martes, 21 de agosto de 2018

Ruta al Parc d´en Garrell " Cabanyes d´Argelaguer", Argelaguer (Girona).

Zona d´estacionament Parc d´en Garrell.
Parlar del Parc d'en Garrell o de les Cabanes d'Argelaguer, és somiar i donar curs a la imaginació d'un artista en vida molt poc reconocido. El Sr. Josep Pujiula, creador d'aquesta obra magnífica o també conegut com el " Tarzan d'Argelaguer "o" En Garrell ".
Va començar un bon dia fent-se una moto aquàtica i després, una cabana, a la sèquia coneguda com Can Sis Rals, al costat del riu Fluvià.
Finalment, va acabar construint un poblat sencer amb diverses torres, laberints, ponts, túnels i cabanes, fetes de branques d'acàcia i material reciclat prop del poble d'Argelaguer.

Argelaguer és un municipi de la província de Girona, es troba situat a la comarca de la Garrotxa, a l'esquerra del riu Fluvià.

Argelaguer.

Inidicacions.
Com arribar:

Des de l'àrea metropolitana de Barcelona, agafar la C-17 en direcció Parets / Vic / Puigcerdà.
Un cop a la C-17, utilitza el carril esquerre per prendre la sortida 69 cap a C-37 en direcció Olot / Torelló Sud / Manlleu.
Un cop arribeu a Olot, prendre l'A-26 direcció Girona. Finalment, prendre la sortida 70 cap a Argelaguer / GI-523 / Tortellà.

Un cop al poble d'Argelaguer, aparcar al pàrquing del Parc d'en Garrell (zona molt àmplia i amb cabidad per a molts vehicles) o davant de l'Ajuntament del poble que també té un pàrquing.

Indicacions (Fita de Fusta).

Acces  al Parc d´en Garrell.

Croquis i ressenyes de la Ruta Parc d´en Garrell ó de les Cabanyes d´Argelaguer.
Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari: 40 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 178 m. a 188 m.
Ús: si.
Ús actual: Patrimoni cultural, Bé d'interès comú, art.
Estat: bo
Senyalització: Bona (Senyals verticals indicatives, fites de fusta i palafones explicatius).
Llocs de valor: Font de la riera de Can Sis Rals, Casa d'en Garrell, Cabanyes dels animals, Laberit, Hort d'en Garrell, Tomba faraònica, Torres intercomunicades, etc.
Època: Tot l'any, a l'estiu evitar les hores de fort sol ia l'hivern anar abrigades. Portar aigua i un frontal o llanterna si ens endinsem en la tomba faraònica.

Acces a la Les Fonts de la Riera de Can Sis Rals.

 Fonts de la Riera de Can Sis Rals. Totems.

 Fonts de la Riera de Can Sis Rals. Recloses.
Recorregut.-

Un cop hayamos estacionat el vehicle en algunes de les zones comentades, retrocedirem fins a la rotonda on si estem atents veurem un senyal vertical que ens indica "Parc d'en Garrell - 10 Mints". des d'aqui només hem de seguir unes fites de fusta amb el nom de "Garrell" escrit i marques de pintura blanca i verda. Que ens farà anar primer per una pista asfaltada vorejarem una gran masia i aviat veurem un altre senyal que ens ira introducciendo cap al bosc i els entorns de la riera del riu Fluvià, per una pista mes empedrat que al poc ens farà arribar a veure la primera part del patrimoni artístic de Josep, o de l'Garrell.

 Fonts de la Riera de Can Sis Rals.

 Fonts de la Riera de Can Sis Rals.

 Fonts de la Riera de Can Sis Rals.
L'obra d'en Garrell, ha estat dividida en quatre àrees o zones per poder veure-les i gaudir-les còmodament i amb tranquil·litat. El primer que visitarem serà la zona de la Font de la riera Can Sis Rals. Que inclou la Font d'en Garrell, La casa / Cabana / Torre d'en Garrell i el Laberint.

Dir que aquest artista o somiador, va començar la seva obra fa mes de 40 anys, El més curiós del cas és que durant tots aquests anys les pas tots colors muntant aquest parc, l'any 2.006 a causa del desdoblament de la carretera N-260, tub que traslladar les seves estructures a una zona propera, de manera que gairebé va haver de començar de zero. Però a Josep mai va tirat la tovallola i tot i construir aquestes estructures en terrenys que no eren de la seva propietat mai ha deixo de passar el seu temps lliure construint torres, passarel·les, cabanes sobre dels arbres etc.

 Fonts de la Riera de Can Sis Rals.

 Fonts de la Riera de Can Sis Rals.
L'accés a les cabanes d'Argelaguer és lliure (es paga la voluntat) però s'ha de tenir en compte el següent:

1- Ningú es fa responsable si alguna persona pateix algun contratemps. El Senyor Pujiula fa això com a hobby en un terreny que no és seu.
2- Es recomana de dia, amb calçat apropiat i proveïts d'aigua

Aquest parc infantil gegant és apropiat per a famílies i adults. Té unes dimensions espectaculars pel que els adults se sentiran com nens, enfilant pels arbres, pujant sobre de les estructures, caminar per les passarel·les etc.

 Fonts de la Riera de Can Sis Rals.

 Fonts de la Riera de Can Sis Rals.
Després de visitar i fer l'itinerari per l'interior de Fonts de la Riera de Can Sis Rals. Veure les seves Tòtems, les reclosas prefabricades utilitzant tot el material que Josep trobava a la riera. Aquest el reciclava i li ha donat una segona funció més artística. En creant un conjunt fantàstic gairebé de conte de fades. jejeje.

A costat dret i just davant del Laberint veurem una de les seves cabanes l'anomenada "Casa d'en Garrell" que es la segona zona de aquesta ruta al Parc d´en Garell, on a la part baixa guardava el seu cotxe, aquesta està coronada per una alta torre de fusta i molts ardornos, a l'interior és millor no accedir per perill d'enfonsament. Ja que actualment i després de morir Josep, té poc o nul manteniment. Encara que hi ha alguns amics que intenten mantenir-ho possible gràcies a la voluntat i els diners que aporten els visitants.

Laberint,  Fonts de la Riera de Can Sis Rals.

Laberint,  Fonts de la Riera de Can Sis Rals.
Seguim vistando i introduint en un laberito de branques arquejades que al centre es tenia previst també coronar-lo amb una altra torre alta de fusta. Aquest està en un entorn del qual rebràs moltes sensacions i els nens ho gaudiran corrent entre els seus túnels.

Des d'aquí ja passem a la tercera zona la "Tomba faraònica", aqui si disposem de llanterna o un bon frontal i no som molt gruixuts, ni claustrofòbics podrem entrar i disfruitar d'un breu recorregut pel seu interior. Ull a les possibles sortides algunes enfangades i altres molt molt estretes, jejeje.

Torres Interconectades, Casa d´en Garrell.

Casa d´en Garrell.

Casa d´en Garrell.

Casa d´en Garrell.

Casa d´en Garrell.

Tomba Faraònica.

Tomba Faraònica.
Aquí l'Tarzan d'Argelaguer, un altre dels noms que va rebre el Josep. En realitzar la seva obra i perquè li agradava gaudir una mica ensalvatgit d'aquest seu entorn. Doncs el tenia aquesta ànima de nen interior que en la seva obra i treball la va fer florir a l'exterior.

De vegades com en altres de les seves històries, quan un grup de malfactors es van encarar amb ell i li van propinar una seriosa pallissa. Garrell va decidir donar foc a la seva obra i destruir-la. Però al mateix temps va decidir tornar a crear-la. En fi vivim en un món molt estrany ple de coses bones i no tan

Tomba Faraònica.

Tomba Faraònica.

Hort d´en Garrell. Torre.
L'interior de la cova vérem, us cares tallades en la pedra i algunes coses mes que no anem a desvetllar i us deixem que vosaltres mateixos descobriu.

Després de sortir de la cova, ja ens dirigim pel sender bastant marcat, haasta arribar a la quarta i ultima zona d'aquest itinerari. Que és on Garell solia en els seus últims moments estar "L'Hort d'en Garrell" amb també una altra gran cabanya aquesta si podem accedir només a la seva primera planta i veure el seu interior i sortir a la seva terrassa. Això si d'un en un ja que no aquesta la cosa per aguantar molt de pes.

Hort d´en Garrell. Torre.

Hort d´en Garrell. 
Com bé diu aquesta zona està dedicada a conrear hortalissa i verdures veurem (pebrots, tomàquets, beregenas, enciams, etc). Just al final veurem marcat amb una placa de ciment el lloc on moric Josep, aquest treball en la seva obra fins a l'últim alè de la seva vida.
També hi ha una altra cabana on veurem una petita biblioteca amb retallada de diaris, on ens parla de la vida i obra de Josep. Aqui també hi ha una caixa on podrem aportar alguna cosa per mantenir per algun temps mes aquest preciós lloc. Tot i que la policia i els bombers pensen que l'acumulació de fusta pot ser un polvorí en cas d'incendi i el propietari del terreny, no vol problemes potser procedeixin a desmantellar l'estructura.

Hort d´en Garrell. 

Hort d´en Garrell. 
Coneguts d'Argelaguer, ens diuen: "Ningú al poble ha fet res per les cabanes d'en Garrell però tothom les veu amb afecte i i afecte, també clar cap al Sr Josep Pujiula".

Després de visitar l'interior de la planta baixa d'aquesta ultima cabana, ens dóna la nostàlgia de no a veure pogut conèixer a Josep en vida i agrair-li la creació d'aquestes estructures de fusta i reciclatge. I la bona estona de diversió, entreteniment que ens ha fet gaudir. Esperant el possible que es pugui preservar aquest patrimonia singular. Ens allunyem ja del Parc d'en Garrell. Prometent fer difusió i que sigui possible el seu manteniment perquè puguem gaudir-ho molt més temps.

Hort d´en Garrell. 

Hort d´en Garrell. 

Hort d´en Garrell. 

Hort d´en Garrell. 

Hort d´en Garrell. 

Hort d´en Garrell. 

Argelaguer.
De retorn cap al pàrquing on tenim estacionat el vehicle vam decidir acabar la ruta visitant l'aguait de la reclosa d'en Bossols en només cinc minuts arribarem a aquesta reclosa. On tindrem una cabana per obrsevar les aus amb tota tranquil·litat i donar un breu passeig per sobre de la presa i treure unes fotos estupendes.

Reclosa d´en Bossols.

Aguait de la Reclosa d´en Bossols. Riu Fluvià.
La resclosa d'en Bassols queda situada en una plana, el que permet una bona ocupació de terreny per part de la vegetació de ribera i helofítica, i la fa molt atractiva per a la fauna.

L'Espai destaca per el seu bosc de ribera. Constitueix un punt important per a la dispersió de llavors d'arbres de ribera autòctons. Així mateix, és una zona de nidificació i hivernada d'ardèids.

L'existència d'aquest bosc de ribera ben conservat fa que aquestes rescloses siguin un punt important de descans de molts ardèids. Així mateix, a la zona nidifiquen diverses espècies d'ànecs i s'observen amb regularitat diversos limícoles.

Aguait de la Reclosa d´en Bossols. Riu Fluvià.

Aguait de la Reclosa d´en Bossols. Riu Fluvià.
Després de veure aquest belo lloc, volvem, us sobre els nostres passos donant per conclosa aquesta sortida tan encantadora i fantàstica.

Gràcies Garrell, per tot el que has donat al teu poble Argelaguer. Gràcies als teus cabanes té un lloc al mapa. Segur.

Argelaguer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario