d'Agulles, Roques i demas monòlits de la bonica Muntanya de Montserrat. jajaja.

Rapel

Zona de Descens. Ag. del Cinquentenari.

Fitxa Tecnica.-

Via: Aresta Brucs.
Zona: Els Graus- Collbató.
Dificultat: IV +.
Dificultat obligada: IV +.
Longitud: 40 metres.
Grau d'exposicions: Mitjà.
Grau de compromís: Mitjà.
Equipament: Via desequipada (Només té un pitó amb mallo per possible ràpel).
Material. 4 cintes exprés (Llargues), reunions, cinta per merlets, algun cordino i joc de tricam o tascons.
Orientació: Sud.




Croquis i ressenyes Ag. del Cinquentenari "Via Aresta Brucs", Els Graus - Collbatò extret de.-http://www.kpujo.com  adaptada per Boulder Rocodrom a Barcelona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario