domingo, 14 de julio de 2019

VF "Via Ferrada" Roca de la Creu K2+ (D+) i RE "Recorregut Equipat" Castell de Segura K1+ (F+), Ribes de Freser (Girona).

Ribes de Freser.
 Situada a Ribes de Freser, Ripollès, Girona. Trobem un conjunt de dos itineraris pensats per recórrer encadenats la via ferrada de la Roca de la Creu i el camí equipat del Castell de Segura són dos equipaments d'iniciació tots dos amb grans vistes a la vall de Ribes.
Ens endinsarem en un dels llocs mes increïbles del Ripollès, entre roques, passos aeris, cables i grapes.
Tant la VF com RE estan molt ben equipats i de gairebé recentment (Abril 2.017).

Roca de la Creu.

Esglesia de Santa Maria.
 Aproximació.-

Des de la carretera N-260 entrem a la localitat de Ribes de Freser pel carrer carretera de Bruguera creuant el pont sobre el riu Freser. Els estacionaments recomanats són prop de l'Oficina de Turisme, a mà dreta del pont i en l'àrea de la plaça del Pavelló. Podem estacionar on hi hagi un lloc lliure i seguir a peu fins a la plaça del Mercat.

Tram d´Escales d´acces carrer Bonavista.

Marques de pintura blava, a seguir.
 A la plaça del Mercat seguim a l'esquerra pel carrer Major cap a l'Església de Santa Maria i l'Ajuntament. Just en passar la església girem a la dreta i pugem per unes escales fins al carrer de la Bonavista. Encara que sembla que no hi ha sortida seguim a l'esquerra, al final veurem unes escales amagades a mà dreta. Pugen directes fins al plafó informatiu de la via ferrada i l'inici del camí que ens deixa al peu de la Roca de la Creu.

1º Tram VF Roca de la Creu.

1º Tram VF Roca de la Creu.
Recorregut:

Ens situem just a la base de l'anomenada Roca de la Creu, aqui ens equiparem. A simple vista ja veiem que la primera part de la via ferrada puja pràcticament vertical fins arribar al cim coronat per una gran creu.

Comencem pujant per uns ressalt curts i fàcils amb 3 o 4 esglaons metàl·lics, el tipus de roca és una mica especial encara més adherent del que sembla. Després flanquegem una mica cap a dreta i comencem apropar cap al mur. Un primer desplom que de seguida perd verticalitat i arribem a una estructura de ferro.

Vam pujar en vertical alternant grapes i roca fins arribar a peu d'un segon enfonsament és una mica més difícil que l'anterior.
Un últim desplom final que ens deixa ja a la creu del cim, uns passos abans d'arribar apareix una presa artificial de color vermell. Veurem un parabolt amb anella per rapelar. Continuem per l'esquerra de la Creu. Resseguim per la línia de vida i arribem a l'alçada d'una estelada.


Cim Roca de la Creu.

Cim Roca de la Creu.

2º Tram "Pasarela" VF Roca de la Creu.
Des del cim al costat de l'estelada baixem uns metres fins a una passarel·la la creuem i tornem a recuperar alçada per una placa vertical. Des d'aquí anem flanquegem en lleuger descens a la dreta amb grapes per als peus i haurem de agafar-nos de preses naturals de la paret per mantenir l'equilibri. Després ens ajudarem amb un parell de baranes. Una rampa on veurem un tronc fixat a terra. Pas divertit, però sense suports per a les mans. El fàcil és tirar de cable però si no ho fem és dels passos més complicats de la ferrada.

2n tram VF Roca de la Creu, flanquegem en descens.

3r Tram VF Roca de la Creu, pas divertit amb una fusta per als peus.

4t Tram VF Roca de la Creu, pont Nepalès.
Des d'una plataforma de fusta vam pujar un mur una mica tombat que ens obliga a tirar de braços. De seguida hem de flanquejar i baixar. Desgrimpem de nou cap a una agulla, darrera verticalitat de la ferrada de la qual baixarem per un mur d'uns 5 metres només equipat amb cable de vida. S'acaben els flanquejos i hem de pujar fins a la carena. Entre mig hi ha una xapa amb mailló envers la possibilitat de realitzar una fuita.

Arribem a l'altura d'un pont nepali que uneix les dues parets el creuem. Aquest pont és el terme i inic de la Via Ferrada de la Creu i començament del Camí Equipat del Castell de Segura.

1r Tram RE Castell de Segura.

2n Tram RE Castell de Segura, pont tibetà
Només acabar la Via Ferrada Roca de la Creu, seguim pujant per un camí equipat "RE Castell de Segura", tot i que canvia el nom és una continuació molt natural i l'inici sembla com la via ferrada mateixa. Diversos ressalts, el primer equipat amb una vistosa presa d'escalada.
Arribarem fins a un altre pont en aquest cas d'estil tibetà. És evitable, baixant per l'esquerra i pujant de nou.
Després de creuar el pont Tibetà, s'acaba el cable de vida, hem de caminar uns metres fins al següent tram.

3r Tram RE Castell de Segura.

Vall de Ribes.
Localitzem de nou el cable de vida d'aqui endavant el camí equipat ho fem tot a peu sense grimpades, exceptuant un parell de zones on hi ha alguna grapa d'ajuda. Seguirem a la vora del cingle amb grans vistes fins arribar a una desgrimpada. Després d'aquest s'acaba el recorregut equipat del Castell de Segura.

Cami de Retorn.

Camí de retorn torre elèctrica.
Retorn:

Ens desequipamos, per al retonorno hem de pujar uns metres fins Turó del Castell de Segura seguirem les marques blaves de pintura.
Encara que de vegades els senyals es perden, vam pujar sempre amb tendència nord. Encara al bosc seguirem una bifurcació a la dreta marcada amb fites. Poc després començarem la baixada i sortirem del bosc.

Arribarem a un camp amb una tanca electrificada. La obrirem i la tancarem al nostre pas. Seguim els pals amb marques blaves. Després d'una torre elèctrica baixarem fins a un pal també marcat amb blau on viraremos al sud. No hem de caminar fins a l'altra vessant per un camí que planeja sinó que hem de seguir al sud per un sender poc marcat i que baixa. Estem en el bon camí si en el primer arbre que trobem veiem marques blaves i ratlles grogues. El sender cada vegada més marcat baixa directe fins al carrer Cerdanya veurem una capella que creua amb el carrer Major nostre accés a l'església de Santa Maria.

Des d'aquí ja ens dirigim fins on tenim estacionat el vehicle.


Capella.

carrer Cerdanya, Ribes de Freser.
Fitxa tècnica:

Dificultat: K2 + (D +).
Aproximació: 10 minuts.
Durada: 1 hora 30 minuts.
Retorn: 30 minuts
Desnivell / Quota màxima: 980 metres a 1.122 metres.
Passatges aeris: 2 de 3.
Equipament: Cable de vida, ancoratges químics, graons metàl·lics, travesses de fusta, dos ponts (Nepali i Tibetà), Passarel·la, etc. Disposa d'algun escapament. Apta per a nens. però convé extremar les mesures de seguretat.
Material: Dispadora, guates, casc, arnès, opcional una baga + mosquetó per reposos.

Croquis i ressenyes VF Roca de la Creu i RE Castell de Segura, Ribes de Freser (Girona) extret de.- https://ferratashierroyroca.blogspot.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario