lunes, 7 de noviembre de 2022

Ascensio Roques d´Aguilar - Les Arenes "Via Aresta de la Sardana, V+ - 86 m.", Castellar del Vallès (Barcelona).

Roques d´Aguilar - Les Arenes. foto extreta de.- http://www.santllors.com/


El petit nucli de cases de Les Arenes, tot i trobar-se dins el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l´Obac, aquí els límits fan una excepció i dibuixen una illa interior per allotjar aquest nucli habitat. Just darrere les cases s'aixeca la discreta paret de les Roques d'Aguilar, un modest Cingle davant del vessant solei de Sant Llorenç del Munt. Fa molts anys que ja s'hi escala, les primeres vies són dels germans Masó i Joan Paré i Josep Sanz, amb respectivament: Didre de Mitjanit i Bruixa, Ruta de la Seda i Bonati. Un vei de les Arenes també va obrir el Sostre i en Savall la via Escola Mireïa. Des d'aleshores ençà ha quedat a l'oblit, però l'amic Jordi, que viu a Sant Feliu del Racó, molt a prop, es va il·lusionar amb la paret i va començar o equipar noves línies. Ens hem acostat a tastar i fer l'ascensió d'aquest cingle, fent alguns d'aquests itineraris tant vells com més actuals.


Zona d´estacionament Les Arenes.

Aida & Guti.

Aproximació:

Des de Bacelona agafarem la primera sortida B-10 direcció Ronda de Dalt. Ens mantindrem a l'esquerra per romandre a C-58, agafarem la sortida núm. 12 cap a Sabadell Centre-nord/St. Quirze V. Sud-centre. Utilitzarem el carril central per seguir les indicacions cap a St. Quirze del Vallès Sud-Centre/Sabadell Nord, després seguim les indicacions cap a C-58/Manresa/Terrassa. Cap a la dreta a la bifurcació i seguirem els senyals de Sabadell Nord, per continuar per C-58C.
A Sabadell agafarem la carretera a Sant Llorenç Savall B-124, passant el punt kilometric nº 12, en una recta girarem cap a la dreta per entrar a l'Àrea d'Esbarjo de les Arenes. Seguirem cap a l'esquerra per una pista de sorra i travessarem un pont sobre el riu Ripoll, haurem d'estacionar a la nostra dreta en una gran esplanada.


Roques d´Aguilar.

Les Arenes.
Acces:

Un cop haguem estacionat el vehicle a la gran esplanada. Ens dirigim cap al pont i continuarem caminant per una pista asfaltada que s'enfila fins arribar a la primera de les cases de la urbanització Les Arenes.
Cal deixar el vehicle si o si a la gran esplanada si no volem tenir problemes amb els veïns de les Arenes.

Just a la dreta de la primera casa, comença un corriol que puja i ens endinsa al bosc. Seguim el sender fins a veure una gran fita de pedres al mig del sender, aquí ens desviem a la nostra dreta per un altre sender menys marcat que ens apropés fins a la base de les Roques d'Aguilar. Un cop a la base ens dirigirem o bé a l'esquerra oa la dreta segons les vies escollides. A la dreta en un clar mes marcats estan els peus de vies de la Rumba Catalana i de l'Aresta de la Sardana (aquesta ultima veurem el nom gravat en una placa de ferro a la roca).

Fita Gran. Camí del Bosc. Roques d´Aguilar.

Peus de Via Aresta de la Sardana i Rumba Catalana, Roques d´Aguilar.

Placa de Ferro Via Aresta de la Sardana, Roques d´Aguilar.

L1.

R1.

L1 (V).-

Localitzem l'inici de la Via Aresta de la Sardana en una clariana, després de seguir una fita de pedres. L'inici està marcat amb placa de ferro i el nom de la via fixada a la paret. Una mica més a la dreta veurem també escrit amb pintura el nom de la via Rumba Catalana que comparteix inici però aquesta puja per l'esquerra de l'Aresta de la Sardana.

Ens equipem i comencem a escalar per un primer muret, que de seguida a fluixa, uns metres per una zona més plana. Davant tenim la paret que es torna a posar més vertical, l'escalem per la part dreta, buscant les assegurances. Algun pas a mirar-se, una mica més fins fins que la dificultat torna a fluixar. Ens dirigim a la R1, ubicada al final d'un corriol entre uns arbustos. Tenim l'opció d'utilitzar una corda fixa per arribar fins a la reunió, quan el terreny estigui molt humit o mullat. R1, 3 parabolts amb xapa. Dos amb anelles i un altre unit amb cadena i malló. Reunió rapelable. 5 parabolts a uns 35 metres.


L1.

R1. Aida & Guti.

L2.

R2.

L2 (V).-

Sortim des de la R1, en vertical i anirem ascendint per un esperó, on la posició tant de peus com de mans ens ajudaran a realitzar alguns passos fins. La roca cal dir que és de qualitat i força neta, ajuda força a fiar-te d'on t'agafes i no patirem doncs el llarg està ben assegurat. Arribarem a la R2, ubicada sota un petit ressalt. R2, 3 parabolts amb xapa. Dos amb anelles i un altre unit amb cadena i mallons. Reunió rapelable. 6 parabolts a uns 30 metres.


L2.


L3.

L3.

R3.
 
L3 (V+).-

Sortim cap a l'esquerra des de la R2, amb un parell de passos molt fins però ben assegurats. Continuem remuntat un ressalt on farem un pas gairebé de bloc, no obligat, que és la màxima dificultat de la via. Un cop passat la dificultat baixa considerablement fins arribar a la R3, ubicada gairebé al cim de les Roques d'Aguilar. R3, 3 parabolts amb xapa. Dos amb anelles i un altre unit amb cadena i mallons. Reunió rapelable. 4 parabolts a uns 20 metres.


Cim Roques d´Aguilar.

Les Arenes.

L3.


Cim Roques d´Aguilar. (Aida & Guti).

Cim Roques d´Aguilar. (Guti).

Descens:

Després de reunir tota la cordada, realitzem les fotos per a les ressenyes del bloc. Al cim de les Roques d'Aguilar, veurem ubicada una senyera (bandera dels països catalans). Vista al massís de la Mola i al Monestir de Sant Llorenç de Munt, sota els nostres peus la urbanització modernista de Les Arenes.
Recollim material, i comencem a fer el descens. Que ho farem rapelant per la mateixa via, en dos ràpels un primer ràpel des de la R3 fins a la R1 d'uns 50 metres i un segon ràpel des de R1 a peus de via o la base de la paret d'uns 30 metres justos.
Un cop avall bé podem seguir escalant en alguns dels itineraris de la zona o tornar sobre els nostres passos fins al vehicle i potser fer una parada per prendre alguna cosa a l'Àrea recreativa de Les Arenes. Salut!!!


1er Rapel.

1er Rapel.

La Pedra.

Fitxa Tecnica.-

Via: Aresta de la Sardana.
Zona: Roques d´Aguilar - Les Arenes (Sant Llorenç de Munt i l´Obac).
Dificultat: V+.
Dificultat obligada: V.
Grau d´exposició: Baix.
Compromís: Baix.
Longitud: 86 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts i un tram de corda fixa (pas equipat per entrar a R1). Reunions rapelables.
Material: 6 cintes express (algunes llargues), baga d´ancoratge, R´s i casc.
Orientació: Oest.

Croquis Ascensio Roques d´Aguilar "Via Aresta de la Sardada", Les Arenes - Castellar del Vallès (Barcelona) extret de.- http://www.santllors.com/

Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar-Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona) extret de.- http://www.santllors.com/

 

Ubicació i localització d´Itineraris d´Escalada Roques d´Aguilar - Les Arenes, Castellar del Vallès (Barcelona).-  d'esquerra a dreta.

Via 1.- 1 d´Octubre, V.  65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 2.- Orella d´Os, 6a. 65 m. (Equipada amb parabolts).
Via 3.- Carrero Blanco campeón de salto, 6a+. 64 m. (Equipada amb parabolts).
Via 4.- Díedre de Mitjanit, V. 60 m. (Semiequipada amb spits).
Via 5.- Cap de Fusta, 6a. 60 m. (Equipada amb parabolts).
Via 6.- Resilència, V. ?? m.  (Equipada amb parabolts).
Via 7.- Taca Blanca, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 8.- La Bruixa, 6b+ ó V+/A1. ?? m.  (Equipada amb spits).
Via 9.- 20 anys després, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 10.- La Ruta de la Seda, 6a. 55 m.  (Equipada amb parabolts i spits).
Via 11.- La Campana, IV/Ae. 55 m.  (Equipada amb parabolts i burins).
Via 12.- El Picarol, IV+. 40 m. (Sortida directa Via La Campana - Via neta). 
Via 13.- s/t, IV. 34 m.
Via 14.- s/t, IV. 34 m.
Via 15.- s/t, V. 35 m.
Via 16.- Hola Bitxo, V+. 23 m. (L2 de les Vies 13 i 14  Equipada amb parabolts).
Via 17.- Arrancada de Cavall, Aturada de Burro,  V+. 45 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 18.- Jaume Camarasa, V+. 49 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 19.- Ratpenat, V+. 51 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 20.- Escola Mireia, V. ??m.  (Equipada amb burins).
Via 21.- Rumba Catalana, V. 95 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 22.- Aresta de la Sardada, V+. 86 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 23.- Buscapeligru, V+. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 24.- Diedre 27 d´Agost, 6a. 40 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 25.- Bonati, IV+. 60 m.  (Equipada).
Via 26.- Variant Bonati, 6a. 60 m.  (Equipada amb parabolts).
Via 27.- Vaig, la faig i me´n vaig, 6a ó IV+/A0. ?? m.  (Equipada amb parabolts).





1 comentario:

  1. Moltes gràcies per la ressenya! Vam anar aquest dilluns i ens va resultar molt útil. Un cop a dalt vam decidir descendir caminant per un camí que surt a la dreta de l'última reunió, en 15 minuts ens vam plantar de nou a peu de via. Fantàstica via d'iniciació a via llarga en un preciós entorn.
    Salut i muntanya!!

    ResponderEliminar