miércoles, 3 de enero de 2024

La Mola Bloc - Zona Les Bruixes "Sector Les Nenes", Matadepera (Barcelona).

La Mola Bloc.

La Mola (el nom del qual significa, literalment, «la taula») és la muntanya més alta del parc natural de Sant Llorenç del Munt i de l'Obac amb 1.104 metres d'altitud i és un dels elements característics del paisatge a tota la comarca.

Al seu cim es troba el Monestir romànic de Sant Llorenç de Munt. És la zona del massís on es concentren la majoria de les parets interessants per a la pràctica de l’escalada, i també és la zona que rep un major nom de visitants no escaladors.

En aquesta ocasió ens vam decantar per la pràctica d'escalada en bloc en anglès "bouldering". Ja que també podem trobar una gran quantitat d'aquestes petites roques o blocs a la zona.

Problema s/t, IV (sit).

Problema s/t, IV+/ V (Sit).

Aproximació.-

Des de Barcelona, agafarem la C-58 direcció Terrassa, Manresa, etc. Sortirem per la sortida 12, cap a Sabadell Centre/Nord - St. Quirze V. Sud/centre. Seguirem les indicacions Sabadell Nord per la C-58c. Després agafarem la Ctra. De Matadepera la BV-1248 arribant al municipi de Matadepera. Seguirem per Ctra. Matadepera/BV-1248, agafarem el Passeig d'Àngel Guimerà, Passeig del Pla i Av. de Can Marcet cap a Carrer Granera a Matadepera. Podem estacionar o bé al Pàrquing de la Canal de les Bruixes o al final del carrer de les Boixaderes.

Problema s/t, III+.

Problema s/t, IV (Sit).

Accés:

Un cop haguem estacionat el vehicle, ens dirigirem fins al final del carrer de les Boixaderes, just on s'acaba la urbanització, veurem una fita de fusta indicativa marcant l'inici del terme del Parc Natural de Sant Llorrenç de Munt. Continuem pel camí que ens acostarem al Torrent de la Canal de les Bruixes, a poques passes a la nostra dreta a la zona boscosa, ja començarem a veure els primers blocs. Si seguim cap amunt anirem albirant més. La majoria estan al costat dret del torrent, encara que n'hi ha algun més aïllat a la banda esquerra. Nosaltres ens hem quedat a la zona de la dreta on hem localitzat més quantitat.


Problema s/t, IV+/ V (Sit).

Problema s/t, IV+/ V (Sit).

L'escalada en bloc o bouldering, és una modalitat d'escalada que consisteix a escalar blocs de roca o petites parets, que poden ser de màxim 8 metres, sense la necessitat dels materials de protecció convencionals de l'escalada (corda, arnès, elements de fixació, etc.), ja que es realitza de costat i pujant molt poc. La roca presenta "problemes" a resoldre, tant en ascens com en travessia (horitzontal). En aquest tipus d'escalada preval la dificultat extrema durant trajectes molt curts. Escalar en aquesta modalitat es coneix en argot com a "blocar".

Generalment s'empra un matalàs portàtil anomenat "crash pad" i la perícia atenta dels companys, "porters", els quals han de cuidar l'escalador perquè la possible caiguda no tingui conseqüències.

Problemas s/t, IV´s.

Acces al Sector - Carrer de las Boixaderes, Matadepera (BCN).

Problemas s/t, ??.

Ressenyes La Mola Bloc - Les Bruixes "Sector Les Nenes", Matadepera (Barcelona).-

Bloc nº1.- Les Nenes: Dos problemes oberts.
                                    Problema 1.- s/t, V/V+ (sit).
                                    Problema 2.- s/t, proyecte (sit).

Bloc nº2.- El Moab: Dos problemes oberts.
                                 Problema 1.- s/t, 6a/6b+ (sit).
                                 Problema 2.- s/t, 6c/7a+.

Bloc nº3.- La Closca: Dos problemes oberts.
                                   Problema 1.- s/t, 6c/7a+.
                                   Problema 2.- s/t, 6a/6b+ (sit).

Bloc nº4.- La Truita: Dos problemes obets.
                                  Problema 1.- s/t, 6a/6b+ Trave. de Dtra. a Esq.
                                  Problema 2.- s/t, V/V+ (sit) Trave. de Esq. a Dtra.


Croquis i Ressenyes La Mola Bloc - Les Bruixes "Sector Les Nenes" extret de.- Sant Llorenç del Bloc eburgada@eresmas.com

Bloc nº 5.- Un problema obert.
                  Problema 1.- s/t, 6a/6b+ (sit).

Bloc nº6.- Dos problemes oberts.
                 Problema 1.- s/t, proyecte (sit).
                 Problema 2.- s/t, V/V+ (sit).

Bloc nº 7.- Bloc per explotar.

Nota: Les ressenyes són orientatives, extretes de la recopilació realitzada per eburgada@eresmas.com. En principi els blocs de les fotos com els ressenyats poden no ser els mateixos. En esperar de poder donar unes ressenyes més actualitzades i precises. Gràcies.
Problema s/t, 6b.

Problema s/t, V.

Al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l´Obac, sota les grans parets podem trobar algunes zones amb alguns sectors per a la pràctica de l´escalada en bloc o bouldering.
Des de petits blocs de només dos metres fins a possibles tsunamis (o grans blocs de pedra) que puguin arribar als 8 metres, algun equipat amb alguna assegurança.
Roca majoritàriament conglomerat, moltes a netejar i amb bones agafades, a l'ombra dels arbres. Bons sectors per a èpoques més estivals encara que a les èpoques fredes la roca té millor tacte.

En els darrers anys aquesta modalitat d'escalada ha adquirit molta popularitat i per això una gran quantitat de persones s'inicien en aquesta pràctica sense tenir nocions prèvies d'escalada o muntanyisme. Això pot presentar un problema si aquestes persones no tenen cura de l'entorn on es desenvolupa aquesta activitat i no respecten les normes o les regulacions de l'escalada en entorns naturals. És per tant molt important per al bon desenvolupament i manteniment d'aquestes activitats la cura i el respecte al medi natural, per això diverses associacions d'escaladors es reuneixen amb els responsables de la gestió dels entorns naturals on es practiquen aquestes activitats per tal d'aconseguir acords dús i pràctica que siguin compatibles amb la bona conservació i ús dels espais naturals.

Problema s/t, V.

Problema s/t, V (sit).

Problema s/t, ??

A les nostres mans van caure unes ressenyes d'aquests llocs, i ara volem redescobrir-los i donar-los a conèixer. Encara que sigui bé per la interpretació que donem a la ressenyes o bé que han passat alguns anys i potser blocs o zones hagin desaparegut a causa del boom immobiliari del lloc.
Agraïm tota ajuda i informació perquè en properes sortides puguem fer unes ressenyes més precises i interessants. Gràcies.

La Mola Bloc - Les Bruixes "Sector Les Nenes".

La Mola Bloc - Les Bruixes "Sector Les Nenes".

 

2 comentarios:

  1. Ep! Aquest estiu hem fet algun projecte de les ressenyes, netejant i probant algunes línies a aquest sector. Si algú vol + info que em contacti! Respecte i raspall!
    689934178 Martí

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Aupa!! Moltes Gràcies, ben aviat ens posem en contacte i ens comptes. Una abraçada.

      Eliminar