martes, 3 de mayo de 2022

Paratge Natural Municipal El Rivet, Benassal (Castelló).

Benassal Invader - La Carrasca del Rivet

El Paratge Natural Municipal “El Rivet” es troba emplaçat als contraforts més orientals del Sistema Ibèric extern o aragonès, al vessant septentrional del turó de Sant Cristòfol, amb una orientació predominant Nord/ Nord-oest. A uns 900 metres d'altitud, ofereix belles panoràmiques de les impressionants muntanyes maestracenques, un immens paisatge de queixal i barrancs pels quals circulen encaixats rius i rambles de gran bellesa.

Declarat per Acord del Consell de la Generalitat de data 4 de març de 2.005, el Paratge Natural Municipal El Rivet, amb una superfície de 16,00 ha, es localitza al terme municipal de Benassal a la província de Castelló.

Roudera del Rivet.

Roudera del Rivet.
Aproximació:

Des de Castelló de la Plana, agafarem la segona sortida CV-10 en direcció Borriol/La Pobla Tornesa. Sortim cap a la sortida 33 cap a CV-15, en direcció a la Pobla Tornesa/Vall d'Alba/Vilafamés/Vilafranca. Després girarem a l'esquerra cap a CV-166 direcció Benassal. Creuarem Benassal, per l'Av. d'Albocàsser i continuarem cap a l'esquerra fins a l'Av. Font a Segures, després de passar l'Hotel de Muntanya La Novella, a la nostra dreta veurem la Microreserva del Rvet i una zona destinada per estacionar.

Roudera del Rivet.


La Carrasca del Rivet.
Recorregut:

Un cop estacionem el vehicle, ens endinsem en aquest preciós paratge natural municipal, el Rivet de Benassal, que ens sorprèn en disposar de belles panoràmiques, una microreserva de gran valor i una esplèndida mostra de bosc de roure valencià, també anomenat carrasqueño. Quercus faginea", amb diversos arbres monumentals i centenaris.
Podrem fer si volem, tres petits itineraris marcats per unes fites de colors verds més clars o foscos, per abastar millor i comprendre el gran valor d'aquestes microreserves.

Font del Rivet.

Pasarela.

Aquí en el nostre relat nosaltres, farem un popurri dels tres itrineraris i us comentarem el que a El Rivet trobarem.
El paratge, que posseeix una superfície de 16 hetàrees i està situat a 900 metres d'altitud, és, principalment, un bosc de carrasques "Quercus ilex" i roures "Quecus robusta", a més de disposar d'una autèntica microreserva, sent la seva conjunt un espai protegit on es pot admirar, sobretot, una esplèndida mostra de bosc de Quejigo o roure valencià, esmentant, a més, que dos dels roures de l'enclavament mereixen la consideració d'arbres monumentals, malgrat la gran pèrdua de «La Carrasca del Rivet», amb més de 4 segles.

Aquest tipus de bosc, en altres temps, cobria grans extensions del territori del País Valencià, però actualment només és possible trobar-los en un reduït nombre d'enclavaments, sent un d'ells el paratge protagonista del nostre visita.

Roure

Roudera del Rivet.

Els nostres protagonistes, el Quejigo, roure carrasqueño o roure valencià "Quercus faginea" és una mena d'arbre marcescent de mida mitjana de fins a 20 m d'alçada, típic de les zones de clima mediterrani del nord d'Àfrica i la península ibèrica. Espècie autòctona del bosc mediterrani. Floreix entre l'abril i el maig, gairebé sempre abans que l'alzina; les glans maduren i es disseminen cap a setembre o octubre.

Semblant a l'alzina, encara que de fullatge caduc i menys dens. Les fulles són de color verd llustrós pel feix i pàl·lid pel revers, amb la vora recorreguda per dents poc profundes, de vegades punxants; semicaduques o marcescents, es poden trobar en ple hivern fulles que conserven el seu color verd; les pansides romanen molt de temps en les seves branques abans de caure. Les flors són molt senzilles i van reunides en grupets sobre aments penjolls.


Roudera del Rivet. Itinerari Didàtic.



El fruit és una gla la cúpula del qual està recoberta d'escates ovades, una mica prominents al dors i d'aspecte vellutat; les glans es disposen en grups i neixen sobre curts peduncles.

Són típiques del roure xicotet i altres roures les agalles (advocales o gàllares), del nom llatí del qual, cecidium deriva el nom castellà d'aquest arbre. Són unes boles de la mida d'una nou, de color marró, proveïdes d'uns pics que sovint formen una corona, i d'interior esponjós i encoixinat. Es produeixen per la picada d'un insecte de la família Cynipidae als brots joves, per fer la posada, quedant protegits els ous per aquestes. Aquestes ganyes són molt apreciades per la seva riquesa en tanins (l'àcid gàlic, un taní, rep el seu nom de les galles). Les glans del roure xicotet, per madurar abans que les de l'alzina, són d'interès a la montanera. La seva fusta és bona per a construcció, en forma de bigues, per a llenya i carbó vegetal.

Roudera del Rivet.


Roudera del Rivet.

Durant molts anys el bestiar ha pasturat en aquest lloc. Bous braus al principi, després ovelles i cabres que han fet que el Rivet sigui un bosc adehesat. Aquest ús tradicional de la roureda ha afavorit el desenvolupament de roures de grans dimensions i edat. Un prat humit singular, ric en espècies hebàcies, que és l'habita ideal per al desenvolupament de les orquídies. Aquí trobem un tresor amagat, de les 65 espècies d'orquídies que hi ha a la Comunitat Valenciana, Vuit es troben a la Microreserva de Flora del Rivet.
Són plantes petites que fàcilment passen desapercebudes, molt escasses i sensibles a l'alteració de la seva habita. Especial protecció mereixen la "Listera ovata" i la "Spiranthes spiralis" per ser força rares en aquesta zones.

Itinerari Didàtic de la Microreserva.

Zona d´Esbarjot.

Dins del paratge natural, hi ha una àrea recreativa amb font, berenador i paellers (precintats per la protecció de l'entorn) i que disposa de piscina, pista de tennis, cafeteria i dutxes, només en temporada (principalment estiu, la piscina, i pasqua, la resta de serveis).

Molt a prop del paratge podeu trobar el Riu Monleón, on alguns dels seus punts acullen pintures rupestres i espectaculars paisatges, o la Font d'en Segures, on se situa el Balneari de Benassal i una propera, i preciosa, construcció amb arquitectura modernista de principis del segle XX.


Font.

Roudera del Rivet.


Roudera del Rivet.

La frescor i la humitat a la roureda, també es distingeixen exemplars de carrasca (Quercus rotundifolia) i, conformant el sotabosc, arços blancs (Crataegus monogyna) i rosers silvestres (Rosa sp.). L'estrat herbaci presenta una cobertura elevada amb espècies endèmiques de l'àmbit iberolevantí, com la violeta (Viola wikommii), l'escabiosa mossegada (Succisa pratensis).
Mentre que l'heura "Hedera" s'enfila pels troncs, la margarida "Bellis perennis" i la junqueta de flor blava "Aphyllanthes monspeliensis" entapissen el terra i és al començament de la tardor quan treu el cap el berendera "Colchicum montanum".

Roudera del Rivet.


Roudera del Rivet.

Pel que fa a la fauna, El Rivet és refugi, a causa de la presència de diverses fonts i zones embassades, els amfibis es troben molt ben representats per èpècies com el gallipat (Pleurodeles waltl) o els gripaus comú (Bufo bufo) i corredor (Bufo calamita). En els exemplars madurs de rouredes i carrasques, nidifiquen espècies d'aus com el trepador blau (Sitta europaea), el carab (Strix aluco) i el bec picapinos (Picoides major), albergant també als seus buits poblacions d'alguns dels ratpenats més rars en l'àmbit regional com són el ratpenat de bosc (Barbastella barbastellus) i el nòctol petit (Nyctalus leisleri). L'aparició del porc senglar (Sus scrofa) o la guineu (Vulpes vulpes) són freqüents als voltants de l'espai protegit.

Roudera del Rivet.


Roudera del Rivet.


Roudera del Rivet.

Per acabar amb la nostra descripció, El Rivet de Benassal, declarat Microreserva de Flora i que representa el millor del bosc Humedo Mediterrano a mitja i alta muntanya. Amb aproximadament un quilòmetre de recorregut la Senda Botanica ens mostrarà roures i carrasques centenàries, praderies d'orquídies i graminees a la primavera i reserva micològica a la tardor.
Un lloc entranyable, que si podeu no deixeu de visitar.

Roudera del Rivet.


Roudera del Rivet.

Fitxa tècnica:

Grau de Dificultat: Baixa.
Temps/ Horari: Indeterminat segons vulguem aproximadament entre 45 minuts a 1 hora.
Desnivell / Quota màxima:
Ús: sí.
Ús actual: senderisme, turisme, espai natural protegit i patrimoni.
Estat: bé
Senyalització. Bona recorregut molt evident i senders molt definits. Fites de colors verds més clars o fosc segons itinerari escollits, n'hi ha tres per realitzar.
Llocs de valor: El Rivet, en si.
Època: Tot l'any . Es prega respectar al màxim tot l'entorn tant la vegetació com la fauna, etc. Gràcies.

Corquis Itineraris Didàtics de la Microreserva del Rivet, Benassal (Castellò).

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario