viernes, 8 de marzo de 2019

Des Sitges a la Cala de l'Home Mort, Sitges (Barcelona).

Croquis i ressenya de la ruta de Sitges a la Cala de l'Home Mort.
 Grau de Dificultat: Baixa.
Temps / Horari: 1 hora i 40 minuts.
Desnivell / Quota màxima: 10 m. a 30 m.
Ús: si.
Ús actual: senderisme, turístic, històrica, patriminio i espai d'interès natural.
Estat: bo.
Senyalització. bona / regular.
Llocs de valor: Passeig Marítim, Platges Fragata, Barra, Terramar, Ribera Xica, Zona Residencial Vinyet, Ribera de Ribes, L'Atlantida, etc.
Època: Tot l'any. Evitar les hores de més calor a l'estiu. Portar aigua.

Passeig Marítim de Sitges.
El GR 92 té llargs trams de recorregut per primera línia de costa aprofitant tot tipus de camins costaners, entre els quals destaquen els trams de l'antic Camí de Ronda, camí que resseguia minuciosament el litoral i que s'utilitzava per a la vigilància de les costes.

Aquest curt tram ens permet recórrer una de les costes més interessants i properes a Barcelona. Els seus fàcils accessos la converteixen en una agradable excursió per realitzar durant tot l'any, sent la primavera la més recomanable per poder gaudir de les cales que trobarem en el camí sense les aglomeracions típiques de l'època estival.

Platja de la Fragata.
 Aproximació:

Des de Barcelona agafem la B-20 per la Ronda de Dalt, mes tard seguirem rectes per la C-32 Sortirem per la sortida 30 cap a la població de Sitges (centre). Estacionarem el vehicle a prop del passeig Marítim. La majoria d'aparcaments són de pagament excepte en èpoques hivernals o de baixa densitat turistica.


Platja de la Barra.

Zona residencial del Vinyet.
Recoregut:

Sitges és un municipi pertanyent a la comarca del Garraf. La localitat està situada a la costa mediterrània envoltada del muntanyenc parc natural del Garraf. És coneguda per les seves platges mediterrànies i el seu passeig marítim amb grans mansions. El nucli antic i els carrers circumdants estan plens de botigues, restaurants i molts bars i discoteques. Al Museu Maricel i al Museu del Cau Ferrat s'exposen obres d'art català i d'altres llocs de la península.

Iniciem l'excursió a l'estació de Sitges. Un cop al passeig Marítim, vam seguir caminant en direcció sud deixant enrere la platja de la Fragata que està al centre, sota l'església. És una de les més grans de Sitges, alberga el Club Nàutic de Sitges. A més, aquesta platja es fa servir tot l'any i en ella es practiquen esports com el futbol o el volley platja.


Platja de Terramar.
Després de la platja de la Fragata arribarem a la de la Barra aquesta es troba protegida en una petita cala situada gairebé als afores. Podrem veure les gran i precioses cases de la zona residencial del Vinyet algunes d'aquesta amb mes de 100 anys des de la seva construció. També hi ha la platja de Terramar, al sector residencial té 4 illetes per a la protecció de la sorra.  Quan el passeig arriba a la seva fi, hem de seguir pel camí que comença seguint el camí de la costa. En aquest lloc, podem començar a veure indicacions del sender que haurem de seguir, el GR- 92 en direcció Vilanova.

Ribera Xica.

Ribera de Ribes.
Arribant a la Riera Xica situada davant del sector residencial del Vinyet. Podrem veure algun palafón explicatiu de la flora i fauna de la zona. I ja algun senyal vertical Pg. Marítim-S. Casacuberta, seguirem les indicacions cap a la Ribera de Ribes-Cami Pedalable / L'Atlàntida / Punta Grossa / Vilanova i la Geltrú / Castellet. Passarem al costat un edifici d'apartaments i creuarem la Riera de Ribes, per no vorejar-s'han col·locat improvisadament uns pals a manera d'escala.

La Ribera de Ribes és potser un dels pocs i petits espais que encara conserva una mica la naturalització aqui podrem observar a diferents aus i vegetació típica de les rieres costaneres.

Ribera de Ribes.

Platja de la Ribera de Ribes.
El camí segueix vorejant un camp de golf i es dirigeix cap a la discoteca Atlàntida. Passejarem per una platja empedrat amb algun tram asfaltat molt deteriorat per les inclemències dels temporals. Al costat de la tanca del camp de golf veurem un altre senyal vertical indicativa Sitges-Ribera de Ribes, en aquesta seguirem les indicacions cap a L'Atlàntida / Puntes de Coves-Cami peadable / Punta Grossa / Vilanova i la Geltrú / Castellet.

Camp de Golf Terramar.

Antic edifici de la Discoteca L'Atlantida.

Platja dels Grills.
Arribem fins a l'entrada d'una de les mítiques discoteques dels anys 70'si 80's, l'Atlantida aquesta va haver de ser clasurada quan el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) va prohibir l'ús recreatiu de la zona, integrant les normes del pla de costes i les restriccions en normativa urbanística. Ara veiem una edificació en estat d'abandó. Encara als seus fora populán algun assentament hippie. Recorrem la platja dels Grills, platja urbana la composició és de bitlles / sorra, de caràcter urbà encara que amb un baix grau d'ocupació causa de la total absència de serveis per a l'ús públic.

Zona Hippie. L´Atlàntida.

Zona Hippie. L´Atlàntida.

Corriol Costaner. GR -92.
En aquest punt agafem el sender amb marques vermella i blanca que indica el GR-92 i que segueix al costat de la discoteca i les vies del tren i que començarà a guanyar alçada per esquivar un primer petit turó, mentre les vies ho fan per un túnel . Veurem al costat d'un mur altre senyal vertical indicativa, L'Atlàntida. Aqui seguirem pel corriol constaner cap a Punta de les coves-Cami pedalable / Punta Grossa / Vilanova i la Getrù / Castellet.

Corriol Costaner. GR -92.

Punta de l´Home Mort.
Arribarem a una cruïlla de camins, un altre senyal vertical indicativa, Punta de les Coves. Aqui seguirem cap a Punta de l'Home Mort- Cami peadable / Punta Grossa / Vilanova i la Geltrú / Castellet pel "corriol costaner". En aquest punt tindrem unes vistes estupendes de la Cala del Mort i de la Punta de l'Home Mort. El recorregut es caracteritza per un paisatge que combina les puntes, petits caps que s'endinsen en el mar, amb les petites cales que trobem entre ells. Arribats a aquest punt, només ens quedarà decidir en quin petita platja o cala fer una parada.

Cala de l´Home Mort.

Corriol Costaner, Tram juntament les vies fèrries.

Platja de Roses.
Veiem ja el nostre objectiu i final d'aquesta excursió que és la cala de l'Home Mort. És una cala idíl·lica, situada entre les puntes de la Desenrocada i la de les Coves, formant una badia molt oberta. La platja està dividida en dues (la cala de l'Home Mort i la platja de Roses) per un penya-segat vertical. Des del camí paral·lel a les vies fèrries "Vigilar el passos dels trens" podem baixar a través d'un pendent una mica pronunciat. L'aigua és molt neta, no és profunda i el seu fons està format per petites roques i sorra.

Acces a Platja de Roses.

Guti & Marieta.

Platja de Roses.

És una platja naturista situada en un racó apartat al sud del terme de Sitges, conformada per la Platja de l'Home Mort i la Platja de Roses. Les dues es troben separades per un petit barranc rocós i dibuixen una badia oberta als vents de la zona. Les aigües són poc profundes i el fons marí està format per petites roques i sorra. En època estival sol haver un xiringuito amb terrassa i servei de lloguer d'hamaques i para-sols. Després d'estar un llarg i esplèndid estona vam decidir tornar cap a Sitges resseguint els nostres passos. Esperem que us hagi agradat aquesta excursió pel litoral descobrint un altre tram més del conegut camí de Ronda.

Cala de l´Home Mort.

No hay comentarios:

Publicar un comentario