domingo, 30 de junio de 2019

Ascensió Paret del Devessó "Via Integral Any Nou Via Nova + Tram final Cresta del Devessó, IV + (* 6a + Integrant Via Rabieta) - 170 m." Malanyeu (Barcelona).

Entrada Malanyeu.
Una altra aventura més pel Berguedà, en aquesta ocasió vam visitar una de les seves zones mes conegudes i visitades sobretot a l'hivern. La Paret del Devessó amb multitud d'itineraris la majoria de caràcter clàssic més o menys equipats o a equipar.
Com és el cas d'aquest itinerari mes de col·lecionista i una mica monòtona la seva realització, això si amb tot el gust a buscar-se la vida col·locant autoseguros ja que la via pràcticament aquesta gairebé desequipada. Esperem que sigui del vostre interès.

Paret del Devesó.

Perfil Cresta del Devessó.
Aproximació.-

Des de Barcelona ens dirigim fins Malanyeu, que trobarem la sortida a la carretera C-1411 a la nostra dreta. Ull amb aquesta sortida el pendent amb la corba és molt elevada i tancada gairebé estirar la primera marxa !!!. Des d'aquí només ens queda seguir les indicacions fins Malanyeu. Quan passem per Cal Anglada (El restaurant) ens dirigirem i aparcarem el vehicle al costat del Camp de Futbol. Procurant no molestar al pas d'altres vehicles i les entrades dels camins particulars.

Marca PR.

Torrent de Malanyeu.
Continuarem caminant per una pista que es dirigeix a l'església de Sant Sadurní de Malanyeu i continuarem fins arribar a una casa seguint un PR (marques grogues i blanques). Ens desviarem cap a la dreta per un corriol que surt i ens porta a una altra masia que creuem pel mig en girar a l'esquerra on aquesta les cables amb electricitat per espantar les vaques. Veurem un cartell de fusta que posa escalades. Saltem aquest cable i seguim pel sender que baixa fins al torrent de Malanyeu. Passem un pont de fusta el torrent i ens dirigim seguint les fites de pedres fins arribar gairebé a la base de la paret. Un cop allà ens dirigirem cap a l'esquerra completament fins a arribar gairebé al final o principi de la Paret del Devessó. Ens aproparem ja a la base fins a trobar l'inici de la via marcada amb una fletxa gravada a la roca. Aquest és l'inici de la Via Any Nou Via Nova.

L1.

L1.

R1, Via Any Nou Via Nova.
L1 (IV).- Via Any Nou Via Nova.

Un cop ubiquem l'inici de la via molt a l'esquerra, després del segon tall de perfil de la Paret del Devessò en una zona molt arbustiva i boscosa. Veurem una fletxa gravada a la roca, aqui comença la Via Any Nou Via Nova.
Comencem remuntant diversos ressalts buscant els clars de la paret entre la vegetació. Aquest primer llarg no té assegurances fixos així que anem autoasegurandonos a les fissures o amb alguna baga savineras i ponts de roca, fins arribar a una còmoda lleixa una mica a la dreta a molt pocs metres del cim de la Paret. R1, no hi ha reunió cal muntar-la. Nosaltres fem servir un friend i enllacem una savina. Reunió no rapelable. Tirada neta uns 30 metres.

Vanessa, R1.

L2.

L2.

Guti, L2.
L2 (IV+).- Via Any Nou Via Nova.

Sortim de la còmoda lleixa des R1, flanquejant uns passos cap a la dreta. Per passar per sota i vorejar un arbust que utilitzem també com autoassegurança. Després podem aseguranos muntant un pont de roca un pas una mica més difícil i només ens queda anar remuntant per diversos ressalts fins practicament arribar al llom de la Cresta i cim de la Paret del Devessó. Uns metres abans d'arribar al cim veurem l'únic segur que té aquesta via (Un Químic). Ens assegurem a aquest i un cop al cim vam muntar la R2 en un pi. R2, no hi cal muntar-la en un arbre. Reunió no rapelable. Un químic en uns 15 metres.

Cresta del Devessó.

R2, Via Any Nou Via Nova.

Cim Paret del Devessó, L2.

Cresta del Devessó. L3.

L3, Cresta del Devessó.
L3 (III+/IV).- Cresta del Devessó.

A la R2, donem per finalitzada la Via Any Nou Via Nova. Des d'aquí anirem cap a la dreta bastant metres en ensamble realitzat maniobres i tècniques de progressió en cresta. Acte-assegurant-en arbustos, roques i fissures amb ajuda de friends, bagues i cordinos. Hi haurà trams més aeris i alguns haurem d'anar amb molt de compte a l'desgrimpar.
Arribarem a la base d'una paret on veurem alguns parabolts, és la Via Rabieta que podem integrar en aquesta via o bé vorejar per l'esquerra fins a trobar una primera reunió equipada per rapelar.
Si decidim fer la Via Rabieta "6a +" escalarem uns 20 metres per una bonica placa ben assegurada i després seguirem cap a la dreta per desgrimpar amb compte i continuar fins arribar a donar amb la primera reunió rapelable.
La primera reunió rapelable que trobem és la R3 de la Via Aina.

R3, Dos parabolts amb xapa i anelles unides per un cordino ?? (No ho recordem bé). Reunió rapelable. Tirada neta uns 125 metres. 5 parabolts en 20 metres Via Rabieta.

L3, Cresta del Devessó.

Cresta del Devessó.


Trams Cresta del Devessó.
Descens:

El descens el realitzarem des de la R3 de la Via Aina. Vam muntar el primer ràpel d'uns 45 metres fins a la R1 de la Via Aina. Un segon ràpel des d'aquesta reunió R1, fins a la base de la paret d'uns 40 metres potser una mica menys.
Des d'aquí anirem cap a l'esquerra per desfer el camí per on hem vingut i arribar fins al vehicle.

Paret del Devessó.

Croquis i ressenyes Paret del Devessó " Via Integral Any Nou Via Nova + Tram Cresta del Devessó", Malanyeu.
Fitxa Tècnica:

Via: Integral Via Any Nou Via Nova + tram Cresta del Devessó.
Zona: Paret del Devessó.
Dificultat: IV + (6a + si s'integra Via Rabieta).
Dificultat obligada: IV + (6a + si s'integra Via Rabieta).
Grau d'exposició: Mitjà / Alt.
Compromís: Alt.
Longitud: 170 metres.
Equipament: Via desequipada. Només té un químic final de L2 Via Any Nou Via Nova.
Material: 7 cintes exprés (algunes llargues), bagues savineras, cordinos, joc de friends o tascons i reunions.
Orientació: Sud.

No hay comentarios:

Publicar un comentario