sábado, 19 de septiembre de 2020

Volta pel Pantà d'Almansa - Ruta de la Presa, Almansa (Albacete).

 l'Embarcador. Senda Sur.

El pantà d'Almansa està situat al mateix municipi amb aquest nom a la província d'Albacete, en la comunitat autònoma de Castella-la Manxa. A uns 8 km de el casc urbà.

De forma allargada i contorn irregular que emmagatzema aigües de les fonts d'Alpera, conduïdes des d'aquesta vila per una via d'uns 22 km. de llarg, així com les rambles i barrancs que arriben a ell. Ocupa el lloc on se situava un aiguamoll, el regajo de Peñarrubia, i embassa 28 milions de metres cúbics. La presa que el tanca, d'uns 20m d'alçada i orientada a nord, està formada per diverses parts que corresponen als diferents recreixements que ha sofert. L'obra més antiga data de 1.584, el que el converteix en el més antic de la província. Les seves dimensions aproximades són de 2.200 m. de longitud i 200 m. d'alçada.
 
La Ruta de la Presa és una ruta circular que permet conèixer la presa de Pantà d'Almansa, la més antiga d'Europa de les que encara segueixen en ús. La seva construcció data de l'any 1.584, data inscrita en la pedra de desguàs de l'Pantà. La senda recorre la part Est de l'Pantà. L'inici i final de la ruta es realitza des del pàrquing de l'museu.

Senda del Dique

Aparcament de Museu.

Aproximació:

Des de la ciutat de Albace dirigeix-te cap al nord pel carrer Paso Subterraneo cap a plaza Mayor, cap a la sortida de l'A-31 en direcció A-30 / Múrcia / València / Alacant.
Incorporeu-vos a A-31 i vam sortir a la sortida núm 140 cap a Santuari de Belen. I després girarem a la dreta seguint indicacions cap al Pantà.
Continuarem per una pista asfaltada, després de passar un pont veurem una rotonda amb arbres i al costat una casa gran "Finca El Delirio ó La Casita de Fernando el Relojero" , és la zona d'estacionament "Aparcament del Museu". Aqui podem estacionar el vehicle.

Croquis Ruta Circular Pantà / Presa d'Almansa, Almansa (Albacete).

Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baix.
Temps / Horari: 1 h. 40 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 776 m. a 812 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, espai d'interès natural i pasajistico, activitats aquàtiques (caiac, submarinisme, etc), zona per a activitats esportives i entrenaments, etc.
Estat: bo
Senyalització. Bona (Palafones explicatius i pals verticals de fusta indicatius de les diferents sendes).
Llocs de valor: Pont flotant, Museu, Presa, Embarcador, Zona per a activitats esportives, Torre Botana, Observatori d'aus, etc.
Època: Tot l'any, a l'estiu evitar les hores de fort sol ia l'hivern anar abrigada. Portar aigua i calçat adequat.

Patalán del Dique. Senda el Dique.

Recorregut.-

És el paratge natural més representatiu d'Almansa. Per la seva riquesa mediambiental i patrimonial és visita obligada per a tot amant de l'aventura i sobretot de la natura. Els seus diferents rutes permeten descobrir tots els racons d'una de les preses més antigues d'Europa.

En l'actualitat forma part de el projecte "Aigua Viva", que li a donat una nova vida a l'entorn a força de miradors, senders i adequacions que permeten el visitant gaudir de l'embassament de mil i una maneres.

Un cop estacionem el vehicle, comentar que es tracta d'un aparcament per a automòbils amb ancoratges per a bicicleta.
El lloc compta amb contenidors d'escombraries, plàstics i un altre de vidre.
Es considera l'aparcament principal de la presa de l'embassament.
En l'accés a el lloc trobem La Basa de la Verge. Situada al costat de la finca del Deliri (també anomenada La Casica de Ferran el Rellotger), es tracta de la base d'una creu de terme al costat de l'antic Camí Reial Bonete-Almansa, a la qual després li han donat diverses interpretacions.
També es argumenten que sembla ser que abans de la coronació de la Mare de Déu, durant un romiatge i en aquest lloc, la imatge de la Verge va bolcar i en record de l'contratemps es va construir un monòlit, de el qual només queda la base.
Aquesta basa està adornada amb una bonica figura de forja de la Verge de Betlem.

Pantà d´Almansa. Senda del Dique.


Senda Sur.

A la zona veurem uns palafones explicatius amb informació sobre la fauna i flora de l'Pantà, a més de mostrar-nos les diferents rutes que es poden realitzar. Nosaltres farem una circular combinant diversos itineraris (Senda el Dic, Senda Sud, Senda de la Presa i Senda del Museu).
Descendim uns metres fins arribar a l'anomenat "Pantalà de l'Dic", espectacular plataforma flotant de vianants de 64 metres de longitud inaugurada l'abril de 2.015, i rejovenida un any després.
Aquesta situada just a sobre d'un dic artificial de contenció d'aigües, que dóna nom a l'estructura.
Compta amb quatre ancoratges apilotados que impedeixen el moviment en horitzontal de la plataforma.
El pantalà uneix l'Aparcament del Museu i el Embarcador dels Pescadors i forma part de la Senda el Dic.

La plataforma flotant arriba a terra mitjançant sengles passarel·les situades a cada costat. En la seva part nord més compta amb un petit pont de fusta, en forma corbada, que esquiva El Turó de l'Pantà.

Senda Sur.

Després de creuar la plaforma de fusta "El Pantalà", a pocs metres ens trobem al Berenador dels Pescadors on podem trobar taules i bancs. No cal dir que hi ha PAPERERES.
Molt a prop aquesta Embarcador de Los Pescadors, aquesta situat a la Senda el Dic.
A l'hora d'utilitzar embarcacions cal tenir en compte les normatives:
* Prohibida la navegació amb embarcacions a motor.
* Només permesa la navegació amb motor elèctric a embarcacions d'emergència i salvament.
* Prohibit navegar en les zones restringides (botana i sobreeixidor), senyalitzades per la línia de boies.
* Només està permesa la navegació a la zona recreativa delimitada entre l'embarcador i el punt de coordenada X 659.511 I 4.304.238.

A la cua de l'embassament la navegació està prohibida per la seva importància faunística.

Senda Sur.

Després d'un descans en el Merendero de Els Pescadors, continuem per la Senda Sud per un camí de terra delimitat amb murs de pedra seca. Ens dirigim cap a la "Arboleda", després de baixar per unes passarel·les, anirem veient una zona recreativa amb diferents instal·lacions (sorral, passarel·la de troncs, mini rocòdrom i tobogan, barres de salt, mur de grimpar, escalada, flexions, abdominals, espatlleres, i altres elements). També una altra zona berenador amb taules i bancs. I una altra zona d'aparcament que compta amb ancoratges per a bicicletes.
El lloc comparteix un contenidor d'escombraries i un altre de vidre, també per a paper i cartró.

Passant la zona recreativa de la "Arboleda", arribarem a una zona amb més activitat "El Embarcadero" aqui tenim diferents espais per a l'oci i l'esbarjo.
Situat a la part Est de l'embassament. Sens dubte aquest lloc és l'eix de les activitats aquàtiques a la zona.
Cada temporada hi ha diferents iniciatives per gaudir de l'entorn.
A l'hora d'utilitzar embarcacions cal tenir en compte les normatives.

Embarcador. Senda Sur.

Aparcament de l'Embarcador. Senda Sur.

Al Centre d'Activitats Aquàtiques, aquest edifici es compon de diferents sales requerides per al seu perfecte funcionament: aula per a 15 alumnes, magatzems, lavabos i infermeria.
Exteriorment, ressalten els acabats en façanes amb taulons de fusta naturals i la coberta enjardinada que permet la seva total integració en l'entorn.
Pel que fa a l'interior cal destacar els colors groguencs utilitzats en la major part de sòls, parets i sostres que, juntament amb la il·luminació, generen un espai en contraposició de l'exterior.

Cada cert temps l'ajuntament adjudica a una empresa la funció de gestionar, explotar i dinamitzar les activitats turístiques al Pantà.

Principalment hi ha activitats cada any entre els mesos de maig i setembre.

A uns metres de l'Embarcador. Es tracta d'un conjunt de taules i bancs. I l'Aparcament de l'Embarcador, un aparcament per a automòbils.
A pocs metres, a l'embarcador, es troba un ancoratge per a bicicletes.
El lloc també compta amb un contenidor d'escombraries i un altre de vidre, també per a paper i cartró.


Marieta & Guti.

Aliveadero de la Presa.

Ascendim per la pista per seguir les indicacions cap a la Senda de l'Aliveadero - Museu / Presa. Després d'uns metres caminant arribem a l'Sobreeixidor de la presa, també anomenat abocador, s'ocupa de la descàrrega de demesies, permetent la sortida de l'excés d'aigua de la presa en forma lliure.

Aquesta estructura és l'encarregada de garantir la seguretat de l'obra hidràulica.
Mesura uns 65m de llarg i 10 d'ample i té un mur lateral que guia l'aigua cap al pas de l'ferrocarril.
Té una cota de sobreeiximent de 20,20m. (Històricament va arribar a tenir tan sols 6 m, a causa de l'acumulació de llots a la zona de la presa).

Curiosament la cota de sobreeiximent de la presa és de tan sols 20,85m., Característica que més d'una vegada a propiciat que, quan va arribar alguna avinguda d'aigua, es produís el desbordament de la presa.

Tot i el temps que ha passat encara es conserven les restes de la primera presa construïda.
Se sap d'ella des 1.524, i hi ha lligalls que ens porten a 1530-1538.
Malauradament en l'actualitat només veiem insignificança de el mur de maçoneria original.
Aquesta situada a pocs metres del "Ladron", aquest és una boca de neteja de fangs, amb forma de túnel, que mesura poc més d'un metre d'ample i tres de llarg i està situada a la base de la presa.
El nom li ve per haver-se construït per "treure-li" aigua a La Botana.

La Botana, antigament 'Votana'. Es tracta d'una comporta reguladora de l'cabal d'aigua de reg.
Es pot apreciar dins de l'enreixat els aparells amb claus de pas.
A pocs metres veiem l'inici de la sèquia amb la boca de reg.
Feia 1.920 es remozó la presa de l'embassament, i en els arranjaments es va construir la torre de Sa Botana.

Antigua Presa.

Acabem de creuar la preses i veurem l'antiga clau de la comporta reguladora de l'cabal d'aigua de reg (Botana).
Feia 1.920, es va construir la torre de Sa Botana i aquesta clau va quedar en desús.

El Centre Logístic, antic forn re-condicionat com a centre d'informació a l'visitant de l'pantà.

La Casa del Llavero, construïda en 1.930, per ordre de la Confederació Hidrogràfica de l'Xúquer arran d'unes obres de conservació que s'estaven duent a terme al Pantà d'Almansa.
Amb el pas dels anys, l'edificació es va assignar com a casa de el guarda de l'pantà. A dia d'avui es troba sense ús i en un precari estat de conservació.
En el projecte Aigua Viva s'incloïa la remodelació de la casa, convertint-la en Museu de l'Aigua. Però un conflicte de propietat acabar amb el pla.

Museo. Casa del Llavero.

Hi ha uns palafones explicatius, del Museu a l'Aire Lliure, aquests singulars panells estan realitzats en xapa d'acer autopatinable de 10 mm de gruix i encastats a terra.
Permeten a l'visitant conèixer dades de l'pantà i situar certs llocs.
Pujant uns graons podem accedir a l'Observatori de les aus i nosaltres vam acabar tornant per la Senda del Museu, fins a l'aparcament del Museu, on tenim estacionat el vehicle. Donant així per conclosa aquesta interessant ruta pel pantà d'Almansa. Esperem que sigui del vostre gust i gaudi.

Aparcament de Museu.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario