domingo, 1 de agosto de 2021

Ascensió Agulla de la Font de Jacob - Cota 407 "Via Dahlía, 6b - 80 m." Monistrol de Montserrat (Barcelona).

Ag. de la Font de Jacob.

L'Agulla de la Font de Jacob - Cota 407, de vegades mal nomenada com la Miranda de Sant Joan. Situada al mig de la Gorra Marinera i la Roca Christian Déu en la Regió de les Magdalenes. Ens ofereix alguns i interessants intinerios de diversos llargs en la seva cara Sud-est. Zona especialment equipada pel Patronat de Montserrat i la FEEC, per a la iniciació a l'escalada tant esportiva com vies de mes envergadura.
Ens endinsem en aquest sector i vam decidir realitzar un d'aquests itineraris més llargs. La Via Dahlía, us deixem amb la nostra descripció. Desitgem que us agradi.

Zona d´Aparcaments Monastir de Montserrat.

Cami de Sant Joan- Rutes de les Ermites.

Aproximació:

Des de Barcelona C- 58 anirem fins a Monistrol de Montserrat i des d'aquest municipi accedirem fins a l'aparcament (de pagament) de el Monestir de Montserrat.
Un cop estacionem el vehicle, ens dirigirem fins a l'estació de l'Funicular de Sant Joan que ens puja fins a l'estació superior i des d'alli sortirem a al Pla de les Taràntules.
També podem pujar pel Camí de Sant Miquel posar uns 40 minuts. A l'arribar a al Pla de les Taràntules, agafarem la pista que ens porta cap a l'Ermita de Sant Joan.

Ag. de la Font de Jacob.

Acces a l´Ag. de la Font de Jacob i Gorro Mariner (Cara Sud-Est).

Peus de Vies.
Acces:

Sortim rectes des del Plà de les Taràntules, cap al camí de l'Ermita de Sant Joan i Sant Onofre. Primer passarem diverses roques primer a la nostra dreta veurem el Totxo del Camí i després el Totxo d'en Chaman amb vies d'escalada esportiva, després d'aquestes passarem al costat la Roca sobre l'Estació Superior de el Funicular i després a uns pocs metres mes ja veurem l'Agulla de la Font de Jacob - Cota 407, amb unes baumes o cavitats i lleixes ataronjades que la caracteritzen. La via triada es troba a la cara Sud-Est. Veurem un cartell informatiu i just comença un sender a la nostra dreta que ens endinsa per una zona una mica boscosa entre l'Agulla de la Font de Jacob i el Gorro Mariner. La Via té l'inici gairebé a la fi de la paret de l'Agulla, arribant a una zona arbustiva i haurem de remuntar una mica fins a arribar a un esglaó natural sobre al costat d'un arbustos "Un gran Boix", l'inici de la via ens ho marca una reunió amb dos parabolts amb xapa, és la R0.

Inici de Via Dahlía.

L1.

L1.

R1.
L1 (IV).-

Localitzem l'inici de la Via i la R0, aquesta marcada amb una reunió de dos parabolts amb xapa i sikados gairebé a la fi de la cara Sud-Est de l'Agulla de la Font de Jacob. Sobre una zona arbustiva, gairebé ja quan el sender es desvia cap al Gorro Mariner.
Ens equipem, i ja veiem que la via està molt ben assegurada, és un sector fet per ensenyar i practicar molt aconseguit.
Comencem a escalar per una rampa tombada i conforme pugem va guanyant verticalitat. Amb molt bones preses i dir que també la roca és de qualitat.
Passarem al costat d'una instal·lació per rapelar i la verticalitat és mes considerable, però molt ben assegurada i amb bones preses. Trobarem la R1, en una llarga lleixa que voreja pràcticament l'Agulla, veurem que en aquesta hi ha instal·lada una línia de vida. R1, Dos parabolts amb xapa units amb cadena i anella. Reunió rapelable. Nou parabolts en uns 25 metres.


Vanessa & Bri, R1.

R2.

Guti, R2.

L2.
L2 (6b).-

Sortim des de la R1, amb un pas de flanqueig cap a la dreta per arribar fins la primera assegurança. Aqui tenim el pas clau de la via o amb més dificultat. Hem de fer un pas bastant atlètic per salvar una panxa, però amb les assegurances molt a prop. El pas no és obligat i si volem podem acerar "A0". Després de sortir de la panxa la dificultat minva i tomba la paret. Ens queda una bona travessa amb tendència a l'esquerra fins arribar a la R2, que trobarem de nou en una llarga lleixa. R2, Dos parabolts amb xapa i anelles. Reunió rapelable. Set o Vuit parabolts en uns 30 metres.


L2.

Vanessa & Guti, R2.

L3.

L3.

Roca de Sobre l´Estació Superior del Funicular.

L3 (IV).-

Sortim des de la R2, amb tendència cap a l'esquerra, buscant i seguint les assegurances conforme ens va apareixent. És difícil perdre el fil de l'itinerari gràcies a la quantitat d'assegurances que hi ha.
A l'igual que el primer llarg la roca és excel·lent i conforme anem pujant agafa una mica de verticalitat fins a meitat de llarg després torna a tombar fins arribar a la R3, que veurem just de sota d'un sostre cimero de l'Agulla. R3, Direm que doble reunió, una amb dos parabolts amb xapa i anelles per rapelar i una altra només els parabolt amb xapa. Reunió rapelable. Deu parabolts en uns 25 metres.


R3.

Bri, Vanessa & Guti, R3.

Bri.

Vanessa.

1er. Rapel.
Descens:

El Descens, la via se'ns fa curta ia sobre no acaba al cim de l'Agulla de la Font de Jacob. Fem les fotos per donar constància de la nostra visita.
I vam decidir fer el descens. Que ho farem amb dos rapels. Un primer ràpel des de la R3 fins a la R2 d'uns 25 metres. I un segon ràpel des de la R2 fins a la base o peus de via de l'Agulla.
Després podem tornar desfent el sender fins al Camí de les Ermites o Sant Joan i després tornar a el Monestir pel Camí de Sant Miquel.
Segons que hores baixeu i dies podeu trobar-vos amb alguns exemplars de Cabres montserratines o Hispàniques com va ser el nostre cas. Jejeje.


2on. Rapel.

Regio de Tebes "Les Magdalenes".

Cabra Hispanica (Capra pyrenaica).

Fitxa Tècnica:

Via: Dahlía.
Zona: Gorres - Montserrat.
Dificultat: 6b.
Dificultat obligada: IV/A0.
Longitud: 80 metres.
Grau d'exposició: Baix.
Grau de compromís: Baix.
Equipament: Via equipada amb parabolts. Reunions rapelables. A la R1 trobarem una línia de vida.
Material: 10 cintes exprés, baga d'ancoratge i R 's.
Orientació: Sud-Est.

Croquis i Ressenyes Ag. de la Font de Jacob "Via Dahlía", Monistrol de Montserrat (Barcelona).

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario