martes, 31 de agosto de 2021

Escalada Esportiva en Peñartea-Aitzertea "Carrascal" "Sector Pacha", Tiebas-Muruarte de Reta (Nafarroa).

El Largato, Elefante Grande + Pequeño Elefante (Izq. a Drcha), Peñartea-Aitzertea.

Peñartea o Aitzertea és una petita foz a la Serra de Alaitz, prop de la ciutat de Pamplona. On podem trobar una escola per a la pràctica de l'escalada esportiva. Amb un equipament bastant nou i on abunden les vies de dificultat baixa-mitjana entre el Vè i el 6è grau. És un lloc ideal per iniciar-se i còmode, ja que les aproximacions són curtes i els sectors tenen diferents orientacions. Cal anar amb compte amb el vent, ja que quan hi ha, allà bufa molt fort.


El Portillo, Izq. Lagartija, Lagarto y Los Elefantes, Drcha. Peñartea-Aitzertea.

Zona d´Estacionamient.

Aproximació:

Des de la ciutat de Pamplona agafarem l'AP-15 en direcció a Tudela i Tafalla. Sortirem a la sortida nº 71 de l'AP-15, entrarem en una rotonda i en la cinquena sortida d'aquesta passarem per sota de l'autopista.

A l'arribar a una altra rotonda, vam sortir la primera sortida a la dreta, vigilar amb la sortida o entrada de vehicles de gran tonatge !!!. Continuarem per una pista de grava i passarem per la entrades d'una planta electrica "Zugar, S.L." primer i després l'entrada de la Pedrera de l´Alaitz. Acabem de vorejar pel costat Sud la zona industrial, i quan veiem la Foz de Peñartea-Aitzertea, ens dirigirem directes a ella direcció Est fins arribar a una gran esplanada on podrem estacionar el vehicle. Des d'aquí es veuen els primers sectors El Portillo (a l'esquerra) i la Placa (a la dreta).

Pista, Arroyo Peñartea.

 El Lagarto ó Aguja Putreen Haitza, Peñartea-Aitzertea.

Pequeño Bloque de Piedra, Arroyo Peñartea.

Acces:

Des de la explanda on hem estacionat el nostre vehicle, agafarem la pista ampla que porta a l'Rierol Peñartea. Els sectors es reparteix tant a l'esquerra com a la dreta des d'aquesta via. Veurem si ens fixem bé senders que ens apropen als sectors, per alguns amb una mica de pendent però gairebé sense patir, jejeje. La majoria d'accés són curts i propers a la zona d'estacionament.

Nosaltres anem a l'Sector Pacha on haurem de pujar pel davant-penúltim corriol que ens trobarem a la nostra esquerra uns metres abans de veure un petit bloc de pedra al costat de la pista a la nostra dreta.

Remuntem per aquest i arribarem directes a l'Sector Pacha, gairebé a el principi de el sector a la banda esquerra d'aquest.


Sendero para acceso al Sector Pacha.

Sector Pacha.

Vía Salto Base, V+.

Crec que no descobreixo res de nou si us dic que la Foz de Peñartea és un dels llocs mes visitats pels practicants de l'escalada. Aquest és al costat de la coneguda també escola d'escalada d'Etxauri el punt mes venerat pels practicants d'aquesta activitat. El fet que es trobi a uns 15 minuts de la vella Iruña fa que aquest sempre fins dalt de gent festius i caps de setmana.


El primer de tot és posar-se en situació. Esteu veient la part mes occidental de la Serra d'Alaitz. O sigui, el situat sobre el pas de l'Carrascal. A més d'això també esteu veient un dels horrors visuals més exagerats de la geografia navarresa. Aquestes són les pedreres de Alaitz.

Es troba la part més meridional de les pedreres. Just a sobre se situa la muntanya Urraun. Peñartea és el més petit. O sigui el que està davant. Entre tots dos es troba la Foz Peñartea.


Vía Reacción en Cadena, IV.

Vía Danza del Terror, IV.

Vía Creer, obedecer y combatir, V.

Via Gusano rojo, V+.

A l'escola d'escalada de Peñartea hi ha 15 sectors que concentren aproximadament unes 190 vies. Les vies compten amb una altura d'uns 20 a 25 metres, tot i que també hi ha alguna via de llargs, i presenten un grau que va des del 4a fins al 7a +, en què predomina el V i 6è grau.

 L'orientació és variable en funció de el sector que triem, però predominen les orientacions Sud (S), Nord-oest (NW) i Nord-est (NE), la qual cosa permet seguir escalant en alguns sectors quan les temperatures baixen. En aquesta escola cal tenir ull amb el vent, ja que és una zona en la que bufa molt fort pel que s'ha de mirar bé la previsió per triar on escalar. A l'ésser un lloc molt popular i proper a Iruña, la roca calcària aquesta força rentada en algunes vies, però en general les vies estan ben protegides amb parabolts i compten amb desvinculacions 'Top Rope' tot i que els mosquetons estan desgastats per la qual cosa és important muntar cadascun els seus propis despenjaments.


Pies de Vía.

Vía No me seas fósil, V+.


Vía No me seas fósil,V+.

Via Danza del Terror, IV.

Nosaltres vam anar a provar sense gaire complicacions i vam triar escalar al sector Pachá. Primer escalfem amb un parell de vies de IV grau i després ja vam passar a l'acció ficant-nos en feina amb vies de V grau, disfrutonas, algunes força llargues i amb passos per estrènyer i per anar-se'n més que satisfets.

Bones sensacions en les fàcils i curtes vies de la part mes a l'esquerra el sector, de graus IV +, i passem a les següents, mencionades en V +. Són vies sense dificultats com a regla general, llevat que estan una mica rentades i algun pas en els primers metres de les vies de V +, que pot ser més delicat.

Vam provar més a l'esquerra, diverses vies de V i V +, bastant més llargues que les anteriors. Ens van resultar més còmodes per estar menys desgastades pel pas d'escaladors.


Val a dir que apreciem alguns mosquetons de desvinculació bastant desgastats per frecs de la corda.


Vía Asaltamontes, IV+/V.


Via Asaltamontes, IV+/V.

Pacha, Peñartea-Aitzertea.

Ressenyes Escalada Esportiva en Peñartea-Aitzertea "Sector Pacha", Tiebas-Muruarte de Reta (Nafarroa) .- de Izq. A dta.

Via 1.- Zuzenean, 6a.

Via 2.- Por fin se termino la obra, IV+.

Via 3.- Selección natural, IV.

Via 4.- El Tatuaje de la Infanta, V.

Via 5.- Sonrisas sospechosas, IV.

Via 6.- Harry Porrer, 6b.

Via 7.- Residentes de paso, 6b+.

Via 8.- Danza del Terror, IV.

Via 9.- Reacción en cadena, IV.

Via 10.- Factor común, IV.

Via 11.- Creer, obeceder y combatir, V.

Via 12.- Gusano rojo, V+.

Via 13.- No me seas fósil, V+.

Via 14.- Lukla, V+.

Via 15.- Asaltamontes, IV+/V.

Via 16.- Profesionales de la chapuza, IV+/V.


Arroyo Peñartea.


La Placa, Peñartea-Aitzertea.

Marieta & Txiki.

La Placa, Peñartea-Aitzertea.

Ubicación y acceso a los Sectores de Escalada Deportiva Peñartea-Aitzertea, Tiebas (Nafarroa). extraido de.- https://www.nafarmendi.org/

Via 17.- Salto base, V.

Via 18.- Simogela, V.

Via 19.- Pacha, V+.

Via 20.- Que no se te caiga la colilla, V.

Via 21.- El tomatito, V+/6a.

Via 22.- Continental, 6a.

Via 23.- El deseo S.A., 6b.

Via 24.- Insumisioa, 6c+.

Via 25.- Sexo grado, 6a+.

Via 26.- Mujer de papel, 6a+.

Via 27.- Fisura nadiral, V+.

Via 28.- Celeste, 6a.

Via 29.- Bulería, 6a+.

Via 30.- Discordantes, V+.

Via 31.- Izkutukoa, 6a.


Material: 14 cintes exprés, baga d'ancoratge i casc. Alçada màxima uns 30 metres "Via Asaltamontes", alçada mitjana uns 25 metres.

Croquis y reseñas Escalada Deportiva Peñartea-Aitzertea, Tiebas (Nafarroa) extraido de.- https://www.nafarmendi.org/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario