domingo, 12 de marzo de 2023

El Cadinell "2.113 m." des de Josa de Cadí - Josa i Tuixén (Lleida).

El Cadinell.

El Cadinell, és una muntanya de 2.113 metres situada a l'extrem oriental de la Serra del Cadinell, a la comarca de l'Alt Urgell. S'aixeca amb un desnivell de 300 metres per sobre del Coll de Jovell, que l'entronca amb la Serra del Cadí, al nord, mentre que el vessant sud presenta un desnivell de 800 metres fins al fons de la vall del Riu de Josa. Això, unit al fet que els últims metres del cim siguin molt encinglerats, fa que la muntanya, vista des de la vall de Josa, tingui un espectacular i bonic aspecte piramidal.

Aquest cim està inclòs a la llistat dels 100 cims de la FEEC.


Parking nº 1 - Josa de Cadí.

Aproximació:

Des de Barcelona, ens dirigim cap al Berguèda per la C-16 (eix del Llobregat), fins passat el Pantà de la Baells (avui Març 2023, amb una forta i gairebé extrema sequera). Just abans d'arribar al trencall per a Guarrdiola de Berguedà, agafarem la carretera B-400 en direcció a les poblacions de Saldes i Gósol. Després de passar Gósol , seguirem per la caretera C-563, fins a arribar al petit municipi de Josa de Cadí. Podrem estacionar el vehicle en una de les dues zones d'estacionament, al costat de la zona d'esbarjo o una mica més amunt Pàrquing nº2. Nosaltres ho fem a tocar de l'àrea de Picnic.


 C- 563 - Ctra. de Gosol a Tuixent.

Esglesia de Santa Maria de Josa.

Recorregut:

En sortir de l'àrea recreactiva-aparcament de la població de Josa de Cadí veurem un càrtel indicatiu, creuem la carretera C-563 per entrar a una pista forestal que en breu deixarem seguint les marques del GR 150.1, aquestes ens passen davant d'una ermita romànica de Santa Maria, a la qual farem una breu parada per visitar-la.

Santa Maria de Josa és l'antiga parròquia del poble de Josa de Cadí, municipi de Josa i Tuixén (Alt Urgell), protegida com a bé cultural d'interès local. Es troba als afores de la població, al costat del cementiri. La construcció és d'una nau força llarga coberta amb volta de canó amb dos arcs doblers que, a l'exterior, són apuntalats al mur de migdia per dos contraforts atalussats. La capçalera la forma un absis semicircular amb finestra central i un contrafort. Al mur de migdia s'obre la portalada d'un arc en gradació i una finestra d'espitllera. Al mur de ponent hi ha una finestra de doble esqueixada i el campanar senzill d'espadanya d'una sola obertura


Esglesia de Santa Maria de Josa.

Esglesia de Santa Maria de Josa.

GR - 150.1.

Retornem cap al sender i seguirem sempre les marques vermelles/blanques del GR-150.1 fins al Coll de Jovell que trobarem darrere aproximadament una hora de camí. Aquesta primera part és la més fàcil, ascendeix progressivament de vegades a descobert de vegades entre bosc en direcció nord-oest. El sender està marcat però cal anar amb compte de no despistar-se amb la pista forestal que de vegades la creua o passa a prop.

El Cadinell.

GR - 150.1.

GR - 150.1.

El GR-150 és un corriol circular, d'uns 150 quilòmetres de longitud, que capgira el Parc Natural de Cadí-Moixeró, visitant gran varietat de llocs i pobles. Durant l'itinerari, es transcorren i es contemplen diversos paratges naturals del parc: el Moixeró, el Cadí, el Pedraforca, la Tosa i el Puigllançada.

Aquest sender compta amb la variant per la qual estem ascendint al Cadinell, el GR-150.1, que del Coll de Pal, a Gósol, passant pel coll de la Canal de Migdia i Josa, permet admirar extenses panoràmiques a vista d'ocell de els vessants nord i sud del parc, ja que la major part del seu recorregut discorre d'est a oest per la carena muntanyosa més elevada.

Pas Canadenc.

GR - 150.1.

Després de creuar-nos amb la pista forestal "pas cadanadec", continuem amunt seguint les marques de GR-150.1 per un camí ben marcat, sota la mirada de la cara sud de la serra del Cadí, que ens queda a la nostra dreta. En clara direcció Nord, creuem una mena de llit de riera, actualment seca. A partir d´aquí el camí transcorre paral·lel a la pista que puja de Josa fins al coll de Jovell, a pocs metres abans d'arribar al coll del Jovell trobarem una font on podem agafar aigua i refrescar-nos.

Font.

Pedraforca.

Coll de Jovell.

Seguim amunt, ara ja veiem el coll de Jovell. El coll de Jovell és el punt divisori del Cadí i del Cadinell, un bon lloc per descansar i gaudir de les vistes de l’entorn.

El coll de Jovell és un coll de 1.793 metres que enllaça la serra del Cadí, al nord, amb la del Cadinell, al sud. Separa la vall de Josa de Cadí, a l'est i la de Cornellana a l'oest.
Al Coll de Jovell s'arriba amb vehicle, si és alt o un tot terreny, per una pista forestal a força bon estat, que surt a tocar de Josa, sota mateix de l'Esglesia romànica de Santa Maria de Josa, permet pujar en 5,8 km al coll. Des d'allà continua baixant per arribar a Cornellana després de 8,5 km. més.

Coll de Jovell.

Bosc de Jovell ó pineda de la Costa de la Veda

Bosc de Jovell ó pineda de la Costa de la Veda.

Hi passa el GR-150-1 que, des del coll de Pal, a l'est de la Tosa d'Alp, ressegueix tota la carena del Cadí-Moixeró fins a la canal de Migdia, a l'oest, on baixa al coll de Jovell amb destí a Gósol.

Des del coll puja la ruta normal per accedir al Cadinell, ia la carena del Cadí, seguint el GR. A partir d´aquí deixarem la pista que segueix cap a Cornellana. Prenem un sender poc fressat que naix a l'Oest, a la nostra esquerra i que després discorre cap al Sud-oest i s'endinsa al bosc. Mica a mica ens anem enfilant, flanquejant el Bosc de Jovell ó pineda de la Costa de la Veda.

L'ascensió d'aquest 100 cims no és complicada a l'estiu, encara que sí que té una forta refeta. A l'hivern aquesta zona del bosc pot ser força més difícil i complexa. Per fer-la en alguns trams amb raquetes o esquí i segurament us veureu obligada/o a fer-la amb grampons.

Bosc de Jovell ó pineda de la Costa de la Veda

Bosc de Jovell ó pineda de la Costa de la Veda

Les fites ens ajudin a orientar-nos, tot i que és fàcil perdre'ls de vista. En el cas de perdre'ls hem de seguir amunt amb tendència a l'esquerra, per anar a cercar una mena de canal herbosa que ens porta fins a l'aresta cimera. En més o menys 1 h. o menys serem al cim del Cadinell, abans arribem a un petit prat obert on tornarem a girar a l'esquerra per afrontar l'última pujada al pic.

Tenim unes vistes esplèndides de la vall de la Vansa, el poble de Tuixent i el Pedraforca. Seguim cap a l’Est, ara sense dificultat. Trobem traces de camí i alguna fita però la direcció que cal seguir és inequívoca. Finalment assolim el cim del Cadinell. Des d´aquí tenim una panoràmica excepcional, amb el Pedraforca com a teló de fons.

Arista Cimera del Cadinell.

Cim El Cadinell, 2.112 m.

El Cadinell, és un gran mirador de l'exarreïda vessant meridional de la Serra del Cadí, en la seva mitad ponentina. Cap a l'est, es domina tota la vall de Cerneres, des de Josa de Cadí fins al coll del Collell i el Pedraforca. Al sud, la muntanya dels Cloterons, de més alçada, obstaculitza en part la visió de la Serra del Verd. I cap a ponent, la vista s'eixampla cap al massís del Port del Comte, Tuixent i tota la Vall de la Vansa fins a la Serra del Boumort.

Guti & Vanessa, Cim del Cadinell.

Cim del Cadinell.

Cap del Verd.

Vall de la Vansa.

Després de gaudir de les vistes, fer fotos per a la ressenya i de descansar un bon rato, tornem cap a Josa tot fent els nostres passos encara que ara és més fàcil perdre les marques i acabar camps a través. Si ho fem en època hivernal, consellem portar els grampons posats.

En aquesta part obaga del Cadinell hi llueix un magnífic bosc de pi negre, gens alterat, fins a sota mateix del cingle culminant. És la coneguda Obaga Negra ó pineda de la Costa de la Veda. A més de l'abundància i varietat de flora alpina, hi destaca un ufanós clap de neretar, impropi del sol calcari de l'indret. El Cadinell està inclòs, merescudament, dins l'àmbit del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Bosc de Jovell ó Pineda de la Costa de la Veda

Coll de Jovell.

Comentar que la ruta al Cadinell s'enfila directament al cim per la pineda de la Costa de la Veda, sense camí evident, aprofitant els corriols fets pels ramats. Encara que està indicat en alguns cartells, us donem uns consells perquè apliqueu quan estigueu dins de la zona:
 
- Evitar acostar-vos als ramats i acariciar o tocar els gossos ramaders.
- Ignorar als Gossos ramaders, així no us seguiran i molestaran. No els doneu menjar.
- Sí, porteu a la vostra mascota portar-lo lligat. Evitareu algun desagradable ensurt.
- Deixeu les tanques obertes o tancades, tal com les heu trobat.
- No portar bosses a la mà, el bèstia pot pensar que porteu sal i comportar-se bruscament.

Coll de Jovell.

Coll de Jovell.

Després de baixar de nou fins a la pista forestal i al Coll del Jovell. Seguirem desfent el camí per on hem vingut seguint la varienta del GR-150.1 fins a la Josa de Cadí.

La Josa del Cadí és un poble situat a la solana de la Serra del Cadí, integrat al municipi de Josà Tuixent, a la província de Lleida, comarca de l'Alt Urgell, comunitat autònoma de Catalunya. Fins a mitjans del segle XIX s'anomenava Josà.
El poble com a tal és un indret d'interès; és petit i molt acollidor, aïllat dels pobles veïns.

El lloc on s'enclava és cridaner; la punta d'un petit bec aïllat, envoltat de dues valls que estan envoltats per muntanyes més elevades.


Josa de Cadí.

GR - 150.1.

Conserva el traçat medievalitzant. Com a obres d'arquitectura aquesta, l'església encastellada de Santa Maria i Sant Bernabé. La seva ubicació crida l'atenció per estar al cim on s'assenta el poble. El poble és a sota de l'església i molt enganxat a ella. Tal església és una església-fortalesa medieval, després restaurada i modificada. És evident que la seva base era un castell; castell que després va ser substituït per l'església, tots dos de fàbrica medieval. Al poble se l'anomenava el Castell. És un edifici rectangular, amb una nau central i petites capelles laterals. 

Per aquí passa la ruta de senderisme “El Camí dels Bons Homes-La Ruta dels Càtars, GR-107” ruta que se suposa que van seguir els càtars en la seva retirada.” Ramon de Josa s'havia unit al catarisme.
En un acte de redefinició cultural, des del mes d'agost de l'any 1997 i sobretot a partir del 2001 se celebra una festa pel càtar passat. La primera Festa dels Càtars va ser celebrada l'any 1997 a esquena de la població local, com ho recorden alguns habitants. ”És una típica festa teatralitzada a la qual acudeixen forasters i comprensible com un intent d'integrar/aprofitar aquest poble per a corrents actuals molt concrets.

Aquí donem per conclosa aquesta excursió. Esperem que us agradi.

Josa de Cadí.

El Cadinell i Serralada del Cadí.
Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Notable.
Temps/ Horari: 4 hores. (En època hivernal pot augmentar força més l'horari).
Desnivell/Quota màxima: 1.393 m. a 2.113 m.
Ús: sí.
Us actual: senderisme, patrimoni cultural/ètnic i històric, espai d'interès natural, ramader, etc.
Estat: bé
Senyalització: Bona / Regular (Posts verticals indicatius i marques del GR-150.1 vermelles/blanques. Segona part pot ser molt perderora amb fites de pedres ia l'hivern molt d'aventura i exploració, jajaja!!!).
Llocs de valor: Església de Santa Maria de Josa, Coll de Jovell, Pineda d'Obaga de la Veda, Josa de Cadí, etc.
Època: Tot l'any, a l'estiu, evitar les hores de fort sol ia l'hivern anar abrigats, pot ser aconsellable portar grampons, bastons i raquetes de neu. Portar aigua i calçat adequat.

Croquis Excursió El Cadinell "2.112 m." des de Jonsa de Cadí (Lleida) extret de.-  https://www.rutaspirineos.org/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario