viernes, 28 de diciembre de 2018

Ruta al Turó del Tron de l´Espasa d´Otger, 658 m. Montserrat/ Collbató (Barcelona).

Cim del Tron de l´Espasa d´Otger, 658 m.
El turó del Tron de l'espasa: Una Excalibur a Montserrat. Diu una llegenda que Otger Cataló (O Cataló), el nomenat Pare de la Pàtria, ja que es pensa que amb els Nou Barons de la Fama hauria conquerit Catalunya als sarraïns i d'aquí el seu nom, era un senyor feudal que vivia a la muntanya de Montserrat.

Un dia va sortir de caça amb el seu gos Gànguil i es va trobar amb un senglar que fugia. En no donar-li temps d'agafar la llança, va intentar matar-ho amb l'espasa, però l'animal es va desfer i de l'impacte l'espasa va sortir disparada i es va clavar en una roca. Otger no va poder extreure l'espasa de la roca al moment, de fet va trigar sis dies, entre el Dijous Gras i el Dimecres de Cendra. Durant aquests dies va prohibir la caça al seu territori. Aquest turó recorda la llegenda i el punt on va succeir.

Pas Equipat.

Carrer Drecera, Diposit d´Aigua. Collbató.
Aproximació

La forma mes practica de començar aquesta ruta al Turó del Tron de l'Espasa, és estacionar el vehicle al aèria Recreactiva costat de l'Ermita de la Salut. Nosaltres la vam començar des de la part superior del municipi de Collbato, en nuerstro cas estacionem el vehicle al carrer Graus, juntament carrer Drecera. A ambdós llocs arribareu per l'autovia A2 des de Barcelona. Sortint a la sortida de Collbató.

Accés Zona recreativa la Salut.

Ermita de la Salut, 378 m,
Recorregut:

Un cop estacionem el vehicle, en el nostre cas al Carrer Graus, vam pujar fins al final del Carrer Drecera, fins al dipòsit d'aigües. Continuarem primer seguint uns metres pel Drecera de Fra Gari, (marques de pintura blanca i groga) i quan trobem una primera bifurcació a la nostra dreta la seguirem per aquest sender que ens acostés fins a l'Ermita de la Salut.

L'Ermita es troba situada prop de la font de la Salut d'aigües sulfuroses, en el camí de les Coves del Salnitre. La construcció d'estil neogòtic, presenta planta rectangular amb sostre de dues vessants. La façana està coronada per un campanar de cadireta. Darrere de la nau de l'ermita es troba el que avui dia es fer servir com a sagristia, l'accés a aquest espai es fa per darrere de l'altar, on trobem uns arcs ogivals i uns capitells d'alabastre amb motius modernistes de conills, llagostes i flors . Les parets d'aquesta sagristia estan decorades amb pintures imitant esgrafiats arquitectònics,

L'ermita data de la segona meitat del segle XIX, va ser destruïda durant la Guerra Civil a 1936-1939 i posteriorment reconstruïda. Té el seu origen en l'antiga església medieval de Santa Maria, coneguda des del segle XVII com Santa Maria de la Salut. La construcció de l'actual.

Zona Recreativa la Salut.

Escales accés Coves de Salnitre.
Després de visitar l'Ermita de la Salut, seguirem travessant la zona d'esbarjo de la Salut, amb taules per a pícnic, barcacoas, servei de bar caps de setmana i la caseta de fusta per adquirir les entrades a les Coves de Salnitre. Al costat del primer pàrquing veurem unes escales, pujarem per aquestes aqui comença veritablement aquesta excursió.

El primer tram d'escales ens deixés a la zona superior d'estacionament normalment més reserva per als autocars, però també podem pujar amb el nostre vehicle propi. Continuarem per un segon tram d'escales fins a la entrada de les Coves de Salnitre.
La muntanya de Montserrat amaga en el seu interior més de 100 coves però la que anomenem Les Coves de Montserrat (també conegudes com del Salnitre) és l'única que permet un passeig subterrani de 500 metres de llarg gaudint de condicionament turístic.

 Coves de Salnitre.

Serrat de les Garrigoses.
Un cop a l'entrada de les Coves hi ha seguir pel GR 172 i GR 5 (En direcció Plaça de Catalunya / Pla Sant Miquel / Montserrat / Pobla de Claramunt / Rellinars), realitzant el primer tram del Camí de les Feixades, un tram còmode i en algunes ocasions ombrívol i estret.

Deixeu enrere el canal del Pas de la Barra que dóna accés al Serrat de les Garrigoses i continueu fins arribar a l'extrem més oriental de la senda. Aquí obtindreu unes vistes precioses. Podreu admirar la Mola, el Puig Ventós, Sant Salvador de les Espases.

Serrat dels Monjos.

Pal indicador GR- 172 i GR - 5.
Quan arribeu a una cruïlla de camins començareu a pujar. En aquest punt veureu que el GR 6 que ve d'Olesa de Montserrat s'uneix (Pal de fusta indicador). Us aconsellem que en aquest tram tingueu molt de compte, ja que aquest camí discorre per trams de sender estret sobre barrancs.

Continueu seguint les indicacions senyalitzades i les fletxes grogues que trobareu fins que vegeu un sender que es dibuixa pel pas de la gent entre els matolls. Aquí deixeu el GR.

Pre turó al Tron de l'Espasa.

GR- 172 i GR - 5.

Pre turó al Tron de l'Espasa.
Uns metres més enllà podreu distingir La Fita, la primera turó que haureu de passar per arribar al Tron de l'espasa. Aquest turó té una altitud de 635 metres i està coronada per un pal metàl·lic. Des del seu cim podreu apreciar precioses vistes als Pirineus, la Santa Cova o la Serra d'Obac.

Turó del Tron de l´Espasa.

Vanessa, al fons Monestir de Montserrat.
A continuació haureu de baixar un terreny pedregós amb algun esglaó per on haureu d'anar amb compte de no relliscar, i creuar un aresta (vorejant per la dreta és més fàcil). Quan passeu aquest tram, potser el més difícil, haureu de reprendre el sender, ben senyalitzat per encaminar ja al Tron de l'espasa, de 658 metres.

Amb cura abelles !!!.

Pas Equipat.
Cal tenir també compte amb no molestar o fer mal una bresca natural d'abelles (aquest aquesta senyalitzat i marcat amb un cartell). L'últim pas, una mica complicat però curt, és el del pas equipat amb un cable fi de plàstic una mica difícil d'agafar, però un cop a dalt el terreny és més senzill de transitar i sense deixar el sender arribarem fins a la cobejada espasa i el cim del Turó del Tron de l'Espasa d'Otger.

Cim del Turó del  Tron de l'Espasa.

Cim del Tron de l'Espasa. Guti.

Cim del Tron de l'Espasa. Vanessa.
Quan acabeu d'intentar treure l'espasa com mana la tradició, i que ja us vam avisar, serà difícil, podeu tornar pel mateix camí, però us aconsellem que ja que us trobeu en aquests bonics paratges, acabeu el vostre dia de natura, cultura i tradició . O bé seguint la ruta fins al Monestir de Montserrat o la Santa Cova i torneu pel camí de les Bateries fins a Collbató.

Caps de les Canals.???.

Serra Llarga.

O tornar com vam fer nosaltres pel mateix camí d'anada disfruntant i observant les gran quantitat d'itineraris d'escalada en les Serrat dels Mojons o de les Garrigoses. Salut esperem que us hagi agradat aquesta màgica ruta.

Serrat de les Garrigoses, Peu de Via Matarrates.

Croquis de la Ruta de Collbató al Turó del Tron de l'Espasa.

Grau de Dificultat: Baixa. Mitjana (Accés al Tuto del Tron de l'Espasa).
Temps / Horari: 3 h. 25 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 386 m. a 658 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, històrica, patriminio, espai d'interès natural, etc.
Estat: bo (A vigilar accés Turo del Tron de l'Espasa, Panell de Abelles i Pas Equipat).
Senyalització. Bona (Pals de fusta indicatius)
Llocs de valor: Collbató, Ermita de la Salut, Coves de Salnitre, Serrat de les Garrigoses, Serrat del Monjons, Tron de l'Espasa, etc.
Època: Tot l'any, a l'estiu evitar les hores de fort sol ia l'hivern anar abrigada i totes. Portar aigua i brúixola o GPS (per a orientació).

No hay comentarios:

Publicar un comentario