miércoles, 14 de noviembre de 2018

Ascensió Pic del Martell "Via Mutant World entrada per Via Variante, V+ - 175 m." Castelldefels (Barcelona).

Cim del Pic del Martell.
Ens endinsem a l'aventura de escalar al Pic del Martell, una de les parets més mítiques d'escalada clàssica al costat el Penyat Segat de la Falconera al preciosos Parc Natural del Garraf i d'Olerdola. Aquesta gran paret d'un calcari excel·lent ha patit bastants prohibicions tantes que actualment gairebé no es permet l'escalada en només un 30% del 100% de la paret.
La seva primeres ascensions van començar en els anys 70's encara que va ser en els 80's on es van equipar o es van realitzar la majoria d'obertures.

Com la majoria de les grans parets per ressenya les millor s'ha dividit en diversos sectors per a millor localització dels itineraris. Que van des Un sector d'escalada esportiva "Sector Esquerra" passem al sector "Cova dels Bombers" fins al "Sector Mutant World" quedant prohibit escalar en els successius sectors de la zona com a sector "Reserva", "Retorno Magico", "Herboristes "etc. Per nidificacion d'aus, encara que aquesta prohibició sempre ha tingut molta polèmica.

Hem escollit la Via Muntant World, potser la mes repetida d'aquesta paret i a la qual ja li teniem ganes i poder dir que és una gran via amb bastants i interessants trams i curiosos passos.

R1. Via Muntant World. (Ruben , Jota i Guti).

Pic del Martell.
Aproximació:

Des de Barcelona ens a dirigim per l'autovia C-32 a Castelldefels. Sortirem per la sortida 42 "Port Ginesta / Sitges", seguirem cap a la carretera del Garraf i en arribar a una rotyonda girarem cap a la dreta en direcció la Urbanització Rat-Penat
. Arribant a la Paret de Penya Ginesta veurem una zona d'estacionament "Puig del Martell". Aqui deixarem aparcat el vehicle.

Després estacionar el vehicle, baixarem uns metres per la carretera fins a l'alçada del senyal de pàrquing i cercarem una fita de pedres que ens mostrés el camí ascendent al Pic de l'Martell. Aquest és força perdedor així que haureu de ser bastant intuïtius per arribar al sector desitjat. jejeje. Un cop veiem el cim del Pic del Martell i el primer sector de vies d'escalada esportiva. Per arribar als itineraris més llargs haurem d'anar descendint fins a la base de la paret. L'inici d'alguns itineraris estan escrits a peus de via. En el nostre cas aquesta força esborrat però les assegurances estan pintats d'un color vermellós. I pràcticament és l'últim dels sectors sense prohibicions.

Sector d´Escalada Esportiva Pic del Martell.


L1.

Guti, Peus de Via.

L1 (V/V+).- Entrada Via Variante.

Després de localitzar el peu de via, gràcies a unes marques de pintura negra molt borroses i veure que les assegurances estaven pintats de vermell. Vam decidir començar la via entrat per la Via Variante alguna cosa mes assegurada que l'entrada original i amb una mica més de grau en dificultat. Sortim a caçar el primer de les assegurances ubicat en una placa bastant relliscosa per la quantitat de cordades que han passat. I ja ens damo compte que la cosa no es regala, jajaja. Amb calma i pas a pas, buscant bones preses anem contendecia cap a la dreta pujant metres en vertical passem algun ressalt, després escalem uns poc metres per una mena de diedre a l'esquerra. Localitzar gairebé totes les assegurances d'aquest tram encara abundants però amb bastant s'allunyi. Tornem de nou a laderecha per acatar una ultima placa i en una còmoda lleixa trobem les R's 1. R1, Dos Reunions una amb dos parabolts amb xapa units amb cadena i un mosquetó. Una altra més a la dreta Dos parabolts amb xapa i una anella. També hi ha diversos burins amb xapa d'una o primera reunions. Reunion Rapelable. 8 parabolts en uns 35 metres.

L1.
R1.

L1.

L2.

L2.
L2 (IV).-

Sortim des R1, una mica cap a la dreta ascendint per una zona força saturada de vegetació però en terreny fàcil. Aprofitem alguna savina per assegurar-nos. Després de remuntar uns metres trobarem una antiga reunió assegurada per burins i cadena a la qual també ens assegurarem. Després ens dirigirem cap a l'esquerra a seguir escalant per la paret i després de diversos ressalts donarem amb la R2, situada sota un petit sostre. R2, 1 espits amb xapa casolana i dues parabolts amb xapa units per un fi cordino. Reunió no rapelable. Si es vol rapelar preveure cordino i mallo. Una antiga reunió en uns 30 metres.



R2.

L2.

R2, Ruben + Jota.

L3.

L3.

L3.
L3 (V+).-

Sortim des de la R2, rectes escalant a la recerca d'una savina, on ens assegurem. Busquem un piton per assegurar-nos però no donem amb el i vam optar per reforçar amb un friend l'assegurança de la savina. Després flanquegem cap a la dreta per assegurar-nos en un parabolt que surt enmig d'una potent placa. Molt relliscosa per la qual ens l'haurem d'enginyar per sortir airosos d'aquest tram. Amb passos molt atlètics i tirant per la dreta trobarem algunes bones preses per prémer. Fins a arribar a una nova assegurança. Després d'aquest continuarem uns metres escalant i tornem cap a l'esquerra, tornant a profitar 1 savina per assegurar-nos. Acabant per tereno alguna cosa mes facil fins arribar a la R3, situada en una bona lleixa. R3, dos parabolts amb xapa i anella units per una cadena. 2 parabolts en uns 30 metres.

R3.

Parc Natural del Garraf i d´Olerdola.

L4.


Platja de Port Ginesta, Castelldefels.
L4 (V).-

De nou sortim rectes des de la R3, i escalem per una placa amb bones preses on també podem auto-assegurar-nos amb tascons i friends. Vam pujar per la paret primer cap a l'esquerra després cap a la dreta. I gairebé per últim anem a buscar un parabolt situat sobre o al costat una bonica fissura en un tram desplomat. Trobarem molt bones preses per a les mans per estrènyer i sortir bé del tram desplomat. Acabant aquest llarg remontandos uns ressalts fins arribar a la R4. R4, Dos parabolts amb xapa units per un cordino (no recordo si mallo o anella). Reunió rapelable. Un parabolt a uns 30 metres.

L4.

R4.

R4. Jota i Ruben.
L5 (III).-

Aquest és un llarg mes de tramiti per acabar remuntant fins al cim del Pic del Martell. Sortim des de la R4, donant per finalitzada la via Muntant World. I vam començar mes a grimpar per diversos ressalts que ha escalar. A poc metres trobarem l'únic segur fix d'aquest llarg, continuarem així fins arribar gairebé al cim del Pic del Martell. La R5, la realitzarem amb assegurances flotants aprofitant punyents de roca, algun arbust, etc. R5, En el nostre cas, un pont de roca i prémer un petit gerdarme. Reunió no rapelable. Un parabolt en uns 50 metres.


R5.

R5, Ruben.

Descens.
Descens:

Un cop hem recollit el material o equip d'escalada. Acabem de remuntar fins al cim del Pic del Martell i caminarem cap a la nostra esquerra. Tractarem de trobar algunes fites de pedres, aquesta ens portaran fins el sender de l'aproximació. És bastant perdedor però amb paciència i anant en aquest sentit arribarem a veure la zona d'estacionament de Puig del Martell. Després hi haurà d'anar descendint per una espècie de tartera fins a la carretera amb senyal de pàrquing i des d'aquí a pocs metres arribarem a la zona d'estacionament on tenim el vehicle.

Tornada a l´aparcament.

Tornada, Guti + Ruben.
Nota: Volem des de l'equip de Boulder Rocòdrom a Barcelona dedicar aquesta ascensió a un company que ens va deixar en aquests dies. Gràcies per estar ahi, sempre en els nostres cors. Et volem Nacho Marbán Rodrigálvarez, DEP Amic !!!:

Senyal d´estacionament.
Fitxa Tecnica.-

Via: Muntant World entrada per Via Variant.
Zona: Pic del Martell "Sector Muntant World" El Garraf.
Dificultat: V +.
Dificultat obligada: V +.
Grau d'exposició: Mitjà.
Grau de compromís: Baix.
Desnivell: 175 metres.
Equipament: Via equipada amb material divers. Reunions Rapelables excepte R2 i R5 (per a aquestes preveure cordinos i mallo).
Material: 10 cintes exprés (algunes llargues), reunions, joc de tascons, semàfor de friends (Camalots i Aliens) i bagues savineras.
Orientació: Est.

Croquis i resenyes Pic del Martell "Via Muntant World", Parc del Garraf i d´Olerdola. Foto extreta de.- http://elsvisas.blogspot.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario