sábado, 31 de julio de 2021

Ascenció Roca Regina "Via Aresta Ribes-Vidal, 6b ó V+/A0 - 345 m. Castell de Mur (Lleida).

Roca Regina.

La Roca Regina és un cingle i cim amb uns 727 metres d'altitud situat en el terme municipal de Castell de Mur, dins de l'antic municipi de Guàrdia de Tremp, al Pallars Jussà.

Es tracta d'una espectacular paret de pedra rogenca visible a la banda de ponent del congost de Terradets. És molt a prop de el congost de Terradets, a sobre del barranc de el Bosc en el seu últim tros, just abans d'afluir a la Noguera Pallaresa. Al vessant nord de la Roca Regina hi ha la cova de Grabiel, a la part occidental. El serrat de Pena s'estén cap al nord des del punt més alt de la Roca Regina, i les Feixes del Serrat de Pena ho fan cap al nord-est. De la mateixa Roca Regina flueix cap al nord-est la llau de Sant Pere, que va bolcar a la Noguera Pallaresa a prop de el pont Nou de Monares. El Corral de Corçà és el sector oriental de la Roca Regina, ja en el mateix congost de Terradets.

Com era d'esperar, als anys 70's comença les primeres ascensions a aquesta Roca, amb la ruta pionera de Joan Martí i César Coma (GEDE), donant lloc al que més tard serà la Via Barrufets.
Actualment hi ha uns 30 itineraris, ens fixem en la Aresta Ribes-Vidal, oberta l'any 1.972 per E. Ribes i J. Vidal. Us expliquem la nostra sensacions en aquest meravellós entorn.


Ctra. Vella a Tremp.

Central de Tarradets.

Aproximació:

Des de Barcelona anem per A-2 vam sortir per Tarrega cap Tremps. Passem Balaguer per després anar cap a Tremps. Creuem Camarassa per seguir per la carretera fins a la presa de l'embassament de Terradets.
Passant a la nostra esquerra la zona d'esbarjo i pernoctació de la Font de les Bagasses, uns metres abans de passar un túnel vam sortir cap a la nostra dreta cap a l'antiga carretera a Tremps i estacionarem en una esplanada a la dreta.

1er Tunel.

Pressa de Tarradets.

Acces:

Un cop hem estacionat el vehicle a la explanda, continuem per aquesta carretera, que és l'antiga carretera a Tremps. Ens dirigim cap a la Central o Presa de l'embassament de Tarradets. Passarem per sota d'un parell de túnels curts, a el passar el segon, girarem a l'esquerra per agafar un corriolet, que remunta amb fort pendent per sobre de l'últim túnel i seguint algunes fites, ens anirem acostant a la lleixa de la Roca Regina, veurem després una gran fita de pedres a la dreta. Agafarem com a referència, per a localitzar l'inici de la Aresta una franja de color taronja a la paret a la banda d'uns sostres.
Quan ens acostem a la base de la paret hem d'anar vorejant una mica cap a la dreta, baixem una mica i ja veurem unes xapes i un parell de burins. És l'inici de la Aresta Ribes-Vidal.

Inici sender a la Feixa de la Roca Regina.

Roca Regina.

Peus de via.

L1.

R1.

L1 (IV+).-

Un cop haguem localitzat les xapes, ens equipem i deixem preparat el material.
Comencem a escalar cap als primers assegurances, amb una mica de tendència cap a l'esquerra per una placa vertical i mantinguda, amb bones preses. Veurem els primers assegurances, dos burins sense xapa als quals els posem xapes recuperables o podem utilitzar algun Tascón. Després assegurar-nos a el segon burí tot just a mig metre tenim un parabolt, ens assegurem a aquest i vam sortir rectes cap a un ressalt on veiem el següent segur, continuamnos cap a l'esquerra, on buscarem un arbre o arbust per muntar la R1. R1, a muntar en un arbre o arbust amb bagues sabineras. Reunió no rapelable. Dos Burins sense xapa i dues parabolts en uns 30 metres.


L1.

R1 bis.

L2.

R2.

L2 (III/ III+).-

Desmuntem la R1 i recollim el material caminem uns 50 metres per una zona boscosa i arbustiva. A l'arribar a la base d'un ressalt, muntarem la R1 bis en un arbre.

Sortim des de la R1 bis, per una mena de rampa tombada amb roca a vigilar, on podem anar assegurant-en algunes savines, fins arribar a una lleixa on muntarem la R2 en un altre arbre o arbustos. Tirada gairebé sense al·licients. R2, anar en un arbre amb bagues sabineras, Reunió no rapelable. Tirada neta uns 50 metres.


L2.

L3.

L3.

R3.
L3 (IV+).-

Sortim des de la R2, escalant per un diedre tombat amb bona roca. Arribem fins a una espècie de aresta, mirant cap a la paret ens dirigim a l'esquerra, vistes a l'buit. El superem i flanquegem a la dreta, una assegurança artesà ens indica per on seguir. Entrem en un altre diedre una mica desplomat, ull hi ha algun bloc que es mou. Superant caminem uns pocs metres i vam muntar la R3 en un petit arbre o savines. R3, A muntar en un arbre o savines amb bagues sabineras. Reunió no rapelable. Tres pitons, Tres parabolts i un burí en uns 50 metres.


L3.

L4.

L4.

R4.
L4 (IV+).- Possible escapament o abandonament de la via.


Tornem a desmuntar la R3, i recollir material, caminem una quinzena de metres fins arribar a el proper ressalt, on muntem la R3 bis en un petit arbre.

Sortim des de la R3 bis, d'un espero fàcil, fins arribar a la base d'un sostre que evitarem per la dreta. Continuem cap amunt i arribem a una lleixa, ens endinsem per una zona boscosa caminant i vam muntar la R4, en un arbre. Veiem en una roca pintada la paraula "Descens", és per on ens deixen els ràpels de la Via Postmorten, si decidim baixar de la via d'aquestes forma. Només cal anar baixant per aquesta lleixa fins arribar a la lleixa inferior i des d'alli desfer el camí de pujada.
R4, Muntar en un arbre amb bagues sabineras. Reunió no rapelable. Dos claus en uns 40 metres.


L5.

R5.

L5.
L5 (V+).- Variant a l´esquerra IV+.

Sortim per la dreta d'una alzina des de la R4, i escalem per una placa amb bastants fissures petites. La primera assegurança, un pitó amb un cordino molt deteriorat "preveure cordino per reposar". Seguim cap a la dreta uns passos molt fins en flanqueig, ens porta a una placa llisa sota un sostre, però ben protegida. Ascendim per la placa, cap a una fissura horitzontal i realitzar un pas compromès per superar un ressalt. Ja la dificultat minva, ens acostem fins a una gran savina i sobre aquesta veurem la R5, reunió penjada. Les vistes de l'entorn ja comencen a ser espectaculars. R5, Dos parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. Tres pitons, un parabolt i un burí en uns 40 metres.

Nota: És possible realitzar una variant per l'esquerra i després anar cap a la placa llisa sota el sostre, per sortir a R5, per la dreta realitzant els últims moviments explicats en aquest 5è llarg. La dificultat aproximat seriosa IV +, però desconeixem si hi ha algun segur en el primer tram d'aquesta variant.


L6.

L6.

R6.

L6 (IV).-

Sortim des de la R5, a cap a la dreta per un tram vertical. Seguit per un esperó on podem assegurar-nos en alguna savina, remuntem un altre ressalt i arribem a una zona amb vegetació on muntarem la R6 en una gran savina tombada. R6, Muntar en una savina amb bagues. Reunió no rapelable. Tirada neta uns 45 metres.


L6.

L7.

R7.

L7 (6b ó V+/A0).-  Variant a l´esquerra V.

Sortim des de la R6, si tirem cap a la dreta tiratge original, escalem per un diedre una mica amagat, després aseguranos en una savina, ve el pas clau del llarg però molt ben assegurat "preveure cordino per canviar", que si volem ens permet realitzar el pas en A0. Després de pujar el aquest tram vertical amb un pati espectacular i increïble. Ens dirigim cap a l'esquerra per un tram tombat fins arribar a la R7, en una petita cornisa. R7, Dos parabotls amb xapa. Reunió no rapelable. Un parabolt i tres pitons en uns 35 metres.


Embalssament de Tarradets.

Guti, R7.

Variant habitual: Sortim des de la R6, cap a l'esquerra escalant per unes plaques i algun diedre on podem assegurar-nos en algun arbre o arbust. Arribarem a una cornisa, a cap a la dreta anirem cap a la tirada original.
Flanquegem cap a l'esquerra fins arribar a una placa vertical amb fissures horitzontals, passos difícils però francs fins arribar a el següent segur. Després vam continuar cap a una cornisa, seguida d'un diedre, un cop superat ens dirigim fins altra petita cornisa on trobarem la R7. R7, Dos parabolts amb xapa. Reunió no rapelable. Dos parabolts i un pitó en uns 40 metres.

L8.

L8.

R8.
L8 (V).-

Sortim des de la R7, pujant per una placa inclinada, fins arribar a un ressalt desplomats. A la seva base veurem un primer segur amagat (pitó), un pas de flanqueig cap a l'esquerra, cal fer-ho amb decisió, evitar dubtar, jajaja. Un cop fet el pas continuarem gairebé grimpant per unes grades mica brutes de terra i arbustives fins a muntar la R8 en unes petites alzines prop d'una gran fita de pedres, que marquen la part mes alta de la Roca Regina. R8, anar en unes petites alzines amb bagues sabineras. Reunió no rapelable. Un clau en uns 30 metres.


Cim Roca Regina, R8.

Fita, Cim Roca Regina.

Vanessa & Guti, Cim Roca Regina.

Barranc del Bosc.
Descens:

Un cop al cim, ens vam quedar una estona per gaudir de les vista i l´impressionant paisatge que se'ns ofereix. Tota una gran recompesa i un dels motius mes important per realitzar aquest itinerari.

Recollim material i vam optar per baixar caminant, ja que l'entorn natural així ho mereix.
Comptar amb al menys amb una hora de tornada fins al vehicle. Des del cim agafarem el sender orientat cap a ponent des del gran fita cimera i sense deixar de seguir-anem descendint atraves de bosc, fins arribar a una bifurcació amb un pal de fusta vertical indicatiu.
Continuem cap a la nostra esquerra en direcció al barranc del Bosc, durant el descens veurem algunes marques de pintura groc que ens aniran indicant per on seguir.
Anirem vorejant la Roca Regina, fins arribar a la llera del Rierol de el Barranc del Bosc, travessem aquesta i vam començar a pujar per l'altre vessant, seguint el camí mes evident, remuntarem un tram de tartera, així fins arribar a una antiga mina. Des d'aquí ja vam començar a baixar paral·lels al Rierol de el Barranc del Bosc, fins a veure el pont de l'antic baixador de l'estació de Cellers, passem per sota d'aquest i arribarem a la carretera que va a Tremps, només ens queda creuar-la i arribarem fins a la explanda on tenim estacionat el vehicle.

Roca Regina.

Rierol del Barranc del Bosc.



Antiga Mina.

Una altra manera de baixar, és realitzant dos rapels per la via postmortem. Ens acostem fins a la R8 de la Via i muntarem un primer ràpel d'uns 25 metres, fins a veure una instal·lació. Des d'aquesta segona instal·lació de ràpel muntarem un altre ràpel volat d'uns 50 metres que ens deixés prop la R4 de la Aresta Ribes.
Des d'aquí recollim material i amb molta intuïció anirem seguint el sender bastant amagat. Amb anterioritat estava indicat amb marques de pintura vermella. Anirem baixant i enllaçant lleixes fins arribar a el pont de el ferrocarril i la carretera, creuarem aquesta i vam sortir al explanda on hem estacionat el vehicle.
Calcular si no ens perdem uns 40 minuts.

Descens.

Pont del Ferrocarril.

Fitxa Tècnica:

Via: Aresta Ribes-Vidal.
Zona: Terradets.
Dificultat: 6b o V + / A0.
Dificultat obligada: V + / A0.
Longitud: 345 metres.
Grau d'exposició: Mitjà.
Grau de compromís: Alt.
Equipament: Via semi-equipada amb parabolts, pitons i burins (algunes xapes casolanes). Reunions no rapelables.
Material: 10 cintes exprés (alguna llarga), baga d'ancoratge, R 's "reunions", Joc de Friends, Joc de tascons i alguna plaqueta recuperable. Opcional: Estreps i cordinos per canviar deteriorats o trencats.
Orientació: Sud.

Croquis Roca Regina "Via Aresta Ribes-Vidal", Castell de Mur (Lleida) extret de.- https://joanasin.blogspot.com/ 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario