miércoles, 3 de julio de 2019

Pujada al Sobrepuny "1.653 m.", La Nou de Berguedà (Barcelona).

Plaça de l´Ayuntament.
El Sobrepuny és una muntanya de 1.655 metres que es troba entre els municipis de Castell de l'Areny, la Nou de Berguedà i Vilada, a la comarca del Berguedà. És un dels principals cims de la Serra de Catllaràs.
Aquesta cimera està inclòs en el llistat dels 100 cims de la FEEC.
Es pot accedir des de diferents punts, un dels més coneguts surt des del santuari de Lourdes de la Nou, a La Nou.

Cami a Malanyeu. GR - 241

Cami ral de La Nou a la Clusa. GR - 241
Aproximació:

Per arribar fins a la Nou de Berguedà ho farem per la C-58 des de Barcelona i d'aquí direcció Manresa per la C-55, on en aquesta última població agafarem direcció Berga per la C-16, passarem Berga i anirem direcció a Bagà on passat el Pantà de la Baells seguirem fins a tocar de l'abandonada Central Termica de Cercs on veurem a la dreta ia tocar del km 108 l'entrada a la carretera BV-4022 i marcant la direcció de la Nou de Berguedà a 5 km.
La ruta es pot començar des del Santuari de Lurdes-Lurda, on hi ha prou espai per aparcar, també tenim espai per aparcar al costat del camp de futbol sala o mes amunt de Cal Marginet a l'esquerra.

Saltant de Cal Patzí.

Font de Cal Patzí.
Recorregut.-

La ruta la començarem des de Cal Marginet (Fonda, al costat la Casa de l'Ajuntament) i anem direcció ascendent direcció Malanyeu-la Clusa (Pal vertical indicatiu) on de seguida, uns metres més amunt veurem a la dreta un ample corriol al costat d'una casa a el Camí de Malanyeu i de sòl de formigó que baixa uns graons, estem al GR-241, baixem i de seguida arribem a una petita pista que és la que surt del costat dret de l'ermita de Sant Martí de la Nou, on en aquesta pista anirem a l'esquerra on ja veiem el petit pont de fusta que creua el petit rierol.

 Pont del Torrent de La Nou.

Cal Paltzì.
Veurem el Saltant de Cal Patzi i al seu costat la font amb abundant aigua, seguim la pista cap amunt on veiem uns pocs metres més endavant la casa de Cal Patzi, a tocar de la casa veurem el sender a l'esquerra tal com puges del Saltant de Cal Patzi i la seva font, per aquest sender entrarem, seguint les marques del GR-241.
Passada la casa de Cal Patzi, tenim molt bones panoràmiques de la Nou de Berguedà i el seu entorn.
Seguim pel sender, no vam trigar a arribar davant d'un pal vertical d'informació on clarament agafarem el sender de la dreta com ens indica aquest senyal indicadora, direcció al Sobrepuny.

Prat de la Casa de Caselles.
Veurem marques grogues, és també l'itinerari del Km Vertical del Sobrepuny, està molt ben marcat i no tindràs problemes en seguir la ruta d'ascens.
Vam entrar al sender, hem deixat enrere el GR-241, anem caminant pel sender, arribarem de seguida a un petit espai obert amb una alta i verda herba on a la dreta tenim les ruïnes d'Casellas gairebé menjars per la vegetació, aquí tenim també bones vistes, seguim el sender que marxa direcció Sud-est, veurem el cartell de la Trail on et marca el desnivell positiu en cada moment des de la Nou de Berguedà, cartells que anirem veient sovint, no vam trigar a desembocar uns metres més endavant com a una espècie de vella pista on anirem cap a l'esquerra, sempre en mode ascens.

A prop del Clot Manrell.

Sobrepuny.
Seguim el sender on més endavant i en un petit espai obert veiem que l'ample camí es transforma en un sender, aquí anem rectes on el sender fa un curt gir a la dreta, entrem a la zona boscosa, aquesta ascens a partir d'aquí és on comença a agafar desnivell ,.
Comencem l'ascens, primerament el sender i recorregut ressegueix el Rec Xic que ve de més avall i que aquí en aquest punt rep el nom de Clot Manrell, anem ascendint, en anar al costat d'aquest torrent, la humitat s'accentua, passem més amunt a tocar d'una petita tartera, seguim ascendint.
A mesura que anem ascendint va apareixent davant nostre, en alguna ocasió que entre la zona boscosa es deixa entreveure, la vertical paret on dalt aquesta cim del Sobrepuny de Baix, ens anirem acostant a ella sense adonar-nos, més amunt passem per la zona anomenada Era de Manrell, aquí veiem clarament el Sobrepuny de Baix, l'Era de Manrell és una petita zona una mica oberta i airejada de pi on el sender ens dóna una curta treva, però seguim el vertical ascens, sense major dificultat, aquí a aquest punt es tracta de gaudir del bosc on vam començar a entremezclarnos amb hagis de verd fulla acabada de sortir, on més amunt arribarem a un faig / faig monumental.

Font del Faig.

Tram Equipat amb Corda Fixa.
Seguirem el camí, on uns metres més amunt i seguint les marques, trobarem un tram equipat amb corda fixa, per ajudar-nos a superar una zona desnivell més pronunciat. El sender gira a la dreta, no hi ha dificultat en seguir l'itinerari, seguim ascendint, ara desembocarem a la zona on ja preval més la calgui el pi encara que es barregen i on una mica més amunt i passant per aquesta zona on han fet neteja de mala herba i branques, vam passar sense dificultat i girem cap a la dreta, entrem al sender, ja que a l'esquerra sembla ser tenim una vella i antiga pista, aquí, uns metres més endavant ja veurem en un arbre les marques grogues i blanques característiques d'un PR, aquí en concret entrarem en el PR C-199.
Seguim dit sender i les diferents marques del PR C-199 que anirem trobant, hi ha bastants, és difícil perdre, passarem per la Baga de Dalt d'Espades, una bonica zona de Pi Roig i que de seguida ens portés a una mena de collet, zona petita i una mica oberta de vegetació on el PR C-199 vira a l'esquerra direcció al Sobrepuny,, el Sobrepuny gairebé a tocar, el tenim al costat i ara anirem cap al, vam sortir després d'unes fotos sobre els nostres passos i per sobre de la roca sense major dificultat on vam arribar de seguida a aquesta mena de collet comentat abans i que havíem abandonat momentàniament per reprendre una altra vegada el PR C-199 per dirigir-nos al Sobrepuny, objectiu principal del dia d'avui.


Cim del Sobrepùny, 1.653 m.

Vanessa & Guti, Cim del Sobrepuny.
És poca distància on el pendent d'ascens es va moderant suaument passant per enmig d'un bosc amb un verd i curt mantell d'herba, les diferents marques grogues i blanques ens marquen clarament el camí a seguir, ja estem sota del seu cim, arrodonida i suau des d'on la vam atacar, i estem de seguida al punt geodèsic al costat un petit pessebre i recipient on s'alberga el llibre de piades. Gaudirem de les meravelloses vistes al Pantà de la Baells i les diferents i escarpades cims de l'entorn com La Sortiu Aguda, o al Cap de la Canal Closa o darrere hi ha el Tastanós i tot l'entorn d'aquesta zona del Berguedà.
A la base de la seva geodèsic, veiem la placa de desnivell i final de la cursa del Km Vertical al Sobrepuny.

Sobrepuny.
La ruta es pot fer circular en direcció al Nord i baixant cap al Coll de la Plana i passant prop de les Agudes. Nosaltres vam decidir tornar desfent el camí de l'anada. I potser deixar aquesta part per a una altra possible ocasió i visita.

Nota: Hem copiat textos i informacion d'altres rutes realitzades per otr @ s senderistes. Aqui seus enllaços.- joan-valls@hotmail.com  https://es.wikipedia.org/  Gràcies. I disculpar teniem poca informació i les vostres descripcions ens han semblat molt concretes i idònies.

Croquis i ressenyes de Pujada al Sobrepuny desde La Nou de Berguedà.
Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baix / Moderat (Segons algun tram)
Temps / Horari: 3 h. 30 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 875 m. a 1.653 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, patriminio, espai d'interès natural, etc.
Estat: bo / regular
Senyalització. Bona / regular (Pal verticals indicatius i fites, Marques de GR Rojas-Blanques i PR Grogues-Blanques),
Llocs de valor: Sobrepuny, Saltant i font de Cal Patzi, Santuari de Lourdes, etc.
Època: Tot l'any, a l'estiu evitar les hores de fort sol ia l'hivern anar abrigats. Portar aigua.


La Nou de Berguedà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario