miércoles, 19 de abril de 2023

Ascensiò Roques d´Aguilar - Les Arenes "Via Rumba Catalana, V - 95 m.", Castellar del Vallès (Barcelona).

Roques d´Aguilar.

El petit nucli de cases de Les Arenes, tot i trobar-se dins el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l´Obac, aquí els límits fan una excepció i dibuixen una illa interior per allotjar aquest nucli habitat. Just darrere les cases s'aixeca la discreta paret de les Roques d'Aguilar, un modest Cingle davant del vessant solei de Sant Llorenç del Munt. Fa molts anys que ja s'hi escala, les primeres vies són dels germans Masó i Joan Paré i Josep Sanz, amb respectivament: Didre de Mitjanit i Bruixa, Ruta de la Seda i Bonati. Un vei de les Arenes també va obrir el Sostre i en Savall la via Escola Mireïa. Des d'aleshores ençà ha quedat a l'oblit, però l'amic Jordi, que viu a Sant Feliu del Racó, molt a prop, es va il·lusionar amb la paret i va començar o equipar noves línies. Ens hem acostat a tastar i fer l'ascensió d'aquest cingle, fent alguns d'aquests itineraris tant vells com més actuals.

Zona d´Estacionament.

Carretera Urb. Les Arenes.

Aproximació:

Des de Bacelona agafarem la primera sortida B-10 direcció Ronda de Dalt. Ens mantindrem a l'esquerra per romandre a C-58, agafarem la sortida núm. 12 cap a Sabadell Centre-nord/St. Quirze V. Sud-centre. Utilitzarem el carril central per seguir les indicacions cap a St. Quirze del Vallès Sud-Centre/Sabadell Nord, després seguim les indicacions cap a C-58/Manresa/Terrassa. Cap a la dreta a la bifurcació i seguirem els senyals de Sabadell Nord, per continuar per C-58C.
A Sabadell agafarem la carretera a Sant Llorenç Savall B-124, passant el punt kilometric nº 12, en una recta girarem cap a la dreta per entrar a l'Àrea d'Esbarjo de les Arenes. Seguirem cap a l'esquerra per una pista de sorra i travessarem un pont sobre el riu Ripoll, haurem d'estacionar a la nostra dreta en una gran esplanada.

Pista asfaltada a la Urb. Les Arenes.

Urb. Les Arenes.


Acces:

Un cop haguem estacionat el vehicle a la gran esplanada. Ens dirigim cap al pont i continuarem caminant per una pista asfaltada que s'enfila fins arribar a la primera de les cases de la urbanització Les Arenes.
Cal deixar el vehicle si o si a la gran esplanada si no volem tenir problemes amb els veïns de les Arenes.

Just a la dreta de la primera casa, comença un corriol que puja i ens endinsa al bosc. Seguim el sender fins a veure una gran fita de pedres al mig del sender, aquí ens desviem a la nostra dreta per un altre sender menys marcat que ens apropés fins a la base de les Roques d'Aguilar. Un cop a la base ens dirigirem o bé a l'esquerra oa la dreta segons les vies escollides. A la dreta en un clar mes marcats estan els peus de vies de la Rumba Catalana i de l'Aresta de la Sardana (aquesta ultima veurem el nom gravat en una placa de ferro a la roca).

L1.

R1.

L1 (IV).-

Un altre dels interessants itinerari a les Roques d´Aguilar, és la Via Rumba Catalana, és l´única via "infiltrada" dins aquest grup, oberta per sota per Andreu Carreras i Sílvia Llunell l´11 de juny de 2022, en una jornada, amb el que us trobareu una via sense "netejar". El peu de via és comú, el primer parabolt està compartit amb la via Aresta de la Sardana.

Després d'equipar-nos, comencem a pujar per un muret, puja recte per tot seguit anar a l'esquerra. Arribant a una lleixa caminem una mica i molt a l'esquerra en un altre muret veurem una altra assegurança. Superarem el ressalt i arribarem a una corda fixa que ens portarà a la R1. R1, Dos parabolts amb anelles. Reunió rapelable. Tres parabolts a uns 35 metres.


L1.

La Mola.

Jota & Guti. R1.

L2.

L2.

R2.
L2 (V).-

Sortim rectes des de la R1, pujarem per una placa on haurem d'anar superant els ressalts típics d'aquesta zona. La tirada és més agraïda, caminem fins al muret del davant, per l'esquerra del mateix ens enfilem, trobant alguns passos bonics ben protegits. La progressió és tranquil·la anant amb compte de les preses ja que la via és nova i no se saneja del tot.
Amb una roca prou bona, però amb un xic més de liquen. Seguint rectes i després del tercer ressalt trobarem la R2. R2, dos parabolts amb anelles. Reunió rapelable. Quatre parabolts a uns 35 metres.


Jota & Ruben. R2.

L3.

R3.
L3 (V).- 

Sortim de la R2, una mica cap a l'esquerra per buscar una primera assegurança. Amb un primer pas un pèl expo, després de realitzar aquest pas força dret el tercer llarg segueix amb la mateixa tònica, assegurada on apreta una mica i roca a controlar. Després un segon ressalt que una vegada superat, ja arribarem a la R3 per terreny fàcil. Aquesta la trobarem uns pocs metres per sota del turó de les Roques d'Aguilar, prop de l'estelada que oneja al cim. R3, dos parabolts amb anella. Reunió rapelable. Tres parabolts a uns 25 metres.

Sant Llorenç de Munt.

Les Arenes.

L3.

L3.

Després de pujar la cordada al complet, acabem de pujar fins al cim de les Roques d´Aguilar, i realitzem algunes fotos per a la ressenya, mengem alguna cosa i gaudim una mica del paisatge que ens ofereix el parc natural de Sant Llorenç de Munt i l´Obac . Davant nostre veurem la Mola i moltes de les seves roques i agulles com la Castellassa de Can Torres, Cingles de Cavalls i la mateixa Mola.

Recollim i decidim baixar en el nostre cas optem per rapel·lar per la mateixa via. Tot i que també es pot baixar caminant per un corriol que baixa fins a la base de la roca per la dreta.

Cim de Roques d´Aguilar.

Cim Roques d´Aguilar.

Guti, Jota i Ruben. Roques d´Aguilar.

Descens:

El descens en ràpel, el realitzarem amb dos ràpels el primer d'uns 60 metres força justos, ho farem des de la R3, fins a la R1 (reunió amb la corda fixa). El segon ràpel d'uns 35 metres des de la R1 fins a peus de via. Cal tenir en compte a l'hora de retirar les cordes, evitar d'arrossegades pedres que ens vindran directament a la cara.
Un cop a la base de les Roques d´Aguilar, bé podem donar per conclosa la sortida o realitzar altres itineraris de la zona. Per tornar al vehicle només hem de desfer el camí per on vam venir.
 
1 er. Rapel.

Ruben Pues de Via.

Fitxa Tecnica.-

Via: Rumba Catalana.
Zona: Roques d´Aguilar - Les Arenes (Sant Llorenç de Munt i l´Obac).
Dificultat: V.
Dificultat obligada: V.
Grau d´exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 95 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts i un tram de corda fixa (pas equipat per entrar a R1). Reunions rapelables.
Material: 6 cintes express (algunes llargues), baga d´ancoratge, R´s i casc. Opcional: Algun Friends mitja.
Orientació: Oest.

Croquis i Ressenyes Roques d´Aguilar "Via Rumba Catalana", Castellar del Vallès (Castellò) extret de.- http://www.santllors.com/

Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar - Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona).-  d'esquerra a dreta.

Via 1.- 1 d´Octubre, V.  65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 2.- Orella d´Os, 6a. 65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 3.- Carrero Blanco campeón de salto, 6a+. 64 m. (Equipada amb parabolts).
Via 4.- Díedre de Mitjanit, V. 60 m. (Semiequipada amb spits).
Via 5.- Cap de Fusta, 6a. 60 m. (Equipada amb parabolts).
Via 6.- Resilència, V. ?? m.  (Equipada amb parabolts).
Via 7.- Taca Blanca, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 8.- La Bruixa, 6b+ ó V+/A1. ?? m.  (Equipada amb spits).
Via 9.- 20 anys després, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 10.- La Ruta de la Seda, 6a. 55 m.  (Equipada amb parabolts i spits).
Via 11.- La Campana, IV/Ae. 55 m.  (Equipada amb parabolts i burins).
Via 12.- El Picarol, IV+. 40 m. (Sortida directa Via La Campana - Via neta). 
Via 13.- s/t, IV. 34 m.
Via 14.- s/t, IV. 34 m.
Via 15.- s/t, V. 35 m.
Via 16.- Hola Bitxo, V+. 23 m. (L2 de les Vies 13 i 14  Equipada amb parabolts).
Via 17.- Arrancada de Cavall, Aturada de Burro,  V+. 45 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 18.- Jaume Camarasa, V+. 49 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 19.- Ratpenat, V+. 51 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 20.- Escola Mireia, V. ??m.  (Equipada amb burins).
Via 21.- Rumba Catalana, V. 95 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 22.- Aresta de la Sardada, V+. 86 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 23.- Buscapeligru, V+. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 24.- Diedre 27 d´Agost, 6a. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 25.- Bonati, IV+. 60 m.  (Equipada).
Via 26.- Variant Bonati, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 27.- Vaig, la faig i me´n vaig, 6a ó IV+/A0. ?? m.  (Equipada amb parabolts).

Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar-Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona) extret de.- http://www.santllors.com/

 

3 comentarios: