jueves, 13 de septiembre de 2018

Ascensió La Talaia de les Espases "Via Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Muntanyenc de Recerques Olesà, 6a/ A1e - 50 m." El Cairat < Sant Salvador de les Espases> Esparreguera (Barcelona).

Cami d´acces a Sant Salvador de les Espases.
El congost del Cairat (també de Sant Salvador de les Espases) és un pas natural excavat pel riu Llobregat, que es troba als peus del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, i que travessa la Serralada Prelitoral Catalana. En aquest congost conflueixen els termes municipals de Collbató, Esparreguera i Olesa de Montserrat.
Hi ha diferents masies com Can Paloma del Quadrat, Can Tobella, Ca n'Astruc i l'ermita preromànica de Santa Margarida del Quadrat.
També hi ha el balneari abandonat de la Puda de Montserrat amb les seves peculiars aigües sulfuroses.
Inici del cami a Sant Salvador de les Espases.

Antic Balneari de La Puda.
 En una de les nostres excursions descobrim una espectacular cresta muntanyenca anomenada les Espases de Sant Salvador. I el nostre desig per un temps a estat anar a escalar-les. Busquem ressenyes i no vam tenir resultat fins que vam donar amb algunes referències de mà dels grans Germans Masó. En les quals vam veure que havia almenys un parell d'itineraris. D'aquests vam escollir la via que van dedicar a C.M.R.O. (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesa).

Ara per fi, ens hem tret aquesta llaga que portavem en el nostre interior. Us deixem amb la descripció de la nostra ascensió a les Espases de Sant Salvador. Dir que és un conglomerat molt però molt delicat. Via sol per enamorats i col·leccionistes. Si us plau abstenir-se gent poc iniciada. Gràcies.


Les Espases de Baix - Congost del Cairat.

La Talaia de les Espases.
 Aproximació.-

Des de Barcelona agafarem la C-55 i passant el poble d'Olesa de Montserrat, a la nostra dreta veurem una senyalització de la Puda. Sortirem per aquesta i aparcarem en una esplanada al costat de les portes de l'antic balneari de la Puda, Ull amb els gossos solts !!!. Podem intentar accedir fins algun tram més proper del camí, però per la seva erosió i deteriorament el desaconsellem tret que tingueu poc afecte al vostre vehicle, jejeje.

Les Espases de Baix (de esqu. a dreta.- Baluard de les Espases, La Punta Barberá, Tiristor i La Pinça).

Baluard de les Espases.
 Acces.-

Després estacionar el vehicle tornarem cap enrere uns metres per la pista fins trobar-nos amb el pal indicador de l'inici de la ruta a Sant Salvador de les Espases. Veurem un sender empedrat limitat amb troncs que puja; aquest és el camí correcte per dirigir-nos cap les Espases de Sant Salvador. Sense deixar aquest sender anirem agafant alçada, passarem per sobre de les vies del ferrocarril, després el camí descendeix. Evitar d'confondre-amb un sender amb graons que surt a la dreta que va a Olesa (nom pintat en un dels esglaons). El nostre sender va paral·lel a les vies del ferrocarril. Després de baixar una mica si mirem de front veurem i al nostre destí les Espases de Sant Salvador i al fons a la part mes alta la capella / refugi de Sant Salvador de les Espases (100 Cims).

Acces molt fotu per inici de peu de via!!!!

La Pinça.
 Seguint aquest camí i creuant un torrent arribarem a l'altura d'una de les primeres agulles de la cresta de les Espases de Sant Salvador. Aquesta primera és el Baluard de les Espases i aquesta agrupada en el conjunts anomenat les Espases de Baix. Un cop aquí comença la veritable dificultat de les punyeteres aproximacions. Ens encararem pel costat esquerre de l'Agulla Baluard de les Espases i ens anirem fent el camí com millor puguem passarem les diferents agulles i roques d'aquesta preciosa cresta. Primero després de passar el Baluard de les Espases vindran 3 agulles mes la que millor distingireis sera la Pinça pel seu cim bifida també coneguda com agulla bicèfala. Aquesta agulla te un altre interessant però curt itinerari potser més endavant, jejeje.

Veïna del Ciri i El Ciri de Sant Salvador.

La Talaia de les Espases. Peu de via.
 Avisem que l'aproximació és molt soferta. Quan ja hàgim sobre passat l'Agulla el Ciri de Sant Salvador, girarem cap a la dreta també buscant la millor manera d'arribar fins a la paret de la Talaia de les Espases. En arribar a un petit coll a la cara sud-oest que fa la Talaia de les Espases i una petita agulla podrem veure algunes assegurances. Cal baixar per la canal entre aquestes dues per arribar a l'inici de la via. Nosaltres vam col·locar una cinta exprés en una d'aquestes assegurances i vam baixar fent un petit ràpel. En aquest cas perquè el vam veure mes segur fent-així.
Després vam tenir algun problema per recuperar la corda, jajaja. Quina merda d'aproximació de debò !!! jajaja.

L1.

L1.
 L1 (6a/ A0).-

Ja per fi al peu de via !!! jajaja. Bé dir que escalarem en conglomerat bastant clar gairebé blanc, amb això direm que és molt delicat i trencadís així que molt de compte i mirar-vos bé on us agarreu.
Després desistir en intentar recuperar la corda per la qual rapelamos, vam decidir començar a realitzar el primer dels dos llargs d'aquesta peculiar via i després del segon segur alliberar aquesta corda. Pujarem en vertical uns metres fins arribar a un primer cim d'una llasta adossada a la Talaia. Després haurem de sortir i remuntar per una panxa per arribar a una altra lleixa. Des d'aquí ja vam continuar escalant ja pròpiament per la paret de la talaia primers uns pocs metres gairebé sense assegurances, després d'aquests la dificultat va augmentant i algunes preses se'ns desfan a les mans o peus. Després d'un pas no obligat de 6a, vam realitzar un en A0. La dificultada va descendint fins arribar a la R1, situada entre uns blocs de pedra ja donant-nos pistes del que se'ns ve al proper llarg. R1, dos parabolts amb xapa + lliure de piulades. No rapelable. 8 parabolts i un burí (preveure xapa recuperable o cordino per escanyar) en uns 35 metres.

R1.

Llibre de piades. R1.

L2.


Vanessa, R1.

L2.
 L2 (IV+/ A1e).-

Sortim des de la R1, i el primer que tenim és que fer un gran pas en A1e. En la qual podem colacamos una cinta expres i vam treure a la palestra els estreps per ajudar-nos a fer peus. Després de treure aquest pas seguirem escalant uns metres fins a trobar un altre segur i des d'aquest uns metres mes vam arribar al cim de la Talaia de les Espases. Aqui no hi ha possibilitat de muntar ni assegurar al segon en cordada, així que haurem de mig desgrimpar una mica fins arribar a una zona on creixen alguns arbustos i arbres petits. Voregem el cim a la dreta per una estreta lleixa i després farem un petit salt fins a la zona on estan els arbustos esquerra, aqui muntarem la R2. R2, muntar la reuniuon en un petit arbre o arbust amb bagues savineras. No rapelable. Dos parabolts en uns 15 metres.

R2.


L2, Cim de La Talaia de les Espases.

R2, Cim de La Talaia de les Espases.
 Descens:

Ens meravellem amb les fabuloses vistes des del cim de la Talaia de les Espases, fem les fotos pertinents. I vam començar a buscar la millor manera per baixar. Que tampoc es presenta molt millor que l'aproximació. jajaja.

Remuntem cap amunt uns metres per un corriolet molt poc marcat, veurem algunes cisternes d'aigua i vestigis d'alguna construcció. Un cop passat aquests veurem que el senderiro descendeix en fort pendent a l'esquerra. Baixarem amb cura per aquest paral·lels a cresta de les Espases de Sant Salvador. Sense peder aquest sender ens anem introduint en una zona molt boscosa i bastant frondosa. Al poc deixem de veure algun vestigi de roca. No us preocupeu seguir baixant, a poc a poc ens anirem allunyant de la agulles de les Espases de Sant Salvador. Continuarem seguint aquest sender que ens ira baixant fins al barranc i al final ens creués amb el camí cap a Sant Salvador de les Espases. Congeremos ja aquet i desfarem el camí per on vam fer l'aproximació a les cresta de les agulles.

Sant Salvador de les Espases.

Canal de descens. Uff!!! jajaja.

Les Espases de Baix (de esqu. a drta. s/n, La Llastras del Ciri, Veïna del Ciri, El Ciri de Sant Salvador, El Miquelet i La Talaia de les Espases).
 Fitxa Tecnica.-

Via: Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Muntanyenc de Recerques Olesa.
Zona: Les Espases de Baix - El Cairat (Sant Salvador de les Espases).
Dificultat: 6a / A1e.
Dificultat obligada: IV + / A1e.
Grau d'exposició: Mitjà.
Grau de compromís: Mitjà.
Desnivell: 50 metres.
Equipament: Via equipada amb parabolts (pintats de color blanc) i un burí sense xapa. Reunions no rapelables.
Material: 9 cintes exprés (algunes llargues), una xapa recuperable, estreps, bagues savineras i reunions.
Orientació: Sud-oest.

Croquis i ressenyes La Talaia de les Espases "Via Secció de Geografia i Ciènmcies Naturals del Centre Muntanyenc de Recerques Olesà", El Cairat (Sant Salvador de les Espases) extret de.- http://cmrolesa.blogspot.com

1 comentario: