sábado, 1 de septiembre de 2018

Passejant per Bot - Forat de la Donzella - Ermita de St. Josep, Bot (Tarragona).

Croquis i ressenyes ruta.
Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari: 2 h. 40 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 290 m. a 293 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, cultural, patrimoni, agricola, ramader i històric.
Estat: bo
Senyalització: Bona (Senyalitzacions verticals i alguns palafones explicatius)
Llocs de valor: Ermita de St. Josep, Forat de la Donzella, Antiga estació de trens de Bot, Municipi de Bot, etc.
Època: Tot l'any, a l'estiu evitar les hores de fort sol ia l'hivern anar abrigats. Portar aigua.

Camping Terra Alta.

Agulla Bot.
Bot és un municipi pertanyent a la província de Tarragona, a la comarca de la Terra Alta, situat al centre d'aquesta, al Sud-oest de la població de Gandesa, de relleu molt accidentat per la presència de les serres de Pàndols i de Pesells. Des d'aquí hem realitzat aquesta petita ruta per la zona dels Ports passant per la seva antiga estació de ferrocarril, ara convertida en una gran via verda i dos grans espais com són el Forat de la Donzella i l'Ermita de St. Josep.

Via Verda de Terra Alta.

Via Verda Tortosa-Alcañiz.


Aproximació:

Des de Barcelona agafarem la Ronda de Dalt, i seguirem les indicacions a Lleida / Tarragona per l'AP-7 / E-15, seguirem per aquesta fins a la sortida 34 Tarragona / Reus / Aeroport. Continuarem per la T-11 direcció Reus / Aeroport per seguir per la N-420. Després d'una rotondes continuarem per l'Avd. De València / C- 43. Girarem a la dreta pel carrer de Sant Miquel / TV-3531. Buscant les indicacions a Bot / Horta de Sant Joan / Arnes / Vall de Roures. Fins arribar al Càmping Terra Alta a la carretera prop de Bot a Prat de Comte Km.1. I estacionarem el vehicle.

Antiga Estació de Bot.

Antiga Estació de Bot.
Recorregut.-

Nosaltres vam començar el reccorrido des del Càmping Terra Alta, Però tranquil·lament podem fer-ho des del mateix poble de Bot. Com us vagi millor.

Sortim per la porta del darrere del Càmping, anem a buscar la Via Verda per a ciclistes i senderistes que va des de Tortosa a Alcanyís. Un sender que a transformat les antigues vies del ferrocarril en un sender de gran reccorrido per al gaudeixis d'excursionistes i ciclistes. Aquest compta amb prop de 100 quilòmetres passant per totes les antigues estacions que havia des d'Alcanyís fins a Tortosa incloent les de Bot, Horta de Sant Joan, Prat de Comte, Vall de Roures, etc.

Antiga Estació de Bot.

Antiga Estació de Bot. Ferrobus-Bar.
Ens dirigim al municipi de Bot, després de passar un tram amb tanques de fusta, veurem les primeres edificacions que pertanyien a l'antiga estacion de ferrocarril del poble. La majoria en estat gairebé ruïnós. En arribar al que era l'andana podrem veure alguns palafones explicatius de la línia ferroviària de la Vall de Zafán i els seus contaciones a la econòmiques, sociedales i culturals a la comarca de la Terra Alta pel 1.863 fins a la seva clasura definitiva en l'any 1.973 .
Actualment hi ha instal·lat un antic vagó locomotora, del mateix tipus que els que prestaven servei a l'antiga línia de la Val de Xafan, aquest a estat habiltado com a bar-cafeteria.


Bot.

Bot.
Després de visitar l'estació, ens endinsem al poble de Bot, Bot és un topònim segurament d'origen ibèric. Si bé algun pseudoerudito del segle XVIII va dir que Bot era un nom derivat de bou (bou en català), i d'aquí que consti en el seu escut municipal; i algú també, d'una bota de vi.
L'element més important de la seva arquitectura civil és la casa Paladella, de l'segueixo XVII-XVII, és un edifici senyorial en el qual les seves línies gòtiques i populars conflueixen amb les formes més clàssiques.
Els elements més importants de la seva arquitectura religiosa són l'església parroquial de Sant Blai, del segle XVII, d'estil renaixentista. Els seus murs, construïts amb pedra llaurada, s'adornen amb arcs de mig punt.

Esglesia Parroquial de Sant Blai.

Cami dels Horts.
Altres llocs són el Forat de la Donzella. Àrea recreativa, amb taules, bancs, focs i una font, situada prop de l'Ermita de Sant Josep, els quals en aquesta ruta els hi fem una vista tornant sobre els nostres passos fins a l'antiga estació. A l'travessar-la veurem uns senyals verticals indicatius que ens endinsen pel camí dels horts, molt marcat per una llarga línia de xiprers.
Baixarem per aquest camí al fons podrem veure l'Agulla Bot, els paratges naturals de Bot són la ribera del riu Canaletes, entre les serres de Corrals, a les quals pertanyen els cims de la Agulla, la Plana i la Roca del Migdia i Pesells, que divideix les aigües dels rius Algars i Canaletes.

Clot.

Agulla Bot.

Area Recrativa Forat de la Donzella.
Després de seguir les indicacions, baixarem primerament per visitar l'area Recreactiva anomenat el Forat de la Donzella. Just al mig de la muntanya de la Plana, es pot contemplar la força de la natura a través d'un espectacular sortidor d'aigua que brolla entre grans roques, aquest és el conegut Forat de la Donzella. En les èpoques estivals esta bastant sec i perd part de la seva bellesa.

Forat de la Donzella.

Forat de la Donzella.

Forat de la Donzella.
A l'àrea recreativa podrà veure la Font. La font recull part de l'aigua que brolla de manera natural de les roques. El Forat de la Donzella és una font d'aigua natural que brolla depenent de les pluges però també de la lluna.
A l'àrea recreativa hi ha taules i bancs per fer un picnic. Trobareu barbacoes però segurament no es poden utilitzar per a la prohibició de fer foc.
De nou tornem sobre els nostres passos, per ja si, visitar l'Ermita de St. Josep.

Area Recrativa Forat de la Donzella.

Ermita de St. Josep.

Ermita de St. Josep.
Arribant a l'ermita de St. Josep. Veurem algunes imatges del calvari de Jesus, una gran creu de fusta corona una gran pedra. L'ermita de Sant Josep, del segle XVIII, situada a la part alta d'un petit cim de tot just uns 293 metres d'altitud, a l'altre costat del riu Canaletes, és d'estil barroc i té planta de creu llatina. Des d'allà es poden observar magnífiques vistes. Sobretot l'espectacular Agulla Bot.
Inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És al sud-est del poble, dalt d'un turó al peu del riu Canaletes, envoltada per les muntanyes de la Plana, l'Agulla i la Migdia.
Està consagrada a Sant Josep i és per això que el dissabte més proper al 19 de març se celebra un aplec. Al matí, el poble de Bot surt en processó des de l'església parroquial de Sant Blai (el patró de la població) i en arribar a l'ermita s'oficia una missa en honor a Sant Josep per agrair-li la pluja caiguda durant tot l'any. La celebració finalitza amb un dinar popular.

Ermita de St. Josep.

Ermita de St. Josep.

Agulla Bot.
Després disafrutar de les vistes, per últim per acabar la ruta tornarem un cop sobre els nostres passos, fins al camí dels Horts. Des alli a l'antiga estació i ja anirem fins on tinguem aparcat el vehicle. Esperem que us agradi aquesta excursió.

Els Ports.

No hay comentarios:

Publicar un comentario