miércoles, 8 de marzo de 2023

Ascensió Agulla de la Font de Jacob - Cota 407 "Via Ariadna sortida variant Kaotics Lai, 6b ó IV/A0 - 130 m.", Monistrol de Monserrat (Barcelona).

Agulla de la Font de Jacob ó Cota 407.

A la regió de Tebes "Les Magdalenes", trobem la Cota 407 o també coneguda com l'Agulla de la Font de Jacob. A la qual ja hem fet algunes visites. És una roca assolellada i gràcies a que aquesta ubicada amb el camí de Sant Joan, té un fàcil accés. La qual es converteix en una bona alternativa a la regió dels Gorros. Allà solem trobar traquil·litat i solitud, poc habitual per aquesta zona que sol estar plena de turistes, senderistes i escaladors, sobretot caps de setmana.
Amb un bon nombre d'itineraris tant per a l'escalada esportiva com d'altres de caràcter més clàssic o tradicional.
Ens adjuntem un bon grup de gent del Kaotics Klimbers (Grup d'excursionistes i escaladors enferits a la U.G.E.L.). I vam decidir fer algunes ascensions pels Gorros de Montserrat.
Us deixem amb la descripció d'aquesta ascensió a l'Agulla de la Font de Jacob, per la Via Ariadna realitzant una variant per arribar fins al cim, al qual l'hem anomenat Variant Kaotics Lai.

Kaotics Klimbers - Zona d¨Estacionament del Monastir de Montserrat.

Camí de Sant Miquel.
Aproximació:

Des de Barcelona C- 58 anirem fins a Monistrol de Montserrat i des d'aquest municipi accedirem fins a l'aparcament (de pagament) de el Monestir de Montserrat.
Un cop estacionem el vehicle, ens dirigirem fins a l'estació de l'Funicular de Sant Joan que ens puja fins a l'estació superior i des d'alli sortirem a al Pla de les Taràntules.
També podem pujar pel Camí de Sant Miquel posar uns 40 minuts. A l'arribar a al Pla de les Taràntules, agafarem la pista que ens porta cap a l'Ermita de Sant Joan.

Gorros - Regio de Tebes "Les Magdalenes". Montserrat.

Agulla de la Font de Jacob - Cota 407.

Primer passarem diverses roques primer a la nostra dreta veurem el Totxo de l'Cami i després el Totxo d'en Chaman amb vies d'escalada esportiva, després d'aquestes passarem al costat la Roca sobre l'Estació Superior de el Funicular i després d'uns pocs metres mes ja veurem l'Agulla de la Font de Jacob - Cota 407, amb unes baumes o cavitats i rapisas ataronjades que la caracteritzen. La via escollida es troba a la cara Sud-est. Veurem un corriolet a la nostra dreta que ens endinsa per una zona una mica boscosa entre l'Agulla de la Font de Jacob i el Gorro Mariner. La Via té l'inici gairebé a la fi de la paret de l'Agulla,remuntem una petita canaleta arbustiva i una mica relliscosa, fins arribar a un ressalt, l'inici de la Via és a la nostra dreta molt enganxat a una canal arbustiva. R0, Dos parabolts amb xapa.

L1.

L1.

Clau Claudia & Ainhoa, R1.

L1 (IV).-

Localitzem l'inici de la Via Ariadna, a la cara sud-est de la Cota 407 o Agulla de la Font de Jacob, és l'últim dels itineraris al costat dret a poca distància d'una canal arbustiva que fa de separació entre les dues Agulles (Gorro Mariner i l'Agulla de la Font de Jacob). La R0, marcada amb dos parabolts amb xapa.
Ens equipem, comencem a escalar per una placa tombada amb molt bona roca i força equipada. A meitat del llarg la placa agafa una mica de verticalitat, però aquesta plena de bones agafades i preses a gaudir. Arribem fins a una lleixa allargada, aquesta voreja pràcticament tota l'Agulla; aquí trobem la R1. R1, Dos parabolts amb xapa units amb cadena i doble anella. També hi ha l'inici d'una línia de vida (cable acerat). 8 parabolts a uns 25 metres.

L2.

Guti, L2.

R2.

L2.

L2 (6b"segons ressenyes" ó IV/A0).-

Des de la R1, ens desplacem un parell de passos cap a la dreta i ens assegurem en una primera assegurança, ia tocar de mans tenim dues assegurances més, que ens permet realitzar si volem el pas A0. Tot i que a les ressenyes ens marca aquest primer pas de sortida del segon tram amb una dificultat màxima de 6b, no creiem que en lliure sigui més de V/V+. Aquesta va ser la nostra sensació. Superat els primers passos la paret de seguida tomba i continuem escalant amb facilitat seguint la línia d'assegurances fins arribar a la R2, amb molt bona roca i immillorables preses. La R2, la trobarem en arribar a una zona força planera. R2, Dos parabolts amb xapes i anelles. Reunió rapelable. Uns 10 parabolts en uns 30 metres.



L3.

Ainhoa, R2.

L3.

R3.

L3 (III).-

Des de la R2, tornem a sortir gairebé en vertical en diagonal cap a la dreta, per una placa tombada com a gairebé tot l'itinerari amb bona roca i preses d'escandal. Ens dirigim gairebé en línia recta cap a un arbust cimer, però trobarem la R3 sota la zona desplomada i amb la roca força solta i deteriorada. Ultim passos a la R3, vigilar l'arrossegar roques amb les cordes. R3, tres parabolts amb xapa, dos amb anelles. Reunió Rapelable. Uns 8 parabolts en uns 25 metres.

L4.

R4.

Cim Ag. de la Font de Jacob - Cota 407 (Ainhoa, Clau Claudia i Guti).

L4 (IV).- Variant Kaotics Lai.

A la R3, on finalitza la Via Ariadna, decidim fer cim i ens aventurem per la paret per trobar un punt d'accés al cim d'aquesta Agulla. Donant així la variant de sortida al cim, que anomenem Kaotics Lai.
Des de la R3, comencem a fer un llarg flanqueig cap a l'esquerra buscant un possible accés o pas per culminar cim. En el transcurs aconseguim col·locar alguna assegurança flotant (totem cam negre) en una fissura. Uns quants metres més en flanqueig, ara si amb roca trencadissa i pedres soltes a vigilar. Localitzem algunes assegurances molt obsoletes (burins rovellats), d'alguns antics itineraris actualment desapareguts i oblidats.
Ens aturem quan veiem sobre nosaltres una savina o un gran arbust. Aquí realitzem l'atac al cim escalant un muret fins arribar a l'arbust on muntarem la R4. Si ens fixem per sobre de l'arbust veurem una reunió molt rovellada, possiblement de la Via Burins o Morritos. R4, reunió a muntar en un arbust amb bagues savineres o cintes llargues. No rapel·lable. Tres burins un sense xapa en uns 50 metres.

Cim de l´Agulla de la Font de Jacob - Cota 407.

Cim de l´Agulla de la Font de Jacob - Cota 407.


Rapel.

Descens:

Un cop al cim, descansem i mengem alguna cosa. Realitzem algunes fotos per a la ressenya i després de recuperar forces, ens dirigim cap a la cara nord-oest, aqui veurem una savina una mica seca amb un cordino i un petit mallo per poder rapelar uns 10 metres o passar la corda per ajudar-nos a destrepar fins al coll amb la Magdalena Inferior i Miranda de Santa Magdalena, des d'hi ha sortim al camí que s'enfila fins a les ruïnes de l'Ermita de Santa Magdalena i en sentit contrari baixant cap a les escales de Jacob vorejant la Magdalena Inferior quedant aquesta a la nostra esquerra. I des d´aquesta fins al GR que porta a Sant Jeroni o l´estació Superior del Funicular de Sant Joan.

Des d'allà baixar o pel camí fins a l'ermita de Santa Anna i arribar al Monasterior per les escales dels Pobres o agafar Funicular o baixar pel camí de Sant Miquel. Anem a gust les opcions, jajaja. Sempre genial Montserrat.

Instalació per rapel.

Coquis i ressenyes Ascensió Ag. de la Font de Jacob - Cota 407 "Via Ariadna sortida variant Kaotics Lai", Monistrol de Montserrat (BCN).

 

Fitxa Tecnica.-

Via: Ariadna sortida Variant Kaotics Lai.
Zona: Gorros/Sant Joan (Montserrat).
Dificultat: 6b (segons ressenyes).
Dificultat obligada: V o IV/A0.
Grau dexposició: Baix. (Mitjà en L4, Variant).
Compromís: Baix. (Mitjà en L4, Variant).
Longitud: 130 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts i alguns burins. Reunions rapelables, excepte R4, a muntar en un arbust.
Material: 10 cintes expres, baixa d'ancoratge i reunions (Opcional: Pot venir bé alguna xapa recuperable i friends petits).
Orientació: Sud-est.

No hay comentarios:

Publicar un comentario